Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Budapest Makery - A szerelmes hobbiszakácsok találkozóhelye

2017. február 11. - praclee

Közeleg a Valentin nap és azt hiszem nincs annál jobb program, mint ellátogatni az újonnan nyílt Budapest Makery-be, ahol magunk főzhetjük meg az étlapon szereplő fogásokat. Sikerül, ahogy sikerül, de az apró botlások adják az élet sava borsát.
p2106870.jpg

Ki találkozott a guruló, cuki BKV kocsikra hajazó PÉK truck-okat?

Mikor tavaly megjelent az első Budapest Bakering kocsi és mindenki erről cikkezett, folyamatosan lestem az utcákat, hogy összefussunk. Majd egyszer a Deákon nyakon csíptem és elismerően bólogattam. Frissen töltött perecek, különleges ízkombinációk (pl.: körtés-kecskesajtos), szinte baráti áron. Néha éjszaka is összefutottunk a bulinegyedben. Azért csak néha, mert kettőnk közül én ritkábban járok arra.

p2107063.jpg

Lendvai Ádám, aki megálmodta az ötletet, úgy tűnik bejött neki, így emelte a tétet és a Dob utca 38. szám alatt nyitott éttermet. Ez nyilván nem lenne nagy szám, de egy startupper, nem is fog csak sima éttermet nyitni. Mindjárt egy olyat, ahol a vendég saját maga égetheti szenesre a steak-et.

p2106910.jpg

Mikor tavaly a Yamato-t teszteltem, azon gondolkodtam, hogy vajon hányan égetik oda a 10 dekás 20.000 Ft-os wagyu bélszínt. Ott magunk készíthetjük el az ételt nyílt lángon, ám a papírvékony hússzeletekre elég, ha fél percig nem figyelünk, mert épp szívünk hölgyének ecseteljük igéző szempárjának ránk gyakorolt hatását, és máris odaégettük a fél heti fizetésünk. Ott annyival jobban járunk, hogy a különleges szagelszívó segítségével, úgy ülhetünk vissza az irodai székbe, mintha csak kiugrottunk volna kezet mosni.

(Update: A Budapest Makery-ben a megnyitó napján csak félgőzzel ment a szagelszívó, mert az ajtó nem jól záródott, így vákum keletkezett volna. Ezt a hibát hamarosan orvosolják, és teljes kapacitáson üzemelve 6 perc alatt képes lesz kicserélni a teljes levegőt.)

p2106794.jpg

A Budapest Makery-ben közvetlen fejünk felett lévő szagelszívók profin működnek, de simán elfeledkezhetünk a forró olajról, (mint ahogy történt megtörtént, míg ott voltam) és pillanatok alatt füstbe borul a fél helyiség.

p2106907.jpg

De mégis ki akarna bohóckodni és esetlenkedni egy étteremben? Például én! Pedig szkeptikusan álltam a dologhoz, mikor megkaptam a meghívót. Jól felszerelt konyhám van, nagy étkezővel. Nem akarok kimozdulni. Aztán kipróbáltam és izgalommal töltött el, hogy nem a megszokott környezetben dolgozom. Szóval teljesen megvettek.

p2106948.jpg

És hát nem mindenki rendelkezik menő konyhával, de lehet épp nincs otthon alapanyag egy ebéd elkészítéséhez. Hát milyen menő már, elugrani egy DIY étterembe és ott megfőzni az ebédet?

p2106737.jpg

Ráadásul kiváló randi hely! Nem kell többé kávézókban feszengeni és töprengeni, hogy milyen kérdéseket tegyünk fel az első találkozáskor.

p2106830.jpg

Itt megmutathatjuk, hogy igen, férfiként a konyhapult mögött megálljuk a helyünk, ám esendőek vagyunk, és nem tudjuk meddig kell pirítani a hagymát. Így máris elkezdtünk egy beszélgetést, ami jóval közvetlenebb, mint arról csevegni, hogy mi a kedvenc zenénk és hány cukorral isszuk a feketét. Itt együtt kavargatjuk az ételt és tanakodhatunk, mennyi sót rakjunk bele.

Igaz ezen nem kell, mert minden pontosan elő van készítve.

p2106814.jpg

 Hogy működik?

Megérkezünk, választunk az étlapról. Ezután egy nagy vágódeszkán kiporciózva megkapjuk a hozzávalókat és egy tabletet, ahol a video segítségével elkészíthetjük az ételt.

p2106901.jpg

A videok ügyesen loop-olva vannak, és addig ismétlődnek, amíg nem végeztünk egy lépéssel. A tovább gombra bökve jön a következő fázis. Tényleg nagyon ötletes és érthető, bár apróbb gyerekbetegségei még vannak. Például pont a megnyitón fagyott le a wifi, ami igen kellemetlen, lévén, hogy a netről nézzük a videot. Hiányoznak apró ám fontos információk, pl. hogy hanyason és meddig pároljuk a hagymát, vagy milyen hőfokon süssük meg a cipóba készült rizottós levesünk. Ám biztos vagyok benne, hogy ezeket egyrészt hamarosan orvosolják, másrészt a személyzet készségesen segít nekünk, ha elakadunk.

p2106769.jpg

A hagyma kockára vágva, a csirke felszeletelve, egyszóval tényleg csak össze kell dobáljuk a hozzávalókat.

De ne higgyük, hogy ez garancia a sikerre. A megnyitóra Sass Dani gasztroceleb csirkeroládos receptet hozott magával. Csirke összedob tojással, alufóliába összehengerget, sütőbe bedob. Könnyűnek hangzik, mégis sokaknak szétesett a rolád, és félig sült át. De ez a bája a dolognak. Nem kell szomorkodni! Igaz nem az lesz a befejező lépés, hogy kérget pirítunk a tekercsünkre, hanem kikanalazzuk az alufóliából a kissé szétesett húsdarabkákat és megsütjük a serpenyőben. Közben jót nevetünk, és jól érezzük magunkat.

p2106776.jpg

Ha visszatérő vendégek vagyunk, simán átszólhatunk a mellettünk lévő asztalnak, milyen hibába estünk és máris ismeretlenül segítettünk, új barátokat szereztünk.
p2106743.jpg

Nem csak főzésre van lehetőség. Sütőben is készíthetők ételek, csinálhatunk smoothie-t, vagy összedobhatunk egy salátát. Az emelet pedig tényleg a szerelmes pároké. Kicsit eldugott, szinte már kuckós környezet, azoknak akik turbékolva szeretnek főzni, nem pedig a bárpult közelében.

p2106757.jpg

A mosdó is fent kapott helyet, ami nálam mindig kritikus pont. A Budapest Bakery beírhatja a csillagot, mert az egyik legmenőbb illemhely az övék. Nagyon ízlésesen ötvözték a leomló tégla és kagyló kombinációját!
p2106786.jpg

A megnyitón, köténnyel és szakács sapkával több, feltűnően szép lány főzicskézett. Meg voltam győződve, hogy ők a helyhez tartozó segítő személyzet részét képezik. Mígnem elbeszélgettem az egyikkel és kiderült, hogy senki nem ismeri a másikat. Ugyanúgy főzni és kíváncsiskodni jöttek, mint mindenki.

p2106929.jpg

Szóval uraim (és hölgyeim) irány a Budapest Makery! A legjobb hely a kötetlen ismerkedésre.

 Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.

Kövess FACEBOOKon, vagy itt a BLOGon receptekért, étterem ajánlókért!

Láttad már a legújabb videóm?

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr3412248754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása