A facebook csoportokat, és üzenőfalakat elözönlötték a kenyér receptek, úgyhogy nem is akarom a milliomodik receptet megosztani (egyébként is három éve már osztottam meg a blogomon, aminek óriási sikere volt), viszont gondoltam kipróbálok egy glutén és laktózmentes zabkenyeret, amihez se élesztő nem kell, se olyan, amit amúgy se kapni.
Nagyon egyszerű, nem kell órákat dagasztani, keleszteni. Csak össze kell gyúrni, be a sütőbe, és 40 perc alatt kész is.
Egyébként is élesztő válság van, liszt is szorványosan kapható. Mindenki péknek állt. A világon több, mint 600%-al nőtt meg a kenyérsütő gépek eladásának száma. De az otthoni kondieszközök is valahol +300%-as emelkedésnél tartanak.
Tegnap próbáltam kísérletet tenni élesztőt venni, de csak egy helyen találtam fél kilós kiszerelésbe. Ott hagytam. Nekem csak a húsvéti kalácshoz kellett volna, nem akarok kiló szám kenyeret gyártani.
Ha a húsvéti kalács receptem, vagy a hagyományos tojásfestés érdekel, akkor olvasd el ezeket a cikkeimet is:
Hozzávalók:
- 200g nagyobb szemű zabpehely (nézzük meg, hogy tényleg gluténmentes-e, mert sok olyan üzemben készül, ami tartalmazhat nyomokban glutént, ezért mindig figyelmesen olvassuk el a csomagot)
- 250g laktózmentes túró
- 2 db tojás
- fél csomag sütőpor
- csipet só
A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Bár tényleg olyan gyorsan megleszünk a gyúrással, hogy felmelegedni sincs ideje a sütőnek.
A hozzávalókat öntsük egy tálba, és keverjük össze, majd kerek, vagy hosszúkás formát is formázhatunk. Rakjuk sütőpapírra és 40-50percig süssük, sima alül-felül sütéssel.
Nem kell megijedni, ha tűpróbát tartunk, mert a túró nedvesíti a kenyeret. Szóval teljesen máshogy viselkedik, mint a hagyományos kenyér.
Meglepően finom, kicsit mintha túrógombóc kenyeret ennénk, vagy nem is tudom mi a legjobb szó rá. Elég masszív, úgyhogy pár szelet bőven elég egy étkezéshez. Az állaga pedig, meglepően ruganyos.
Akár humusszal, vagy bármi mással kiváló alternatíva hagyományos kenyér helyett.
Dani
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!