Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Szakállápolás - mire jó a szakáll balzsam?

2019. január 24. - praclee

Mikor évekkel ezelőtt először próbáltam szakállbalzsamot, kicsit szkeptikus voltam, mert minden a szakállolajról szólt. Ez máig így van. A balzsam mára se terjedt el úgy, mint az olaj. Első használatkor furcsa volt, mert olyan, mintha arckrémet vinnél fel a szakálladra. De persze teljesen máshogy fog viselkedni, meglátod. Eltelt pár perc és beleszerettem.

blog_balzsam-2.jpg

Hogy miért?

Nekem valamiért sokkal puhább érzésem van a balzsamtól, mint az olajtól. Az utóbbiból pedig több olyan márka van, ami nem szívódik be annyira, hanem a szakáll felületén marad. Persze ez attól is függ, hogy mennyit kenünk rá.

Akad olyan, aki szereti úgymond eláztatni a szakállát. Van akinek ez jól is áll. Egyfajta dirty look, rosszfiúsabb, maffiózós kinézetet ad. 

Van olyan helyzet, mikor nem szeretnénk ilyen eláztatott, csillogós szakállat, de magának a terméknek olyanok az összetevői, hogy nem ivódik be a szakállba. Nekem régen volt is levelezésem egy angol márkával, melynek a terméke egy nap alatt se szívódott be a szakállamba és az illat, bár kellemes volt, nem akart veszteni a parfümös hatásából, szóval órák után is ugyanúgy éreztem. Szóvá tettem, hogy lehetne a termék felszívódóbb és illékonyabb, de a válasz annyi volt, hogy eddig nem volt rá panasz. Mondom oké.

p1191050.jpg

Én jobban szeretem a nem túl csillogós szakállat. Ezért jó a balzsam. Ettől nem fog csillogni, csak picit lesz fényesebb, mint mikor frissen mosott és kellemesen puha hatást nyújt.

Hölgyeim! Felejtsük el, hogy a szakáll szúr. A borosta az szúr. A szakáll nem. Pláne, minél hosszabb. A hosszú göndör haj se szúr. Se semmilyen hosszú dolog. A bajusz rész szúrhat kicsit, de az is kevésbé, mint az egy hetes borosta. Szóval ezekkel a sztereotípiákkal remélem egyszer majd leszámolunk. Ahhoz sok puszit és csókot kell adni. p1191029.jpg

A balzsam nem csak kondicionálja a szakállat, de sokszor tartalmaz méhviaszt is, ami tartást ad a szakállnak és a viasznak köszönhetően bent tartja a nedvességet. Mivel sok helyen járunk, akár hideg időben, vagy melegben, netán száraz levegős helyiségben, a szakállunk nedvességtartalmát elveszíthetjük. A méhviasz ebben segít.  

A kókusz olaj csökkenti a protein veszteséget a nap végére. Igen, elsőre talán furcsán hangozhat, de a szakállunk is érző lény. Ugyanolyan törődés jár neki.

Egyébként halkan jegyzem meg, sok szakállas többet törődik a szakálla ápoltságával, mint más a hajával.

A balzsamot érdemes ébredés után bemasszírozni. Kondicionálja, puhává teszi és tartást ad a szakállunknak. Ez önmagában is elég egy dolgos napra, de ha valaki olajjal kombinálja, attól se lesz semmi baja. Használhatjuk őket egyszerre is.

A balzsam valahol félúton van a wax és az olaj között. Ha választani kell, hogy milyen hosszúságra mit használjunk, akkor a rövidebbre ajánlatos inkább az olajat, mert oda nem kell tartás. Hosszabb szakállra már érdemes balzsamot használni, mivel ad egy kis tartás. Extra tartásért viszont válasszuk a waxot. p1191124.jpg

 A két tesztelt termék a Proraso Cypress&Vetyver és a H.ZONE Essential Beard BALM.

p1191069.jpg

A Proraso több, mint 100 éves múltra tekint vissza. Olasz tradició és 3 generáció védjegynek számít. A cég története 1908-ra nyúlik vissza, de híresek az 1948-ban megalkotott aftershave-vel lettek.

Kellemes citrusos illat, amit felvitelkor kevésnek találtam, összehasonlítva a másikkal, mégis napi használatban ez őrizte meg jobban az illatát.

Érdekes, hogy összetevőiben nem találtam semmilyen olajat. Élek a gyanúval, hogy nem írnak le minden összetevőt. p1191058.jpg

Az H.Zone balzsamon kb. Háromszor annyi dolog van feltüntetve, ebből is gondolom, hogy a Proraso nem írja le a pontos összetevőket. Itt feltüntetik a boróka és szegfű olajat is. Az illata ennek is kellemes, bár nem annyira karakteres, mint a Proraso terméke. Mély tónusú illata, kicsit az after shave-ek világára emlékeztet, míg a Prorasoban tényleg érzem az olasz hangulatot, amitől különlegesebbnek érezhetem magam. p1191099.jpg

Mindkét balzsam jól beszívódik és szép tartást ad a szakállnak. A Proraso designja is sokkal jobban bejön a cimke és az üveg is, míg az H.Zone műanyag flakonja nem ad akkora vizuális élményt, viszont egyszerűbb használni, mivel nyomogatós kupakja van, ellenben a Proraso üvegével, amit önteni kell.

Egyéni ízlés dolga, hogy ki melyiket szereti jobban, de szerintem egyikbe sem fogtok csalódni, ha ezek közül választotok.

 

A bejegyzést a BEGENTLEMAN.HU támogatta. 

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért, vagy iratkozz fel a YOUTUBE csatornámra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr9114585070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása