Pár hete Olaszországban koncerteztünk és a szállásunk egy hegy tetején volt. Már a kocsiból kiszúrtam a szerpentines út mentén a különböző gyümölcsfákat, amik itthon még csak elvétve sem teremnek. Az még hagyján, hogy az olajfák roskadoztak, de rengeteg gyümölcsfa szegélyezte utunkat. Kiwi, lime, citrom, szeder és fügefa. Ezek így mind együtt.
Olyan hatalmas fügefák és olyan mennyiségű füge roskadozott, hogy majdnem elsírtam magam. Igaz itthon ilyenkor ősszel sok helyen lehet kapni fügét, és szezonban jó áron, de azért mégis más karnyújtásnyira a természetes vad környezetében látni.
Nem volt kérdés, hogy másnapi ebédünkhöz a desszertet ebből készítem.
Elérkezett a másnap én pedig kimentem sétálni egyet az út mentén egy kis szatyorral, amibe belepakoltam minden finomságot. Mintha csak a piacra mentem volna. Csak itt magamnak szüreteltem és ingyen. Igazi boldogság fogott el és a régi gyerekkor, mikor vidéken a saját kertünkből szüreteltük a szőlőt, vagy a paradicsomot.
Szedtem hát pár szem fügét, egy félig érett lime-ot, aminek a héja tökéletes egy kis citrusos felhanghoz, pár szem vékony ágat is szedtem az út mentéről.
Visszaérve a szállásra, nekiálltam, hogy elkészítsem a receptet, amit még Gordon Ramsay-től láttam egy éve.
A fügét megmostam, majd az út menti kis vékony botocskákkal átszúrtam hármat-hármat. Ezután megszórtam egy kis cukorral és balzsamecetet öntöttem rá. Megforgattam és hagytam állni.
Amíg marinálódott a fügém, egy lábasban cukrot karamellizáltam. Közepes lángon, figyelve nehogy megégjen. Mikor már szépen barnult levettem a hőfokot és egy kis vajjal krémesítettem, majd pici vizet és egy kis tejet is öntöttem hozzá. Miután ez szépen összerottyant, a fügéket belemerítettem és fóliával lefedve legkisebb lángon hagytam 10 percig sülni. Legjobb lenne 10 percig sütőben, de az nem volt a szálláson így marad a sima párolás.
Az alja picit megpirul a füge pedig magába szíva ezt az isteni finom karamellás, balzsamecetes levet. Közben jópárszor átlocsoltam a lével.
Végezetül pedig friss bazsalikomot vágtam és durvára vágott mogyorót tettem hozzá fél perccel a vége előtt.
Tálalásnál ráreszeltem a lime héját, kiültem az erkélyre, néztem a hegyeket és arra gondoltam, mennyivel jobb lenne a természetben élni, vagy ha a természet jobban beköltözne hozzánk a városba.
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!