Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Bajor sörperec

2016. november 11. - praclee

Unokahúgnak ajándék könyvet nézni azért is jó ürügy, mert ilyenkor mindig eltévedek a receptkönyvek felé, hogy megnézzem a kínálatot. És igen, bűnös módon néha kifotózok egy-egy receptet. Mivel nem akarok perec nagyhatalom lenni, hogy lesüssek közel 100 féle perecet, de gondoltam az alapdarabot megpróbálom. És láss csodát sikerült. Bár a formával még nem vagyok elégedett, de az íze és állaga zseniális.

pb096671_resize.jpg

Hozzávalók:

7g szárított élesztő

120ml langyos víz

1 evőkanál barna cukor

320g liszt

100g rétesliszt

120ml sör

40g szobahőmérsékletű vaj

2 tk tengeri só

 

Fürdéshez:

5deci víz

2 kanál szódabikarbóna
pb104256_resize.jpg

A langyos vízbe keverjük el a cukrot, majd adjuk hozzá a szárított élesztőt és keverjük el ismét. Hagyjuk állni kb. 10 percig míg az élesztő el kezd dolgozni és felfut. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd a vajat és forgassuk át, majd jöhet a só, végül a sör. Géppel is lehet dagasztani, de kézzel is max. 10 perc alatt egy kissé tapadós, de nem ragacsos, kemény tésztát kell kapjunk.

Vajazzunk ki egy nagyobb tálat, rakjuk bele, nájlon fóliával szorosan fedjük le, és rakjuk a hűtőbe min. 8 órára. De akár 24 órát is állhat. Érdemes este begyúrni és reggel süthetjük is.
pb096645_resize.jpg

Én kb. 14 órát pihentettem. Miután elővesszük a hűtőből, tegyük nyújtódeszkára, picit lisztezzük meg a felületet, majd vágjuk 16 részre. A recept 8-at írt, azzal nagyobb perec formázható, én a közepesre szavaztam, szerintem így szép formásak.

Ha felvágtuk, nedves konyharuhával takarjuk le azokat, amikkel épp nem dolgozunk, és egyenként kezdjük el sodorni őket. Mintha gyurmáznánk. A tenyerünkkel mindkét irányba sodorjuk kifelé, hogy elvékonyodjon a tészta. Középen így vastagabb lesz, szélein vékonyabb. Miután mindegyikkel megvagyunk, egyszer átsodorhatjuk őket, ha nagyon összeugrottak volna, de nem szükséges.

pb104230_resize.jpg

’U’ alakban hajtsuk fel, majd keresztezzük. Csavarhatunk is rajta egyet, majd kb. 5-7 óránál nyomjuk a tésztához.

Rakjunk sütőpapírt a tepsire és helyezzük rá a pereceket, nedves konyharuhával pihentessük kb. fél órát.

Ha letelt az idő begyújthatjuk a sütőt 250 fokra. Rakjunk fel 5 dl vizet forrni, majd adjunk hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát. Fürdessük meg a pereceket egyenként kb. 20mp-ig, csöpögtessük le, majd rakjuk vissza a sütőpapírra. Szűrőkanállal a legegyszerűbb.

pb096691_resize.jpg

Vágjuk be késsel a vastagabb részt, és szórjuk meg sóval, szezámmaggal, vagy amivel szeretnénk, majd mehet is be a sütőbe.

pb104276_resize.jpg

Légkeverésesen elég neki 6 perc, sima sütőben 8-12 perc. Figyeljük folyamatosan, mert gyorsan elkészül. Félidőben fordítsuk meg a tepsit, hogy mindkét oldala egyenletes legyen.

pb104234_resize.jpg

Ha szép aranybarna, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elkészült.

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr8511946487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása