Crumpet
A crumpet az angolok palacsintája, ami az idők során átalakult. Régen kisebb, kb. 8 cm-es és vastagabb volt. Manapság már laposabb, így a jól bevált palacsintás serpenyőnkben is süthetjük.
Nagyon egyszerű, a gyerekek biztos imádni fogják, de kedvesünknek elkészíteni egy hétvégi lustálkodáshoz is tökéletes.

Hozzávalók a tésztához:
125 ml tej
150 ml langyos víz
175 g liszt
½ kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál száraz élesztő
1 kanál cukor
csipet só
lekvár:
idény piros gyümölcsök, vagy fagyasztott
2-3 kanál cukor
citrom
2 kanál balzsamecet
2 kanál vaj
A tejet rakjuk fel forralni. Nem kell neki sok idő, épp ameddig elkezdene forrni, már el is zárhatjuk, és hagyjuk hűlni.
Közben a száraz anyagokat egy nagy tálban keverjük össze. Ennyi idő alatt épp fel is melegszik a tejünk, amihez adjuk hozzá a langyos vizet, és keverjük össze. A felét öntsük hozzá az elkevert liszthez, forgassuk össze, majd a másik felét is öntsük rá és keverjük, amíg homogén nem lesz.
A kész masszát rakjuk félre, hogy az élesztő és a szódabikarbóna elkezdjen dolgozni, és várjunk, amíg duplájára nem nő. Nem akarok írni pontos időt, mert lehet 30, de akár 60 perc is. Az idő mindig a hőmérséklet függvénye. Szobahőmérséklet a megfelelő, de nyáron jóval melegebb van, így hamarabb feljön, mint télen. Viszont radiátorhoz ne rakjunk keleszteni, mert a magas hőmérséklet nem tesz jót.
Addig nekikezdhetünk a lekvárunkat, ami készülhet idény gyümölcsből, de használhatunk fagyasztottat is. Eperből, áfonyából, erdei gyümölcsökből, de a kreativitás ránk van bízva.
A serpenyőt hevítsük fel, majd öntsük bele a cukrot. Amikor elkezd karamellizálódni, vegyük lejjebb a hőfokot, mert hamar túlkészülhet, és az égett cukorszag nem a legjobb.
Adjuk hozzá a gyümölcsöt, majd forgassuk meg a karamellizálódó cukorban. Reszeljük bele a megmosott citrom héját, majd a levéből is adjunk hozzá picit. Adjuk hozzá a balzsamecetet és forraljuk még kicsit. Rakhatunk hozzá friss zöldfűszert is, mint például citromfű, vagy menta. Ezzel még egy picit csavarhatunk a dolgokon.
Ha ezzel megvagyunk, rakjuk félre hűlni, és készítsük el a palacsintánk.
A szép habosra feljött masszánkat felmelegített serpenyőben süssük meg kicsi olajon. Pár perc alatt láthatjuk, ahogy a légbuborékok pukkadnak szét. Apránként adjunk hozzá vajat, hogy még finomabb és selymesebb legyen. Fordítsuk meg, kicsit süssük és készítsük a hasunkat az élvezetre.
Mehet rá a lekvár, és evésre fel!
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!