Annyi pizza tesztet olvastam az utóbbi időben, és mindegyik megállapítás vége az, hogy egyik se jó, így gondoltam segítek a megoldásban.
A gyorsfagyasztott pizzák a Divány szerint ehetetlenek. Nem sokkal jobb a helyzet a házhoz rendelhető pizzák terén, amikre pedig egy órát kell várni.
Nem is értem az emberek miért nem a legkézenfekvőbb dolgot választják? Megsütni egy pizzát, ugyan annyi idő, míg kiszállítják, fele annyiba kerül, és sokkal finomabb.
Emlékszem mikor 10 évvel ezelőtt az első zenekarommal, valahol Rákosrendezőn próbáltunk egy garázsban és szünetben rendeltünk pizzát. Akkor még sok fogalmam nem volt a gasztronómiáról, de már úgy ettem a felfújt tésztás, fura eredetű hússal ellátott pizzákat, hogy éreztem barátságunk nem lesz hosszú életű. És nem is lett. Szerintem azon kevés emberek közé tartozom, akik maguknak még soha nem rendeltek pizzát.
Nem azt mondom, hogy ez a pizza a legtutibb. Azt még keresem, és szívesen fogadok recepteket, de az tuti, hogy jócskán ráver azokra, amiket a fagyasztóból az asztalra kerülnek.
Az anyag költség feltéttől függ, de szerintem kb. 600-700 Ft-ból megvan 2 nagy (kb. 32 centis) pizza.
Ez a recept az egyik Konyhakiállításon akadt a kezembe, ahol épp Kovács Lázár bemutatózott. Emlékszem mikor gyerek voltam és őt néztem az RTL KLUB-on. Szerintem nagyszerűen párosítja a humort, eleganciát és könnyed főzést. Nincsenek benne nagy trükkök, de minden használható. Ez a pizza is pont olyan. Én csak az adagokat feleztem le, mert nekem ebből tényleg kijön 2 tepsivel. 4-5 főnek bőven elegendő.
Hozzávalók:
- 350g rétesliszt
- 200g búzadara
- ½ evőkanál cukor
- 1 csomag száraz élesztő
- 3dl kézmeleg víz
- ½ evőkanál só
Összeöntjük a száraz összetevőket, elkeverjük, majd fokozatosan elkezdjük hozzáönteni a vizet. Mindig összekeverjük, majd adunk hozzá vizet. Érezzük, hogy mikor elég. A vége felé, már hosszabban kell gyúrjuk a tésztát. Akinek van dagasztó gépe, egyszerűbb dolga van, de kézzel is megvagyunk 10 perc alatt. Ne ijedjünk meg, hogy kicsit lágy szerkezetet kapunk. Formázzunk kis labdát belőle.
Lázár receptje szerint elég 10 percet keleszteni. Én azért hagyok neki egy órát. Lefedem kendővel a tálban.
Az igazi pizzát 24 órán át kell keleszteni, de arra a hétköznapi embernek nincs ideje. Lehet épp ezért rendel mindenki pizzát. Na nem azért, mert amúgy dagasztana, kelesztene. Na, kissé kezdek belekavarodni. A lényeg, hogy 10 perc múlva akár nyújtható is, én azért kivárom az egy órát.
Jól lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, és nyújtófával kezdjük kinyújtani. Elég mindegyik fele egy erősebb húzás, és forgassunk rajta egy negyed fordulatot. A tésztánk ruganyos, de 5 perc alatt megvagyunk vele. A bátrabbak a felétől kézbe is vehetik és pörgethetik a kézfejükön a levegőben. Így szabályos formát kapunk, a közepén vékonyodva, a szélei fele vastagodva.
Én vagy az Aranyfácán féle sűrített paradicsompürét, vagy pedig a Lidl apró kockára vágott paradicsom sűrítményét használom.
Ezután ránk van bízva mit szeretnénk. Fontos, hogy jó minőségű legyen. Ha épp van akkor házi kolbászt szoktam rárakni, de sonka, vagy szalámi is tökéletes választás.
Bébi spenóttal, koktél paradicsommal, mozarellával, reszelt sajttal megszórjuk és a legmagasabb fokozaton, előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Tojást is szoktam rátenni. Van amikor főtt tojást felkarikázva, de a sütés felénél ráüthetünk egy tojást, és 5 perc alatt pont tökéletesen rásül.
Ha a Lázár féle kelesztési időt nézzük, 40-50 perc alatt meg is vagyunk, de az egy óra kelesztéssel is max. 1.5 óra alatt finom, vékonytésztás mindenféle adalékanyagtól és gyenge minőségű alapanyagtól mentes pizzát kapunk. Plusz feltétnek rukkolát, tabasco szószt rakok rá.
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!