Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Versenyautókat fotóztam a Hungaroringen

2019. október 17. - praclee

Nem is volt nagyon tervezve, hogy megyek, korán is kellett menni, de aztán úgy gondoltam, hogy még sose voltam a Hungaroringen, sose fotóztam versenyautókat és most mindezt ingyen megtehetem egy tesztfotózáson, hát miért ne.

hungaroring-page-002.jpg

Hajnali kelés, át a városon Mogyoródig, ahol a többiekkel még a reggeli párában találkoztunk és együtt mentünk be a Hungaroring területére. Kis eligazítás, a fotós mellények átvétele, ami kötelező, hogy láthatóak legyünk mindenki számára majd irány a Paddock, azaz a garázs részleg, ahol az autókat készítik fel a versenyre.

pa110224-2.jpg Nem mondanám magam nagy autóverseny őrültnek. Pár F1-et láttam életemben, néha elolvasom a híreket éppen ki vezet, de nem az a sport, ami leszögez a tv elé. Mondjuk egyik sport se és tv-m sincs. Na lényeg az, hogy ettől még érdekelt milyen lehet ez a világ és ha nem is egy F1-es bajnokságon voltam még így is átjött a benzingőzös életérzés.

pa110158.jpg

pa110642.jpg

pa110836.jpg

Igaz a 80’-as évek életérzése is. A Hungaroring finoman szólva sincs a legjobb állapotba. Talán ide érdemesebb lenne befektetni, mint a stadionokba. Ha már mindenképp sportokat akarunk támogatni ( és nem mondjuk az egészségügyet).

pa110241.jpg Az Olympus Mintabolt és a Mogul Racing Team szervezésében jöhetett létre ez az esemény, ahol Olympus fényképezőket és obikat lehetett próbálni. Bár van saját fényképezőm, de ilyen helyzethez, választottam egy feladathoz illőbet. A zászlóshajó OMD-M1X gépet 40-150mm és 300mm-es obikkal próbáltam.

Nem mennék bele hosszas kamera tesztbe, de bitang gyors a rendszer és a fókuszkövető simán lekövette a versenyautókat.

A terep teljesen új volt. Kocsikat szoktam fotózni, de álló helyzetben. Megkeresem a legszebb oldalát, a legjobb szögből és művészkedem. Itt viszont pislogni sincs idő.

pa110712.jpg

pa110334.jpg

Izgalmas volt lemenni a pályára és ott fotózni, ahol a verseny alatt a hivatásos fotósok is szoktak. A sportfotózás külön műfaj. Nem mondanám nagyon stresszesnek. Fél másodperced van, hogy lekapd az előtted elhaladó kocsit, utána vársz még 1 percet. Addig mondjuk meditálsz.

pa110617.jpg

Persze ez sarkítva van, mert amúgy egymás után jönnek a kocsik, plusz stresszelsz, hogy sikerül-e a kép vagy sem.

Van az úgynevezett svenkeléses fotózás, amikor alacsony záridőn (lassan kattan a fényképező) a kocsi sebességével azonos irányba és ütembe mozgatod a fényképezőt. Így egy mosott háttér keletkezik egy éles autóval. Elméletben. Gyakorlatban viszont, nem tudom mennyire lehet profira fejleszteni a dolgokat, de nekem olyan 40-50%-os volt a találati arányom. Nem mindegy, ugyanis, hogy milyen sebességgel, milyen ütemben mozdítod a gépet. Nem tudom lehet-e 100%-os arányt elérni, hogy minden képed sikeredik. Véleményem szerint nem, mert minden kocsi sebessége más, így neked is mindig más sebességben kell húzni, úgyhogy nem könnyű játék.

A táj viszont gyönyörű, szinte az erdőben ácsorogva várod a kocsikat, jó a levegő, max. egy füldugó ajánlott és tényleg jó kikapcsolódás.

Megnéztük az eredeti Mansell kanyart, ami ma már nem a pálya része, de az eredeti festés és rázókő még mindig megvan.

pa110652.jpg

Még ha nem is F1-es futam volt, csak tesztnap, ahol sokféle kategóriájú motorverseny autó volt az átalakított Renault Clio-kon át, tuning Mercin keresztül a Formula autókig, így is nagyon izgalmas volt.

pa110753_1.jpg

És bár azt hiszem, nem leszek sportfotós, nagy élmény volt megtapasztalni ezt az életérzést. pa110352.jpg

Köszönet az Olympus Mintaboltnak és a Mogul Racing Team-nek!

( Mivel nagy sikere volt a napnak, ígéretet kaptunk, hogy lesz még a jövőben ilyen esemény, úgyhogy érdemes figyelni az Olympus oldalát! )

 

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért, vagy iratkozz fel a YOUTUBEcsatornámra!

 

Dani

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr4415225140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása