Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Glutén és laktózmentes zabkenyér

2020. április 10. - praclee

A facebook csoportokat, és üzenőfalakat elözönlötték a kenyér receptek, úgyhogy nem is akarom a milliomodik receptet megosztani (egyébként is három éve már osztottam meg a blogomon, aminek óriási sikere volt), viszont gondoltam kipróbálok egy glutén és laktózmentes zabkenyeret, amihez se élesztő nem kell, se olyan, amit amúgy se kapni.

p4030107.jpg

Nagyon egyszerű, nem kell órákat dagasztani, keleszteni. Csak össze kell gyúrni, be a sütőbe, és 40 perc alatt kész is.

Egyébként is élesztő válság van, liszt is szorványosan kapható. Mindenki péknek állt. A világon több, mint 600%-al nőtt meg a kenyérsütő gépek eladásának száma. De az otthoni kondieszközök is valahol +300%-as emelkedésnél tartanak.

Tegnap próbáltam kísérletet tenni élesztőt venni, de csak egy helyen találtam fél kilós kiszerelésbe. Ott hagytam. Nekem csak a húsvéti kalácshoz kellett volna, nem akarok kiló szám kenyeret gyártani.

Ha a húsvéti kalács receptem, vagy a hagyományos tojásfestés érdekel, akkor olvasd el ezeket a cikkeimet is:

HÚSVÉTI KALÁCS

KÉSZÍTS HÍMESTOJÁST

p4030030.jpg

  

Hozzávalók:
- 200g nagyobb szemű zabpehely (nézzük meg, hogy tényleg gluténmentes-e, mert sok olyan üzemben készül, ami tartalmazhat nyomokban glutént, ezért mindig figyelmesen olvassuk el a csomagot)

- 250g laktózmentes túró
- 2 db tojás
- fél csomag sütőpor
- csipet só

p4030008.jpg

p4030011.jpg

A sütőt melegítsük elő 180  °C-ra. Bár tényleg olyan gyorsan megleszünk a gyúrással, hogy felmelegedni sincs ideje a sütőnek.

A hozzávalókat öntsük egy tálba, és keverjük össze, majd kerek, vagy hosszúkás formát is formázhatunk. Rakjuk sütőpapírra és 40-50percig süssük, sima alül-felül sütéssel.

p4030026.jpg

Nem kell megijedni, ha tűpróbát tartunk, mert a túró nedvesíti a kenyeret. Szóval teljesen máshogy viselkedik, mint a hagyományos kenyér.

p4030194.jpg

Meglepően finom, kicsit mintha túrógombóc kenyeret ennénk, vagy nem is tudom mi a legjobb szó rá. Elég masszív, úgyhogy pár szelet bőven elég egy étkezéshez. Az állaga pedig, meglepően ruganyos.

Akár humusszal, vagy bármi mással kiváló alternatíva hagyományos kenyér helyett.

 

Dani

 

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr2915602372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása