Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

A nyár slágere az Ice Pop - Anjuna

2016. augusztus 09. - praclee

A gasztro forradalom egyre erősebb, és idén nyáron azon kapom magam, hogy a fagyi az új hamburger. Vagy Street Food. Ahogy tetszik. Sorra nyitnak a különböző fagyizók. Az Andrássyn a Hisztéria, aminek a designja elég jó, de a motorháztető alatt már repedezik a máz. Ott van a Moritz-Eis, akik Szerbiából hozzák a zseniális fagylaltokat, és olyan különleges kombók kaphatók, mint pl. az ananász-rukkola.

Most pedig megnyitott az Anjuna, ami igaz, nem fagylalt, hanem jégkrémes, pontosabban Ice Pop. Ezt régen Popsicle-nek hívták, de mivel az USA-ban előszeretettel védenek le mindent, és perelnek, így történt a Popsicle esetében is. Az Unilever ugyanis levédette, és a szó hiába egy szóösszetétel, nem használhatja senki, mert a jogi csűrés csavarás értelmében ez egy termék. Hogy érthető legyen, olyan mintha valaki a jégkrém szót levédette volna, és senki nem használhatná, mert a Jégkrém az egy márka.

p7201342.jpg

No, de térjünk vissza a forró, nyári hangulathoz és az Anjunához. A név az indiai Goa tartomány egyik városának nevéből származik.  Nem véletlen, hogy a logóban visszaköszön az elefánt, ami az indiaiak szent állata.

És hogy kerül ide az indiai szent elefánt Anjunából?

p8013633.jpg

Két ex-pókeres egy éve úgy döntött, hogy elég a pénzhajszolásából, és nem luxus kocsikra és nőkre verik el a megkeresett pénzt, hanem szeretnének alkotni valami maradandót.

A srácok nem szálltak el, közösen elkezdtek agyalni, és azon kapták magukat, hogy már a moszkvai Food Show-n vannak, ahol a lélegzetük is elállt a gasztronómiai sokszínűségtől. Ott találkoztak az ice poppal, vagyis a pálcikára felszúrt jégkrémmel. De itt most ne a csokimázzal bevont Magnumra gondoljunk, hanem valami különlegesre, amit a boltok polcain nem kaphatunk meg.

p8013667.jpg

Miután hazajöttek, otthon elkezdtek kísérletezni, majd Brazíliából berendelték a szükséges gyártógépeket. Minden bizonnyal a riói olimpia miatt, csak több hónap csúszással érkezett meg a fagyasztó gép, így kissé későn kezdtek neki a gyártási folyamatnak. Addigra már sikerült találni élelmiszer mérnököket, akik azért felelnek, hogy minden az előírás szerint történjen.

Miért fontos ez?

p8013638.jpg

Mert az Anjuna bár nem vegán, de minden természetes alapanyagból készül. Itt nincsenek hozzá adott dolgok. Nem használnak stabilizátort, ízfokozót és színezéket sem.    

p8013646.jpg

A jégkrémek többsége cukormentes, de mindegyik glutén, laktóz illetve tejmentes. Kókusz és rizstejjel dolgoznak, ami szerencsés, mert az alapból ad egy édeskés ízt.

Amit lehet, idény gyümölccsel és a beszállítókkal oldják meg. Így a bogyós gyümölcsök, valamint a meggy, ananász, citrom, lime tényleg láda szám érkezik hozzájuk és az üzemben hámozzák, facsarják ki.

Apropó facsarás! Két üzletük is van. A nagyobb, Lövőház utcai, ahol van friss gyümölcslé és smoothie is. A kisebb, Sas utcai pedig pont a tüneményes Chez Dodo mellett található. Itt még apróbb finomhangolás szükséges, de ide is érkezik hamarosan a kis asztal és pad, ahová leülhetünk. A Lövőház utcában ez már lehetséges, és a fák árnyékában egy limonádé és több jégkrém elfogyasztásával igazán élvezetes a nyár.

p8013718.jpg

A többes jelző nem véletlen, mert olyan nincs, hogy valaki egynél megálljon.

Az ízek zseniálisak. Én többször is jártam kóstolni, végigettem az egész kínálatot, de nem tudnék kedvencet választani.

A krémesek közül a kókusz, valódi kókuszarabjaival úgy eteti magát, hogy gurulni tudnánk, de a chiamagos meggyes is annyira addiktív, hogy szinte sírhatnékunk van. A kávés, valamint a pisztáciás is bármikor, bármekkora mennyiségben jöhet.

p8013668.jpg

Gyümölcsösek közül pedig a málnás-licsis-rózsavizes, vagy épp a mango-maracujás is olyan kellemesen fanyar, mintha most szüretelték volna a fáról. Ehhez pedig az kell, hogy ne ilyen-olyan koncentrátumokat használjanak, hanem a legjobb minőségű alapanyagokhoz nyúljanak.

Még arra is figyeltek, hogy a pultban kedves, mosolygós lányok legyenek. Reméljük a mosoly a szezon végére is megmarad!

p8013652.jpg

Hogy mi lesz azután, még kérdés, de már most tervezgetik a különböző egészséges pudingokat, italokat és mindent, ami itthon még az újdonság erejével hat.

p8013644.jpg

Kell idő, hogy az emberek felfigyeljenek erre a vonalra, de hiszem, hogy meglesz az áttörés. Hiszen gasztro forradalom van!

p8013722.jpg

 

 Dani

 

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr218929316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.08.10. 16:20:26

Hiányolom az infót hogy mit használnak édesítésre a cukor helyett.

flamer 2016.08.10. 17:00:48

A Popsicle nem olyan szó, mint a jégkrém, hanem az eleve márkanévként született, csak aztán némileg köznevesült (pont úgy, mint nálunk a Rotring, vagy ahogy a Frigidaire-ből fridzsider lett).

A glutén- és laktózmentesség meg nem teszi egészségesebbé az ételeket, leszámítva (a nem túl nagy számú valódi) glutén- és laktózérzékenyeket.

Cukorból meg legfeljebb külön hozzáadott cukor nincs benne, mert amúgy a gyümölcsökben van cukor, ahogy a kókusztejben is.

Bobby Newmark 2016.08.10. 17:39:24

@midnight coder: Hehe, ja. Tesóm csaja csinált valami mindenmentes* süteményt, én meg ő ettünk belőle egy-egy szeletet, bátyám meg bezabálta az egész maradékot a tepsiből.
Aztán a következő napot a vécén töltötte, mert xillittel volt ízesítve, és az ilyen mennyiségben már hashajtó.
Azon jót röhögtem. :P

*Ő elég kripli szegény, laktózérzékeny tutira, gluténérzékeny-gyanús, és szar volt a cukra is, meg kb kéthavonta gasztroenterológushoz jár

Bobby Newmark 2016.08.10. 17:44:01

"Mert az Anjuna bár nem vegán,"
Hogy a picsába lehet valami, ami gyümölcsből meg vízből áll, NEM vegán?

"de minden természetes alapanyagból készül."
Ezt a faszságot el lehetne már felejteni végre igazán. A világon MINDEN természetes alapanyagokból készül, még a rakétaüzemanyag is. Ott még nem tartunk, hogy iparilag állítsunk elő energiából anyagot, úgyhogy minden, amit ember készített, az valamikor természetes alapanyag volt.
A másik fele meg a kémia, hogy a molekuláknak aztán kurvamindegy, hogy növény szintetizálta össze, vagy egy kádban "született".
Az égvilágon semmi értelme a mesterséges/természetes megkülönböztetésnek, csak a hülyéket lehet megvezetni vele.
Ja, az a cél? Akkor bocs, nem szóltam.

Parajpuding 2016.08.10. 18:50:26

Ez a gluténmentes fagyi a sok egészségmániás idiótának való propaganda. Mégis mi a f@szt keresne glutén egy fagyiban, alapesetben, ami normálisan készül?
A glutén, vagy sikér egyes kalászos (búza, rozs, árpa) gabonákban található fehérje (gliadin, glutenin). Mióta van szükség ezekből a fagylalthoz?

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2016.08.10. 18:52:11

@midnight coder: maltitolt és steviát. Annak függvényében, hogy melyiknek melyik a jobb.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2016.08.10. 18:58:52

@Bobby Newmark: Ha kicsit jobban megnézed a kínálatot/veszed a fáradtságot, hogy nem egyből írsz, akkor szembesülsz vele, hogy van pl. csokis, és volt vaníliás, ami tojásból készült, ergo tyúk... Tehát van olyan tétel náluk, ami vegán, de van olyan, ami nem az.

A molekulák kádba születésének meg kicsit jobban belemélyednék a helyedben. ;) Nem akarlak meggyőzni de hidd el, hogy van különbség.

dora.iklodi 2016.08.10. 20:08:34

@Bobby Newmark: Őszintén megnevettettél. Akkor ezek szerint a szilikon mell is természetes? :))

flamer 2016.08.10. 21:38:36

@praclee: Ugyanazt modja, amit én: a Popsicle eleve trademarkként kezdte az életét, konkrétan a feltalálója védte le, ennyi, ezzel a keletkezését tisztába is raktuk, nem létező szó volt, hanem direkt egy új termékre kitalált trademark.
A videóban amiről kb 3:00-tól szó van, az a köznevesülés problémája, vagyis amikor egy konkrét márkanévből (ami tulajdonnév) kezd egy teljes kategória megnevezése (ami már köznév) válik (rotring, stb) és ez ellen kapálózik a márkanév tulajdonosa (nem csak az Unilever, mindenki ezt csinálja, a Xerox meg a Kleenex is nagy erőkkel próbál meg mindenkit rávenni arra, hogy a fénymásolást nem xeroxozásnak, a papírzsebkendőt meg ne kleenexnek hívják, sőt, a Google is igyekszik azon, hogy az internetes keresést ne googe-zásnak hívják akkor is, ha az ember történetesen a Bingen vagy a Yahoon keres.

flamer 2016.08.10. 21:39:35

@praclee: "Nem akarlak meggyőzni de hidd el, hogy van különbség."

Azt azért ugye te is látod, hogy a mondat két fele között mondhatni feloldhatatlan ellentét feszül?

Bobby Newmark 2016.08.10. 21:55:53

@praclee: Amit elhinni kell, azt én nem hiszem. Ez egy tökéletes módszer arra, hogy kiszűrd a hülyeséget, javaslom neked is.

Bobby Newmark 2016.08.10. 21:57:40

@dora.iklodi: Most tényleg szemantikával akarsz baszakodni? Igen, a szilikon implantátum is valamikor faszomtudja, kőolaj volt, az meg (Nyócker óta tudjuk), dinoszaurusz.

Az, hogy a KÖZNYELVBEN a "természetes mell" KURVÁRA nem ebben az értelemben van használva, az meg már csak a te gyökérséged.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2016.08.13. 02:22:11

@Bobby Newmark: Most tényleg jól látom, hogy legyökereztél egy hölgyet???
Úriember vagy, gratulálok!

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2016.08.13. 02:23:18

@Bobby Newmark: Én meg jópár illemtant órát számodra! ;)
süti beállítások módosítása