Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Rihanna - nem sokra futotta

2016. augusztus 12. - praclee

Mikor bejelentették az idei év fő fellépőjét az ország szinte egy emberként pattant fel a székből és nyomta meg az ott leszek gombot, vagy rohant a jegypénztárhoz. Én is örültem, mert lehet mondani, hogy Rihanna mennyire mainstream pop, de a showbizniszhez nagyon ért. Több videoját is megnéztem, ahol tényleg nagy show-t csinál, az emberek pedig szinte megőrülnek.

p8114724.jpg

Az, hogy egy előadó késsen fél órát a koncertkezdéssel, még csak csak elfogadható. Pláne, egy olyan sztárfellépő esetében, mint Rihanna. Sose látni a színfalak mögé. Lehet ez technikai hiba, vagy még nem öltöztek fel, nincsen kész a smink, vagy még épp interjút adnak, eszik a vacsorát, vagy pihiznek a backstage-ben és épp posztolnak valamelyik közösségi médiára. Én ráadásul sok koncerten edződtem zenészként. Szóval nyugodtan tűrtem és vártam.

p8114727.jpg

Majd megjelent a művésznő, és egy lassabb számmal bekezdett. Már fogalmazódott is bennem a cikk. Hogy hát, ez igen! Ezt így kell. És minek ide Macklemore, Guetta, ha itt egy olyan előadó, aki odateszi magát.  

p8114766.jpg

Mert ahogy kezdődött intim közegben, átfűtve tele energiával és olyan lazasággal, mintha a zenekar csak a próbateremben jam-elgetett volna, nem pedig 90.000 ember előtt, azt gondoltam, hogy na ez most egy nagyon jó koncert lesz.

p8115007.jpg

Ez viszont egy perc alatt szertefoszlott.

Kezdődött a hangosítással. Nem csak kifelé voltak gondok, hogy nem hallatszódott, csak a magas és a sub tartomány jött, hanem Rihanna is rögtön szaladt a technikusokhoz jelezve, hogy valami nem oké. Ezt még nagyon profin oldotta meg, ráadásul a kivetítő is elsötétült, nehogy lássuk a bakit. Még volt pár ilyen, azt a zenekar megoldotta kis közjátékkal.

p8114790.jpg

Majd Rihanna eltűnt. Átöltözni. Megszokott jelenet ez. Sztárfellépők mindig bemutatják a legújabb tavasz/nyári kollekciót. Pláne Riri, akinek rúzsmárkán át, ruha és napszemüveg kollekción keresztül, szinte már mindene van. Lassan a fitness croissant-t is reklámozhatna.

Na de kérem! Itt valami nem stimmel! Ugyanis pár perc múlva visszajött, de a ruha ugyanaz maradt.

Majd eltűnt 10 percenként 6-7 alkalommal. De a ruha, csak nem akart megváltozni. (ok, egyszer felvett egy nadrágot)

Eközben sokszor zenekari átvezető, tánc, és tanácstalanság. Ennyit nem tudtak bekkelni.

p8114845.jpg

Az egész úgy hatott, mintha nem lettek volna felkészülve arra, hogy Rihanna lemegy a színpadról. Mintha egy kezdő zenekart eresztettek volna be, akik nem tudnak a helyzettel mit kezdeni. Elképzelni nem tudom, ez hogy lehet, hiszen a showbiznisz ezen gépezete annyira az utolsó szögig kitalált, hogy sokszor illethető a mesterkélt jelzővel. Valószínű még a fénytechnikus is otthon maradt, annyira semmilyen volt egész végig a világítás.

Majd, koncert szempontjából a két legrosszabb dolog történt.

Az egyik, hogy Rihanna belekezdett egy bő félórás medley-zésbe. Ami zenei egyveleget jelent. Eljátszotta a slágerei nagy részét, de mindegyikből kb. 1 perces részlet és jött a következő. Szigorúan csak a refrént, mert hát azt biztos ismeri a közönség, és megőrülnek. Működött is két szám (?) erejéig, de a közönséget nem lehet ennyire átverni. A gitárszoló volt az est fénypontja. Több volt, mint az este folyamán 3 szám egybevéve.

p8114941.jpg

Majd jött egy Calvin Harris átdolgozás, mintha nem lenne elég száma amúgy, igaz ez a veretős fajtából. Teljesen stílusidegen, de legalább a közönség megmozdult.

A másik óriási gond a már említett hangzás. Egyrészt a hangosítás borzalmas volt, a hangját alig lehetett hallani. Talán ez nem is volt véletlen, mert a 3 háttér vokáloshoz, és az alapról bejátszott éneksávhoz, már nem kellett mit hozzátenni. Nem is volt szükség arra, hogy Rihanna énekeljen. Így hát nem is énekelt. Néha egy egy sort, mikor kedve szottyant. Ám legtöbbször nem szottyant. Majd letelt 60 perc és Rihanna levonult a színpadról. A közönség nem erőlködött, hogy visszatapsolja. Miért is tette volna? Lassan már hagyomány, hogy a sztárfellépő a legnagyobb haknira veszi a SZIGET Fesztivált.

Azt is megértem, hogy ez már Kelet-Európa, és az amúgy hatalmas gázsi, így is csak töredéke volt, az amúgy szokásos gázsijának, de azért ennél jóval többet is tehetett volna, ha már ennyien kíváncsiak voltak rá. 
p8115013.jpg

Két mentsége van a tegnap estére. Az utolsó két, lírai hangvételű számot tényleg önerőből énekelte. Aki kételkedne abban, hogy tud énekelni,  ezekben rácáfolt.

A másik, hogy twerk-elt egy elég kövéret, így mindenki megcsodálhatta azt a bizonyos csodás hátsót.

p8115029.jpg

 

Dani

 

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr5710382804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huber66 2016.08.12. 14:50:05

Figyelmesen elolvastam a cikket, s mint már sokszor az az érzésem, hogy egy kicsit tovább nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér, és egy ilyen média által felemelt és ott tartott senki ezt megteheti ennyi pénzért, akkor úgy kell nekünk. Bár én nem ismerem a ténykedését, nem is érdekel, de talán gondolkodni nem ártana, mert ő minden lehetséges elemet bevetett, hogy a laza feltételeket a végsőkig kihasználja. Szánalmas és sajnálatos.

Leone_510 2016.08.13. 10:41:51

Sajnálom azt aki csalódott, én nem ismerem a csaj munkásságát. Ebben az üzletben nem kapnak valamilyen referencia anyagot a szervezők, hogy milyen showt kapnak a pénzért? Nem gondolnám. Amire a cikk írója is célzott, hogy ennyiért ezt! Szerintem Gerendai pontosan tudta , hogy mit kapnak, és jó lesz ez a parasztoknak alapon, meg, hogy így nagyobb a nyereség mintha nagyobb showt rendelünk. De lehet az a baj, hogy mindig veszteséges ez a fránya Sziget így csak erre fussa. Öreg róka a sok "sztár" idereptetésében ez a Gerendai és csapata ahhoz ők ne tudnák mi a dörgés a show businessben?

Laller01 2016.08.13. 15:22:58

@huber66: Igazat adok a hozzászólásodhoz,szerencsétlenek,kik kimentek erre a koncertre!Mit vártak?Csodát???Ezt tudnám hasonlítani,mondjuk XY-hoz.Most nem akartam nevet írni bár tudjuk valami énekesnek nevezett egyén aki indult az amerikai ,(annyira nem érdekel műsor),most itt valami műsornak nevezett viccben zsűritag!!!Néha töri a madzsart,bár nem tudom miért?Szerintem itt a sziget szervezőié a felelősség!!!!Ugyanis szerződésben benne foglaltatik hogy mik az elvárások (play-back) vagy eredeti ének.Szervezés=0.

Laller01 2016.08.13. 15:25:29

@Leone_510: A Sziget tavalyi nyeresége túllépte a félmilliárd forintot. Gerendai Károly alapítónak ebből jórészt még mindig korábbi hiteleit kell fizetnie. Ezzel párhuzamosan mára korábban elindított vállalkozásai is kezdenek önfenntartóvá válni.

Most akkor miről is beszélünk???

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2016.08.13. 21:12:54

@Leone_510: @Laller01:

A Sziget szervezőit meg kell védjem. Ha, nem ismeritek Rihannát talán nem tudjátok, de benne van a világ TOP10 keresett előadói között. Ilyen esetekben garancia a show. (elvileg) És a youtube-on annyi koncertfelvétel van, amit említettem, hogy én is néztem, hogy leszűrhető a halandó számára is, hogy mit fog kapni. Tényleg tök jó koncerteket adott eddig. Nyilván volt már ilyen is. Az ilyen előadók havi 20 nem ritka, hogy 27 koncertet is adnak, bizonyára becsúszik olyan, mint ez.
Csak sajnos ezt pont mi kaptuk ki, és a SZIGET-en valahogy mindig ez történik. Utolsó emlékem, ami fő fellépőnél pozitív az Prince bulija volt.
A fél play-back bár nem szeretem, elég gyakori. Képtelenség lenne ugyanis egyrészt letolni minden nap ugyanúgy. Hiszen ők nem csak énekelnek, hanem tényleg táncolnak, ugrálnak, és minden látványelem van. Itt most pont nem volt olyan sok, de említhetném Beyoncé-t, SADE-t, és csomó más előadót, akiknél van az alásegítés sokszor. Még ez is oké lenne, ha felé énekelne tényleg olyan erővel, intezitással, stb. hogy az domináljon. Ha pedig gond van, vagy pihenni kell, akkor átveheti a szerepet a playback. De itt sajnos idáig se jutott a dolog.
süti beállítások módosítása