Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Crumpet - könnyed angol palacsinta

2016. május 24. - praclee

Crumpet

A crumpet az angolok palacsintája, ami az idők során átalakult. Régen kisebb, kb. 8 cm-es és vastagabb volt. Manapság már laposabb, így a jól bevált palacsintás serpenyőnkben is süthetjük.

Nagyon egyszerű, a gyerekek biztos imádni fogják, de kedvesünknek elkészíteni egy hétvégi lustálkodáshoz is tökéletes.
p5073331.jpg

Hozzávalók a tésztához:

125 ml tej

150 ml langyos víz

175 g liszt

½ kiskanál szódabikarbóna

1 kiskanál száraz élesztő

1 kanál cukor

csipet só

lekvár:

idény piros gyümölcsök, vagy fagyasztott

2-3 kanál cukor

citrom

2 kanál balzsamecet

2 kanál vaj

 

A tejet rakjuk fel forralni. Nem kell neki sok idő, épp ameddig elkezdene forrni, már el is zárhatjuk, és hagyjuk hűlni.

Közben a száraz anyagokat egy nagy tálban keverjük össze. Ennyi idő alatt épp fel is melegszik a tejünk, amihez adjuk hozzá a langyos vizet, és keverjük össze. A felét öntsük hozzá az elkevert liszthez, forgassuk össze, majd a másik felét is öntsük rá és keverjük, amíg homogén nem lesz.

A kész masszát rakjuk félre, hogy az élesztő és a szódabikarbóna elkezdjen dolgozni, és várjunk, amíg duplájára nem nő. Nem akarok írni pontos időt, mert lehet 30, de akár 60 perc is. Az idő mindig a hőmérséklet függvénye. Szobahőmérséklet a megfelelő, de nyáron jóval melegebb van, így hamarabb feljön, mint télen. Viszont radiátorhoz ne rakjunk keleszteni, mert a magas hőmérséklet nem tesz jót.

Addig nekikezdhetünk a lekvárunkat, ami készülhet idény gyümölcsből, de használhatunk fagyasztottat is. Eperből, áfonyából, erdei gyümölcsökből, de a kreativitás ránk van bízva.

A serpenyőt hevítsük fel, majd öntsük bele a cukrot. Amikor elkezd karamellizálódni, vegyük lejjebb a hőfokot, mert hamar túlkészülhet, és az égett cukorszag nem a legjobb.

Adjuk hozzá a gyümölcsöt, majd forgassuk meg a karamellizálódó cukorban.  Reszeljük bele a megmosott citrom héját, majd a levéből is adjunk hozzá picit. Adjuk hozzá a balzsamecetet és forraljuk még kicsit. Rakhatunk hozzá friss zöldfűszert is, mint például citromfű, vagy menta. Ezzel még egy picit csavarhatunk a dolgokon.

Ha ezzel megvagyunk, rakjuk félre hűlni, és készítsük el a palacsintánk.

A szép habosra feljött masszánkat felmelegített serpenyőben süssük meg kicsi olajon. Pár perc alatt láthatjuk, ahogy a légbuborékok pukkadnak szét. Apránként adjunk hozzá vajat, hogy még finomabb és selymesebb legyen. Fordítsuk meg, kicsit süssük és készítsük a hasunkat az élvezetre.

Mehet rá a lekvár, és evésre fel!

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr48740680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása