Mr Szakáll főz, kóstol és nem utolsó sorban divatos.

Menő ebédmenük nyomában - Deák St. Kitchen

2017. március 28. - praclee

Határozott támogatója vagyok az ebéd menüknek. Ha irodista lennék, inkább választanám egy étterem ebéd menüjét, mint hogy műanyagdobozos tejszínes-csirkés pennét, vagy pizzát rendeljek. Úgyis kell várni egy órát, borravalót illik adni, és a kólával, vagy desszerttel megtoldva simán kifizetek 2000-3000 Ft-ot.

p3207014_resize.jpg

Miért ne sétálnék el inkább az egyik étterembe, ami 10 perc távolságra van tőlem? Egy óra alatt megebédelek, ugyanannyit fizetek, plusz kiszellőztettem a fejem, kényelmesen elfogyasztok három fogást, és még élményt is kapok.

Egy másik téves sztereotípiát is el kellene végre oszlatni. Miszerint egy szálloda étterme csak a szálló vendégeinek van. Számos hotel kínál a nagyközönség részére ebédmenüt, csak valahogy óvakodunk ettől. Bevallom én is.
p3206970_resize.jpg

A Deák St. Kitchen lassan egy éve nyitott, nekem viszont csak most sikerült eljutnom.

A név ne tévesszen meg senkit! Nem egy újabb Street Food hely, se nem egy szokványos étterem. A Deák St. Kitchen-t a Ritz-Carlton üzemelteti, amit le se tagadhatna. Az étterembe a Fashion Street-ről tudunk bejutni. Amint belépünk, szinte eláll a lélegzetünk. Annyira egyben van az egész dizájn, hogy nehéz szavakat találni. A székektől kezdve az utolsó ruhafogasig, minden passzol. Mondjuk úgy nem nehéz, ha azt a többszörösen díjnyertes londoni B3designers csapata készíti.

A hely elegáns, mégsem művi. Egyáltalán nem kell feszengenünk. A meleg színek, a barna és zöld bőrfotelek kellemes hangulatot árasztanak.  A pincérek farmer ingben és menő bőrkötényben vannak, szóval nem a fehér ing, vékony fekete csokornyakkendő kimért hangulata fogad.
p3207127_resize.jpg

Na de térjünk rá a lényegre. Rögtön lelövöm a poént, mert az ebédmenü zseniális, ár/érték arányban pedig teljesen rendben van. Sőt! Szinte azt is mondhatnám, ennyiért ajándék.

Talán az egyetlen gyenge pont, hogy fix menüsor van, tehát nem válogathatunk. Akinek ez nem elég, rendelhet az étlapról.

A két fogásos menü ára 2900 Ft, a 3 fogásos 3500 Ft-ba kerül. És hihetetlen, de emberes adagokat adnak! Pedig általában az ilyen ebéd menüket spórolósra fogják, mert a haszon ezeken nem sok. Én egyébként a szolidabb menükkel is elégedett vagyok, mert nem eszek sokat, de ugye mindig jön a kommentelők hada, hogy náluk ennyi a maradék. Gondolom ők otthon lapáttal mérik a rakott krumplit. Lehet csak a nép haragjától félnek, de a Deák St. Kitchenben, mindenből szép adagot kaptunk.
p3206993-2_resize.jpg

Ott jártunkkor elég kevesen voltak, de biztos csak azért, mert még nem írtam róla. Na de majd most!

Mielőtt kihozták volna az előételt, kaptunk egy kosár házi puha és még éppen langyos rozmaringos brióst, vajjal. Ízre egy kellemesen sós kalácsra emlékeztetett. Kis apróság, de mégis úgy érzed, figyelnek rád.

p3206985_resize.jpg

Előételnek egy vegyes saláta érkezett. Pont nem tartozom a diétás, szupervékony és csinos lányok táborába, akik két pofára eszik a száraz leveleket. A 75 kilómmal és szakállas ábrázatommal jobban szeretem a szaftos dolgokat, így igazi meglepetés volt, hogy a koriander pesto mennyire feldobta a vékonyra vágott uborkát és bébi salátaleveket. A briósból még maradt, úgyhogy előétel ide vagy oda, szinte jól is laktam.
p3207025_resize.jpg

Főételnek egy szarvas paprikás rizottó érkezett. Nem, nem csak a szaftos szót ismerem, de ha egyszer a szarvas is az volt, akkor az volt. Puha, omlós, pont amilyennek lenni kell. A rizottó tökéletesre készítve, krémesen. Külön felhívnám a figyelmet a tányérokra! Az utóbbi időben szerencsére egyre több helyen látni egyedi tányérokat. Jóval drágább, mintha az özönvíz előtti nagykerből, vagy az IKEA-ból vásárolnák, de hát mennyivel szebb egy ilyenből enni? Az ételt is többre értékeljük, hiszen a szemünkkel is eszünk, és magunkat is menőbbnek érezzük.
p3207051_resize.jpg

Desszertnek Eszterházy torta érkezett. Itt kell megjegyezni, hogy a cukrász Mázás István már akkor is a házban dolgozott, mikor még Le Meridien szálloda volt. Igazi öreg róka a szakmában, de szerencsére fiatalos lendülettel nyúl az alapanyagokhoz. Ezt azért fontos megjegyezni, mert sajnos a cukrász és szakácsképzésben is elavult dolgokat tanítanak. Még mindig a margarin az istenkirály. Amikor pedig a diák kikerül gyakorlatra szállodába, sok helyen begyepesedett cukrászokkal találkozik, akiktől szakmai tudást nem igazán lehet szerezni. Ezért örül az ember, ha talál a szakmában olyat, aki fiatalos személettel tud nézni a dolgokra.

p3207089_resize.jpg

Ráadásul havonta egyszer lehet jelentkezni Mázihoz cukrász kurzusra, ami már csak azért is menő dolog, mert a Ritz-Carlton Kupola bárjában kerül megrendezésre. Itt nem mellesleg egy fehér zongora található, amin minap Jamie Foxx zongorázgatott. Szóval elég menő dolog lenne épp tanulni a mandulás piskótalap receptjét, miközben Jamie beszambázna a háttérbe és lazán eltolna pár nótát. Aki pedig a fantasztikus ebédmenüket megálmodta Sugár Róbert, aki anno Pesti Istvánnal is dolgozott, de megfordult a Baldaszti csoport éttermeiben is.
p3207061_resize.jpg

Az ebédmenü mellé az étlapról rendeltünk még egy marha tatárt. Én még nem sokszor ettem életembe, így kis felvilágosítást kellett kérjek és megtudtam, hogy ebben a műfajban is több megoldás létezik. Itt a majonézes vonalat viszik. Kellemes, krémes, a fűszerezése rendben van. A pecorino sajt és az aszalt paradicsom, nagyon megdobja az élményt. No és persze a házi pirított kenyér is.

p3207005_resize.jpg

Desszertnek pedig rábíztuk magunkat a pincérre. Jól tettük. A csokoládé torta aljában roppanós réteg, ami manapság elég trendi dolog. Töredelmesen bevallom engem ezzel például eléggé meg lehet venni. Oly annyira, hogy jobban ízlett, mint az Eszterházy. Mellé a savanykás eper sorbet kitűnő ellensúlyt hozott.
p3207081_resize.jpg

A Deák St. Kitchen nagyon magasra tette a lécet és meg is hozta a kedvem, hogy újra felfedezzem a város ebéd menüjeit!

 

TIPP: Érdemes kipróbálni a Sunday Brunch-ot, ami 8000 Ft-ért a középmezőnybe tartozik, de ha azt nézzük hogy a belváros kellős közepén, a Ritz-Carlton aljában egy gyönyörű környezetben tölthetjük a vasárnap délutánt, akkor nem is érezzük soknak.

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr3512379093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.03.28. 14:05:45

Köszi a tippet, úgy látszik érdemes kipróbálni. Viszont az ebédmenüs helyeknél sokszor azon dől meg a dolog, hogy egy ezres egy ásványvíz és 12%-os szervízdíjat számolnak fel, amivel hirtelen 5000 felett lesz a végösszeg. Itt mi a helyzet?
Félre ne érts, én is szeretem a minőségi ebédmenüs helyeket, rendszeresen írok is róluk :)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.03.29. 11:07:38

@Étteremkritikus: van szervizdíj. 10%. De az többségében mindenhol van, főleg az ilyen elegánsabb helyeken. Mondjuk az a 300Ft már sokat nem dob.
Az italok meg átlagosak. De nem néznek ki, ha csapvizet kérsz. Én sokszor azt szoktam. (mondjuk főleg azért, mert legtöbb helyen az általam "tiltólistás" Natur Aqua van, és akkor jön az, hogy jó lesz a csapvíz is.)
Szerintem írok még a helyről, megvárom az új étlapot, mert tényleg nagyon jó az atmoszférája. Ott ücsörögni a bőrkanapén elég cool. És tényleg simán lehet, hogy Jamie is lejön papucsban koktélozni, szóval... :DDD

sellőlány 2017.03.30. 07:20:28

Szia, merre találni több infót a posztban említett cukrász kurzusról?

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.03.30. 14:52:24

@sellőlány: Szia!

pont holnap lesz, talán még van hely! Macarone fog készülni!
Itt találod az események listáját!
www.facebook.com/kupolalounge/

sellőlány 2017.03.30. 21:54:18

@praclee: Köszi a linket! A macaront imádom, de készítése annyira nem hoz lázba. Viszont láttam néhány korábbi (számomra) érdekes témát, úgyhogy figyelni fogom az eseményeket.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.03.31. 01:08:59

@sellőlány: igen, nekem se a macaron az álom, de én elnézek azért holnap. Kíváncsi vagyok. Jövő héten lesz tortadíszítő, az talán izgalmasabb. ;)

sellőlány 2017.03.31. 07:49:43

@praclee: Majd írd meg, milyen volt. Ha lesz még később is, azért én is szívesen megnézem (ma sajnos nem jó), pl. viszonyítási alapnak a Chez Dodohoz, ahova gyakran járok. Viszont a tea session izgalmasan hangzik, remélem oktatják a hozzá felszolgált tortácskákat is...

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.03.31. 19:58:23

@sellőlány: Jó volt. Sajnos alig voltunk. :( Nincs jól meghirdetve. Nem is értem. Ingyenes, gyönyörű helyen, menő cukrásztól tanulni. Azt hittem tolongani fognak, szóval mindenképp érdemes!
Számomra újdonság volt, hogy 2 fajta macaron létezik. Az egyik a francia (Dodo féle) a másik, amit itt csinálnak az olasz szélhab-os. Ami nem annyira macerás. Azt se tudtam, hogy a Ladurée és a Pierre Hermé is két külön stílus. Utóbbi az olasz, ami jobban bírja a gyűrődést, szállítást, stb. Ezért a szállodák ezt preferálják.
A tea szeánszra meg meghívtak minket, amit most a személyzetnek tartottak, úgyhogy első kézből tudom neked mondani, hogy finomak a teák! És hozzá különböző sütik vannak, de azokat nem oktatják. Vagyis pontosan azt nem tudom, hogy most hogy lesz. mert ezek a tea szeánszok hónap eslő szerdáján lesznek mindig. És azok a teákról szólnak, amihez párosítottak sütit. De ott nem lesz szó, arról, hogyan készítsd el a sütit. Bár még most ők is kezdeti fázisban vannak és felmérik az igényeket. Mert sokféle a tea és a süti, és azon múltkor végigmentek, és cukorsokkot kaptak. :D

sellőlány 2017.04.01. 20:42:13

@praclee: Köszi az érdekfeszítő beszámolót. Valóban kár, hogy kevés az érdeklődő, de látod, milyen jól tetted, hogy írtál róla. A résztvevők is készíthettek macaronokat? (Érdekes mert nekem az a típusú macaron, amit a szállodák is kedvelnek, túl pasztell és ízetlen.) Még mielőtt kirobbant volna az őrület, beszereztem minden hozzávalót és "A receptet". Aztán elmentem színezőpasztát venni, amit akkoriban kb. nagykereskedelemben lehetett volna beszerezni, akkora kiszerelésben, amivel kb. 80.000 macaront meg tudtam volna színezni. :-) Úgyhogy félretettem a dolgot, majd aztán hirtelen arra eszméltem, hogy minden a macaronról szól. Sokféle, sok helyen, jók és rosszabbak. És azóta mintha le is csengett volna a dolog. Dodo valahogy fenn tudja tartani a kultuszát, de fogalmam sincs, hogy lehet egyféle termékből fenntartani ezt a típusú bizniszt a városban. A tea szeánszra viszont tuti elmegyek és remélem, hogy a repertoárjuk idővel bővül majd.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.04.04. 01:25:00

@sellőlány: tanusíthatom, hogy egyáltalán nem ízetlen! Bár nekem a Dodo féle jön be a legjobban, de ez is finom és jó az állaga, szóval tudom ajánlani.
Igen, kipróbálható a készítés. Az alapanyagok ki voltak mérve, a gép végezte a dolgát, de a szilikonra nyomást kipróbáltuk, majd a krém töltést is.

Hát Dodonak most már épül a második háttérkonyha. Az üzletben is szerintem napi 6-700 elfogy, ezen kívül rengeteg helyre kell szállítsanak. Céges rendezvények, stb. Kb. nyitás után fél évvel nem bírták a termelést. Volt, hogy 5000-es megrendelésük volt. De amúgy simán bekérnek céges rendezvényre 1-2 ezerrel. És mellette ugye ott a bolt...
Nem egyszerű, de én örülök nagyon, hogy ilyen fiatalok ők is, a vállalkozás is, nagyon szerethető emberek, jó dolgot csinálnak és pár év alatt simán feltudnak venni 10-20 embert és foglalkoztatni őket. Ez nagy dolog!

sellőlány 2017.04.04. 08:59:26

@praclee: Igen, ezt csakis így lehet, mindig csodálattal nézem ezt a törékeny, de határozott lányt a pult mögött. Szőrmentén ismerem a Dodo mögötti befektetői hátteret, akik nagy támogatói a jó ötleteknek, de kellett Dorka biznisz szemlélete és kapcsolatai is, hogy ne hulljon el az első évben. Sok embert vittem már oda, azóta visszajárnak ők is, és szülinapra onnan kapom tőlük a kolibri dobozos válogatásokat. :-) Sokfélét kóstoltam már, itthon és külföldön is, de nekem is ő a top kedvencem.