Kevés menőbb helyet lehetne találni új étlap bemutatásához, mint a város tetejét. A The Ritz-Carlton, Budapestnek könnyű dolga van, hiszen az egyik legmagasabb pont a város szívében. Megkockáztatom én télen is rendeznék ilyen eseményt. Menő lenne hógolyót dobálni a járókelőkre.
Viccet félretéve, valljuk be hálás feladat megkóstolni az új étlapot, persze csak akkor, ha jó az étterem. A Deák St. Kitchen szerencsére elég jó, így nem esett nehezemre beírni a naptárba az időpontot mikor szóltak, hogy ezen a különleges helyszínen lesz a bemutató.
Jó pár éve, hogy egy pálinka reklámot forgattunk a szemközti ház tetején. Akkor is nagyon menőnek éreztem magam, mivel nem sok ember koccinthat a város tetején. Igaz a pálinkáspohárban kamu pálinka volt, mert hamar vége lett volna a forgatásnak, ha egymás után nyakaljuk a feleseket.
Akkor se akartam lemenni a tetőről, most is szinte én voltam az utolsó, aki zárta az ajtót. A budai hegyek mögé lebukó nap utolsó sugarai megcsillannak az óriáskeréken és giccs ide, giccs oda szívesen végeznék itt mindennapi munkát, hogy lássam ezt a csodát. Felsöprögetnék, vagy az ereszből kiszedném a nem létező hulló leveleket, vagy bármit. Valahogy sokkal nyugodtabb fentről minden. Nem érzem olyan fojtogatónak a várost.
Sajnos csak a rendezvény idejére volt lehetőségünk feljutni a tetőre és nem úgy tűnik, hogy egyhamar lehetne ezt rendszeresíteni. De majd erősen lobbizom az ügy érdekében…
A szálloda dolgozói közül páran viszont feljárhatnak, ugyanis egy nem is olyan kicsi fűszernövény kertet alakítottak ki a tetőn, ami ellátja az éttermet és a bárt is friss fűszerekkel. Én 15 különböző növényt számoltam, amiből 11-et felismertem.
Rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, koriander, vizitorma, babérlevél, snidling, petrezselyem, mentából több féle. Ezek kerülnek az ételekbe és a különleges koktélokba.
Az étlapon megtalálhatók mind a könnyű zöldséges fogások, mind a markánsabb húsos ételek, amelyek a magyar konyha tradicionális ízeit idézik.
Tudom elcsépeltek az „új köntösben”, „kis csavarral”, „modern formában” kifejezések, de ha valaki tud jobbat, szóljon!
Lényeg, hogy grillezet cukkinit kókuszos karalábé pürével adják, a borjú lapockához pedig paprikás túrós tésztát.
A streetfood vonal kikerülhetetlen, hiszen az étterem a nevében is hordozza, valamint a fashion street sarkán található. A Deák St. Kitchen egyébként ott lesz a jövő heti Gourmet Fesztiválon, ahol idén a mangalica és az eper kapja a főszerepet.
Nekem az egyik kedvencem az előételnek kínált kakukkfüves padlizsánkrém volt. Kifejezetten szeretem, ha nincs teljesen ledarálva a krém, hanem házias jellege van. A hozzá adott kenyérrel bármikor eleszegetném.
Az abszolút kedvenc a juhtúrós tészta mellé kínált pörkölt lett. Semmi különleges. Inkább házias. De pont az, amire az ember igazán gondol, ha a régi ízekre vágyik. Harmadiknak a desszertet emelném ki, ami sós karamellás ezerlapos vajastészta volt friss eperrel. Nem tudom, hogy számolják meg az ezer lapot, de szívesen lennék minőség ellenőr, és a tetőre kéretném átvizsgálásra a krémeseket.
A Deák St. Kitchen menüje számomra egyaránt hozta a vidék hagyományos ízeit és a modern ízpárosítások rafinált játékát.
Egyedül azt bánom, hogy nem ettem több krémest, de túlságosan lekötött a város csodálata és a naplemente. A nagy pörgésben ritkán tudok kikapcsolódni és feltöltődni, de most ez nagyon jót tett.
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!