Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Szeptember a gasztronómia hónapja

2016. szeptember 03. - praclee

Egy kedves barátom egy ideje már Food Truck-ozik, úgyhogy csak fesztiválokon találkozunk. Pedig vettem neki jóféle házi kolbászt már egy hónapja, nem is keveset. A hűtőbe nem férek, de nem tudom odaadni neki, mert fesztiválról fesztiválra megy. Gondoltam, majd ősszel. Ránézek a naptárra, felhívom, de esélytelen.

Az van, hogy nem csak a nyáron érték egymást a fesztiválok, hanem most ősszel is.

p9022486.jpg

Hiába van szeptember, a Millenárison megy a Beer, Burger, Barbecue Fesztivál, a Kincsem Parkban a Food Truck Show, Etyeken a Piknik, már a nyakunkon az újabb Főzdefeszt, és sok új gasztro kezdeményezés is felvirágzóban van, mint első fecske.

És tényleg. Ha nem nézem a naptárt, azt hiszem tavasz van.

Mivel nekem is még fokozottan szezon van, én is rohangálok az ország különböző pontjaira koncertezni, közben próbálok helytállni mindenhol.

Így esett, hogy a Food Truck Show-nak csak a sajtós időpontjára sikerült kijutnom, pedig jobb az emberek között elvegyülni. Azért is mert sajnos a vendéglátósok igencsak lustálkodtak a nyitással, hiába tudták, hogy megy a sajtó és a szakma, így alig volt mit kóstolni és látni. Szóval akit nem említek meg, az nem azért van, mert esetleg nem finom, vagy utálom, hanem mert még épp akkor hozták be az árut a kocsiból, vagy még épp akkor keresgélték az áramcsatlakozót.
p9022401.jpg

Így történt, hogy kezdésnek egy elég szolid extra nagy, habos waffel-el kezdtem. Azt mondják a SZIGETen nagyon népszerűek voltak a hollandok körében. Ennek örülök, de a hollandok tuti őrültek hogy elmennek egy tök más országba bulizni és ott nem a helyit kóstolják meg, hanem a hazait akarják. Nekem eszembe nem jutna lángost, vagy babgulyást enni Hollandiában. De ez legyen az én bajom.
p9022453.jpg

Mindenki kedvenc Lázár séfje se volt rest. Mondjuk ő elég energiabomba, úgyhogy már délben kész volt, így tudtam kóstolni a Fish&Chipsből.
p9022476.jpg

Újfiúk között a Lakatos Műhely, akit most nem kóstoltam, de ismerem és bátran állítom, hogy nagyon jó dolgaik vannak.
p9022510_a.jpg

A Low Cost-ot mindenki ajánlotta, de sajnos ők még sehol nem tartottak. Pedig a tekert tócsni jól hangzik.
p9022487_a.jpg

A legnagyobb öröm számomra, hogy valaki végre megjelent egy normális magyar ételfelhozatallal. A Telecipó elsőző a Food Truck Show-n de a design jó, Marika néni (vélhetően, hiszen minden néni Marika néni) nem ijedt meg a kérdéseimtől, és bátran mondta, hogy szoktak fesztiválozni, de itt még ez az első. Na most itt kérem van rendes babgulyás. Már az állagán látszik, hogy jóféle, és a két ott fogyasztó úr is csak hosszú ódák közepette adta vissza az üres tányért. A tepertős pogácsa isteni! Nem ám az a száradt, csoffadt féle, amit nehéz rágni. Itt kérem durván nagy szalonna van benne pont jól megsülve.
p9022431.jpg

Ezen felül lehet lóversenyre fogadni. Én múltkor nyertem is életem első futamán. Gyerekeknek bábszínház, papírsárkány eregetés és sok izgalmas játék, amíg anyu és apu épp az oldalast tömi magába.
p9022416.jpg

Ezen felül, ami nagyon jó kezdeményezés hogy igyekszik környezetkímélő lenni a rendezvény, így szinte minden lebomló anyagból készül a papírtálcán át a villáig.

Érdemes a késő délutáni időben menni és a naplementében gyönyörködni az ügetőn.
p5063127_1.jpg

Ha valaki a várostól kicsit távolabb merülne el az élvezetekben, esetleg a hordó mélyén, annak ajánlatos kilátogatni az etyeki piknikre. Sok koncert (köztük mi is vasárnap) jóféle borok, és házias ételek, rétesek várnak minden odalátogatót. Ilyenkor szoktam beszerezni a kézműves vásáron a finom, illatos házi szappanokat, szörpöket és lekvárokat.

 

Aki inkább a művészetet választja pici gasztronómiával annak ajánlom a Katona József Színház új kezdeményezését. A MasterCarddal közösen havonta egyszer új sorozatot indítanak, ahol vasárnap délelőtti brunch-ra várják az érdeklődőket és a művészetre fogékony nagyérdeműt. Az új étlap összeállításakor, nagy figyelmet szenteltek arra, hogy minden egészséges és természetes legyen. Számos cukor, laktóz és gluténmentes süteménnyel készülnek. Ezen a hétvégén a Juhász Gábor trió játszik. Érdekes a sors, hogy több éve még jazz zenekari órákon ültem Gabinál és az egyik legmeghatározóbb hazai gitárosnak tartom, most pedig a gasztro részről hallok felőle újra. Ám sajnos nem lehetek ott, mivel már említettem, hogy ugyanabban az időben Etyeken koncertezem.
p9022524_a.jpg

Jövő héten a már említett Főzdefesztre csábulhatunk ki a Városligeti Napozórétre. Nekem nyár elején nagyon bejött ez a helyszín, mert végre van hatalmas tér. Igaz pad sehol nem volt így jobb híján mindenki a fűben ücsörgött. Reméljük némi változás azért történik, de a helyszín nekem bejött.

p9022467.jpg

 A hónap végén (szept.16-17) pedig a Gellért Hotel sörözője felé érdemes venni az irányt.

gellert_sorozo.jpg

Egy izgalmas gasztro hidat épít a Gellért Söröző az Eastore Kft. és a Lengyel Intézet. Ismert hazai szakácsok (Vár: A Speiz, Márga Budapest, Gellért söröző) lengyel étkeket készítenek, míg lengyel kollégáik (Bib Gourmand díjas étterem és Varsó legjobb borbárjának konyhafőnöke) a magyar konyha remekeit álmodják az asztalra. A lengyelek a heringet, mi a mangalicát visszük vásárra. Vasárnap pedig a közkedvelt Sunday Brunch készül autentikus lengyel fogásokkal a Gellértben.

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.

 

Ilyen volt a Food Truck Show májusban. 

Kövess facebook-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr9711672524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása