Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Görög istenek virágai a város tetején - High Note Skybar koktéljait virágok inspirálták

2022. június 10. - praclee

A High Note Skybarban már megszoktam, hogy mindig valami különlegeset alkotnak, amikről már korábbi látogatásaim során is írtam. A csapatban voltak változások, mivel az elmúlt 2 év megtépázott mindenkit, így a bar manager pozícióban immáron Sárközi Marcell vezényel, és igen szerencsésnek mondja magát, hogy már most 6 emberrel tudja vinni a helyet. De, ki ne akarna a város tetején dolgozni?

_5230196.jpg

És hogy miért szeretek minden szezonban visszatérni? Mert mindig játékosan nyúlnak a koktélokhoz, sose megúszós, és annyira kreatívan keverik az ízeket, hogy műalkotásokat iszol. Pedig vannak gyorsan összedobható darabok, hiszen a skybar nagyon pörög, de az, hogy gyorsan összedobható, nem azt jelenti, hogy ne egy műremeket kapnánk.

Az elmúlt hetekben sok találkozó van mögöttem különböző helyeken, és továbbra is bosszantó, hogy nevesebb, igényesebb helyeken egy egyszerű limonádét mennyire eltudnak rontani, és tényleg legalja módon összekotyvasztani egy jó drága árcédulával. Na, de ez más lapra tartozik.

_5230045.jpg Itt viszont, olyan koktélokat fogyaszthatunk, amik az érzékeinkkel, vagy legalább is a nyelvérzékelő bimbóinkkal játszanak.

Én, aki nem vagyok egy nagy alkoholizáló, szinte húzom le a koktélokat, mert annyira kellemesre hangolják őket, hogy az embernek nincs az az érzése, hogy most bedob párat húzóra, hanem egy kellemes fűszeres italt fogyaszt, miközben élvezi az életet. Persze találhatók az itallapon ütősebb darabok is. Fele-fele arányban 9 könnyed és erősebb koktél, amik most a görög és római mitológiai világba vezetnek, melyeket virágok inspiráltak. Három havonta cserélődik a kínálat, így érdemes figyelni, mi lesz a következő dobás!

_5230102.jpg

Rózsa, orchidea, jácint, csak pár a virágokból, amik az ókori mitológiából köszönnek vissza hozzánk.

Adonisz véréből sarjadó rózsa, az olümposzi istenek ambróziája, a szépség és a fiatalság szimbólumaként emlegetett orchidea, vagy épp a jácint (Hyacintus), mind az ókori mitológiákat idézik meg, és ezekhez olyan különleges fűszereket használnak, mint a kardamom, kakukkfű, vagy épp a metélőhagyma és rebarbara. Bizony, ezek nem jönnek szembe minden bárban, de még a piacon sem.

_5230139.jpg

A High Note Skybart nem mellesleg a világ 10 legjobb tetőterasza között tartják számon, ahol szinte minden nap hírességekbe botolhatunk, ha épp valamelyik hollywoodi színész nálunk forgat, tuti felkeresi a helyet. A Bazilika teteje innen karnyújtásnyira van, buda felé láthatjuk a lemenő napot. Mi kellhet még?

Kezdésnek a virgin Liliummal barátkoztam. Morello cherry, pisztácia, alma szóda. Talán hangzásra ez a legszolidabb, mégis kellemesen fanyar, édeskés üdítő koktélt kapunk, ami szomjoltásnak is tökéletes.  

_5230019.jpg

Mellé párba egy Ambrosiát kértünk, aminek alapja a tölgyfahordóban érlelt száraz sherry, ezt turbózták maracujával, mangóval és mézzel. Ez is a könnyed vonalon mozog, kellemesen itatja magát. Kinézetre is annyira kecsegtető, hogy ottlétünkkor, a környező asztalokhoz érkezők is átnéztek hozzánk, majd ilyen italt kértek. Az ambrózia az olümposzi istenek eledele volt, ennek tulajdonították az örök ifjúságot és halhatatlanságot. A virágok nyelvén az odaadást, a szerelmet szimbolizálja.

_5230002.jpgKözben az étlapba is belekóstoltunk. Előételek között a füstölt lazac, uborkával, kaviárral és rántott tápiókával, annyira különlegesen hangzott, főleg a tápióka miatt, hogy muszáj volt kipróbálni. A lazac, kellemes omlós, nagyon jól jött a könnyed, nyárias uborkalével, és a rántott tápiókára, talán a mókás a legjobb szó. _5230084.jpg

Mivel már elég meleg az idő, így főételek közül szintén egy könnyebb darabot választottunk, mégpedig a tengeri süllöfilét, quinoával, spárgával és hollandi mártással.

Mivel pár nappal előtte épp a Lillafüredi kastélyszállóban ettem életem legrosszabb spárgáját, amit szerintem fél napig pároltak minimum, így nagyon üdén hatott, hogy azért egy spárgát nem nagy kunszt elkészíteni. A High Not Skybarban szerencsére értenek hozzá. Kellemesen roppant, és jól illeszkedett a hollandihoz és a süllőhöz.

_5230076.jpg

Érkezett az új koktélkör, a tavasz hírnökével a tisztaságot jelképező százszorszéppel, vagyis a Bellis Perennissel, ami a könnyedebb vonalon mozog. Száraz vermut, zöld tea, piros ribizlipálinka és bodza tonic. Nagyon harmonikusak az ízek, ez is a kellemes, frissítő. Tényleg nem tudok rá mást mondani, csak hogy tökéletes nyáresti koktél.

_5230131.jpg

_5230147.jpg

 A desszertek közül a citrus, bodza, opalyst kreálmányt kóstoltam, ami egy nagyon jó citrus tart valójában, piskóta tésztafélével a közepén. A dizájn nagyon ott van, az apró marshmallow feldobja a tetejét, és a tart olyan, mint a nagykönyvben. 

_5230153.jpg

Végezetül a mélybe vetettük magunkat. A Rosa Canin, bármennyire ártatlannak hangzik, ne felejtsük, hogy a rózsa az egyik legősibb növényünk – egyidős az emberiséggel, civilizációk fejlődésének és bukásának volt tanúja. A görögök úgy tartották, Aphrodité szerelme, Adonisz véréből sarjadtak a piros rózsák, Rómában pedig a szerelem istennője, Vénusz virágaként tisztelték, és vele köszöntötték a tavaszt. Így már érhető, hogy egy mélyreható találkozásban lesz részünk. A Del Maguey Vida mezcallal, grapefruittal, kardamommal és chilivel fűszerezett ital, a legerősebb a négy általunk kóstolt ital közül.

_5230130.jpg

Én imádom a fűszereket, a fahéj mellett a kardamom a másik kedvencem, és öröm volt ezt egy italban viszont látni. Az első korty édesen magával ragad a grapefruit savanykásságával, majd leránt a mélybe, ahol a füstöt kardamom és chili kezd el játszani.  

_5230095.jpgA nap is lement, tettünk egy utolsó pillantást a Bazilikára és már várjuk, hogy újra jöjjünk Budapest tetejére a High Note Skybarba, ahol mindig különleges ízutazásban van részünk.

  

Dani

Még több jó helyszínért és ötletért kövessétek az INSTAGRAM oldalam!

Vendéglátó vagy és érdekel a véleményem? Keress meg az info@horvathdaniel.eu címen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr1817848549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása