Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

FÉRFI ZÓNA - sampon teszt

2019. február 20. - praclee

A hideg időszakban nem csak a szakállunk, de a hajunk is máshogy reagál és fokozott figyelmet igényel.

blog_balzsam_ma_solata.jpg

Nekem több mint 10 éve hullik is a hajam, a bőröm pedig elég kényes, úgyhogy fontos, milyen sampont használok. Például azt is észrevettem, hogy volt ami bevált hosszú ideig, de fél, vagy egy év után már nem úgy reagált a bőröm rá. És hiába voltak köztük természetesnek mondott samponok, pl. Bánfi, vagy a Sellon szelén-diszulfidos sampona, viszketett és hámlott a fejbőröm.

A BEGENTLEMAN.HU jóvoltából most két sampont próbáltam ki. Mindkettő kaliforniai cég. Úgyhogy ez egy kaliforniai sampon teszt lesz. 

Az egyik a Baxter samponja, mely napi használatra is alkalmas. Bár annak nem néztem utána, hogy mitől függ, hogy napi használatra is jó egy sampon, de én annak ellenére se ajánlanám, ha rá van írva. Egyszerűen fölösleges a hajunkat, bőrünket kitenni a minden napos mosásnak. Nem tud regenerálódni, és a biológiai háztartásunk is felborulhat és kialakulhat egy ördögi kör. Ugye a fejbőrünk zsírt termel, ha minden nap lemossuk, az az infó fog eljutni, hogy nem elég, és egyre többet termel idővel.

p2190283.jpg

Persze minden haj más. Minősége, mennyisége, de szerintem 2-4 naponta bőven elég megmosni a hajunkat.

Pár éve írtam már összetevőkről, hogy mire érdemes figyelni, és miért használok egyre több natúr kozmetikai terméket. Most már a gyártók is figyelnek rá, és fel is tüntetik, hogy mit nem tartalmaz az adott termék. A Baxternél is láthatjuk, hogy parabén mentes. Nem is gondolnánk, mennyi mindenben van parabén. Testápolókban, dezodorokban, arclemosókban és csomó más dologban. A parabén tartosításra és baktérium ölésre szolgál, viszont az élőlények hormonháztartását megzavarják. Minket is beleértve. Meddőséget, mellrákot és elég sok csúnya dolgot okozhat, úgyhogy mindenképp kerülendő.

Ugyanúgy az SLS (sodium-lauryl-sulfate). Bár a Baxter SLS-t nem, de SLES-t (sodium-laureth-sulfate)tartalmaz. Mint látjuk pár betű eltérés van csak a két vegyület között, mégis van különbség. Az SLES szintén tisztító anyag, de gyengédebb, mint az SLS.

Arról, hogy mi mennyire káros mindig is meg fognak oszlani a vélemények. A fontos az, hogy olvassuk el az összetevőket, tájékozódjunk és próbáljuk ki. A bőrünk úgyis meg fogja mondani, hogy mi a tolerancia értéke.

Pár hét használat alatt nekem bevált a a kaliforniai Baxter cég terméke. Üdítően mentolos és telepakolták vitaminokkal, ami azért is fontos, mert minél több olaj és ásványi anyag van benne, annál jobban semlegesíti pl. az SLS vagy SLES hatását. 

p2190269.jpg A kék palack és a letisztult dizájn az egész BODY termékpalettát átíveli. A deo-t is használom, ami szintén ugyanígy néz ki. (egyébként kellemes az illata) Nekem az egész dizájn bejön, a weblapjukon is menő fotók vannak. A cég 1965-ben alakult. p2190289.jpgA HANZ DE FUKO viszonylag fiatal márka 2009-ben alapították. Dizájnját még mai napig nem tudom, hogy szeretem-e vagy sem. Egyik pillanatban olyan érzésem van, mintha valami orvosi cucc lenne, másik pillanatban meg azt mondom, hogy egy letisztult svéd dizájn termékkel állok szembe. Mondjuk ezt szintén Kaliforniában gyártják, de mindegy. A név csengése alapján meg japán is lehetne, szóval a fejemben teljes a káosz.

Itt is a fő oldalon akarják eladni a terméket, mert nagy betűkkel hírdetik, hogy természetes sampon, és hogy 16 természetes összetevőt tartalmaz, valamint szulfát és parabén mentes.

Fő összetevők között a Sodium Lauroyl Methyl Isethionate szerepel, ami igen hasonló a már fentebb említett vegyületekhez, mégis különbözik tőlük. Ha hinni lehet ennek az oldalnak, akkor elmondható, hogy biztonságos, nem tokszikus és nem irritál.

Ám az SLES-t, sőt az SLS-t se ússzuk meg, mert mindkettőt tartalmazza a termék. Viszont jó hír, hogy utóbbiból csak kisebb mennyiség található meg benne. Ha hinni lehet a listás sorrendnek, a szerint, minél kevesebb van egy adott összetevőből, annál hátrébb sorolják, és az SLS itt szinte az utolsó.

Ami tetszik ebben a samponban, hogy mikor kinyomtam a kezembe éreztem, hogy balzsamot is tartalmaz. Bár ez így külön nincs ráírva, de érezhetően puhább tőle a hajam, pont mikor sampon után balzsamozza az ember. Én férfiként lustaságból, vagy nem is tudom, de igen ritkán nyúlok a balzsam után. Úgyhogy örülök, hogy kettőt egyben 'letudok'. Az illata ennek is mentolos egy kis citrus felhanggal. Összetevőiben fehér tea, alma, hibiszkusz, eukaliptusz, sea vaj, zsálya és további természetes összetevők vannak.

p2190279.jpgMarketing szemmel elgondolodtató, hogy mikortól lehet valamit természetesnek hívni. A krémmánia oldalán óriási listát találni, ha rákeresünk az összetevőkre. És olyan termékek, mint a BABA, vagy a LUSH és a Bánfi is mind tartalmazzák ezeket az összetevőket, amikről fentebb beszéltem. És azt hiszem sikerült megint elmenni ezzel a cikkel egy kutató irányba, mintsem egy termékbemutató irányba, de remélem nem haragszotok meg, hogy együtt tanulunk és fejlődünk. p2190294.jpg

Mindkét termék tetszett és pár hetes használat során beváltak, nem volt semmi problémám velük. Ha választani kéne a Hanz de fuko lenne a beFUKO nálam (muhahaa) a balzsamos utóhatása miatt.

 

A samponokat innen tudjátok megrendelni. Nézzetek szét az oldalon, mert nagy a választék, rengeteg jó termékkel.

Olvasd el az előző cikkem, melyben a szakáll ápolásról és balzsamokról beszélek. 

 

Dani

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért, vagy iratkozz fel a YOUTUBE csatornámra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr5114638206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása