Ennek az egyszerű galette receptnek tavaly nyáron már elkészítettem az édes verzióját eperrel. Most pedig zöldségekkel pakoltam tele ezt az omlós tésztát. Ez már bevált és jól begyakorolt, nem úgy, mint a glutén mentes tartom, amit most hajnalban készítek és csak azért nem dobom ki, mert nem pazarlok. Szóval igen. A tökéletes tésztához vezető út hosszadalmas. Pláne, hogy most ilyen minden mentes változaton kísérletezem. De persze nem akarom megúszni a glutén mentes búzaliszttel, hanem alternatív megoldásokat keresek. A köles például nem rossz, de vegyíteni kell, mert egyébként csak magában kicsit kesernyés tésztát kapunk.
Na de, vissza a zöldséges galette-ünkre.
A piacon vegyünk meg a kedvünkre való zöldséges. Igazából, bármit amit szeretünk. Én brokkolit, répát, céklát választottam. És ehhez adtam még egy kis feta sajtot.
Hozzávalók:
350g liszt
200g vaj
1 csipet só (lehet kettő is)
100ml víz
+
tetszőleges zöldségek
A hozzávalókat keverjük össze. Kicsit lágy lesz a tészta, de ez a végén előnyünkre válik, mert nem porlósan fog omlani, hanem rétegezve. És én ezt imádom benne. Rakjuk a tésztát hűtőbe min.30 percre pihenni.
Közben mossunk meg mérettől függően egy-két répát, egy céklát és egy fél brokkolit. Kockázzuk fel közepes méretűre, majd közepes lángon olajban pároljuk kicsi sóval, borssal. Lehet sima vízben, vagy vajon. Kinek hogy tetszik.
A megpihent tésztát nyújtsuk ki falapon, majd rakjuk a tepsire. Itt töltsük meg a párolt zöldségekkel és szórjuk meg fetával. A végén kenjük be tejjel. Ez nagyon fontos, mert különben száraz, fénytelen tésztát kapunk. (tapasztalatból mondom)
200°-on 35 perc alatt el is készül az ízletes zöldséges galette-ünk.
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!