Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Citromos sült csirkemell sajtbundában

2018. február 15. - praclee

Elérkeztünk az Asiago sajthoz, és gondoltam ennek is egy különlegesebb receptet választok, ami nem a megszokott "sajtostészta" kategória. Ebben a receptben sok izgalmas dolog van. Például, hogy ilyen puha és omlós csirkét, éttermekben is ritkán szolgálnak fel. Sokszor száraz, de ha még jó is, ha kihül már elveszti a báját. Ez 3-4 nap hűtő után is hasonlóan puha. Úgyhogy aki, nem csak a sajt izgalmas felhasználására, de egy puha, sültcsirkés receptre vágyakozik, olvassa végig a bejegyzést.

p2115855.jpg

De előtte lássuk, mit érdemes tudni az ASIAGO sajtról.

logoasiago.png

Szintén olasz sajt, melynek van friss és érlelt változata is. 20 napig érlelt, fölözetlen tejből készül. Picit lyukacsos, fehér, vagy enyhén szalmasárga színe van. A szarvasmarha gyomrából kivont enzimnek köszönhetően hozza létre az alvadékot 30-40 fokon. Ezt felapírtják a lira nevezetű szerszámmal, míg dió nagyságú szemcsékre nem esik. Ezt utána többször felvágják, megszárítják, sózzák és forgatják. Majd préselik és beleütik a DOP jelzést.

p2115760.jpg

Pár napig 10-15 fokon tárolják, mielőtt megkezdik a száraz, vagy sófürdős sózást.

Végül min. 20 napig érlelik.

Az érlelt testvére 3-15 hónapig érlelődik, félzsíros tejből készül. Szintén aprón lyukacsos, szalmasárga színű. Az íze határozott, fűszeres.

Az eljárás hasonló, annyi különbséggel, hogy félig fölözött tehéntejet használnak és nem lirával, hanem az úgynevezett spino segítségével aprítják diónyi darabokra.

Egyébként az Asiago sajt az asiagói fensíkról kapta a nevét. Az elején juhtejet használtak, majd a XVI. Századtól megszaporodott a szarvasmarha tenyészet, így elkezdtek tehéntejet használni. Először volt az érlelt asiago, ami a legintenzívebb majd a XX: század technológiai fejlődésének köszönhetően született meg a friss asiago, ami nemzetközileg is elterjedt.

p2115774.jpg

Mint azt az előző sajtoknál is említettem, az olaszok szigorúan szabályozzák a minősítéseket. Így az eredetvédett DOP jelölést is csak az adott terület használhatja, ami a Vicenza, Trento, Treviso és Padova egy részét jelenti.

 page_37_en.jpg

Könnyen emészthető, gyakran javasolt az egészséges táplálkozáshoz, ráadásul az érlelt asiago a napi fehérjeigény 50%-át is adhatja, rendkívül jó biológiai értékű fehérjét biztosítva.

p2115866.jpg

És akkor nézzük a receptet.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell

4-6 ek liszt

1 pohár kenyérmorzsa

1 pohár reszelt ASIAGO DOP érlelt sajt

1 tk szárított petrezselyem

1 tk szárított lestyán

1 tk fokhagymapor

1 tk citrom/bors/só keverék (Zseniális. Karácsonyra kaptam Észtországból)

3 citrom

2-3 nagyobb gerezd fokhagyma

15 dkg vaj

3 ek olíva olaj

3 ek méz

Friss vagy fagyasztott hüvelyes zöldbab, vagy bármi zöldség

Opcionális friss petrezselyem

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy tálba tegyük a lisztet. Ebbe fogjuk beleforgatni a csirkét. A sajtot reszeljük meg, az egyik felét tegyük félre. Egy másik tálba keverjük össze a száraz összetevőket (kenyérmorzsa, reszelt sajt(fél pohár) + fűszerek).

p2115786.jpg

Olvasszuk fel a vajat, 2/3-hoz adjunk egy reszelt citrom héját, 4-5 kanál citromlevet és a frissen zúzott fokhagymát. Egy pár kanállal rakjunk félre belőle. Ezzel fogjuk meglocsolni a csirkét.

Vágjuk fel a csirkét közepesen vastag szeletekre.

p2115796.jpg

Forgassuk bele a lisztbe, majd a vajas, citromos lébe, végül az asiago sajtos, kenyérmorzsás keverékbe és tegyük sütőpapíros tepsire. A maradék morzsalékot nyugodtan rászórhatjuk.

p2115793.jpg

p2115792.jpg

p2115802.jpg

10 percig elősütjük, majd fordítsuk meg egyesével őket, tegyük mellé a zöldséget és öntsük rá a vajas, citromos levet. Szórjuk rá a maradék fél pohár sajtot, vágjunk fel pár karika citromot, rakjuk rá friss petrezselyemmel és tegyük vissza további 10-15 percre a sütőbe.

p2115810.jpg

p2115813.jpg

Addig elkészíthetjük hozzá a mártást. A maradék 1/3 olvasztott vajat, egy citrom reszelt héját, fél citrom levét, 3 ek olíva olajat és 3 ek mézet keverjünk össze egy kis tálkában, vágjunk hozzá egy csokor friss petrezselymet. Fogyasztás előtt locsoljuk meg vele a csirkét és a zöldségeket. (csakis fogyasztás előtt, mert különben elázik a panír)

p2115851.jpg 

A cikk az olasz eredetvédett sajtok népszerűsítése nyomán jött létre.

A parmezánnal készült bolognai receptért KATT IDE

A gorgonzolás fügetortáért pedig IDE KATT!

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel és Manfrotto állvánnyal készültek. 

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért!

Gasztrofotóim ITT

ha pedig érdekel az utazás akkor ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr7513670176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása