Epres galette
Itt az eperszezon, úgyhogy igyekszem minél több dologba beletenni. Erre remek lehetőség a galette, ami a franciák pitéje. Azért jó, mert bármivel megtölthetjük, legyen sós vagy édes. Egyszerű, és a tészta a hűtőben több napig is eláll.
Az epret pedig ízlés szerint variálhatjuk. Rakhatunk hozzá rebarbarát, vagy egyéb piros gyümölcsöt, és kereshetünk hozzá kedvünk szerint friss zöldfűszert. Mikor minap kiraktam az első fotót, mindenki bazsalikomra gondolt. Az is jó, de nekem sajnos az kipusztult, így mentát adtam hozzá, ami ad neki egy leheletnyi frissességet.
Galette recept:
220 g liszt
10 g kukoricadara
110 g hideg vaj felkockázva
1 kanál fehérborecet
40 ml hideg víz
csipet só
Töltelék:
400 g eper
2 kanál cukor
½ citrom leve
ízlés szerint menta, vagy bazsalikom. Én 6 nagy levelet raktam bele.
1 tojás a kenéshez.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, de ha valaki lusta, vagy időhiányban szenved, vagy csak nem akar fáradni, egy mixerben is összekeverheti. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert így könnyebb vele dolgozni.
Ha kész a massza, egy nejlon fóliába csomagoljuk be, és rakjuk a hűtőbe 30 percre.
Addig mossuk meg az epret, csumázzuk ki, vágjuk fel közepesen vékony szeletre, majd forgassuk hozzá a cukrot, és keverjük hozzá a citrom levét és az durvára vágott mentát.
Ha letelt a fél óra, és már elég kemény a tésztánk, vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki. Rakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire, öntsük bele az epret. Rakjuk a hűtőbe 15 percre, a levét pedig tartsuk meg későbbre. A 15 perces pihentetés elősegíti, hogy a tésztánk még roppanósabb legyen.
A sütőt melegítsük fel 200°C-ra, a tésztát kenjük le felvert tojással, és a végén öntsük hozzá a kimaradt eper levét. Azért ne előbb, mert akkor megszívná magát a tészta. Így viszont sütés közben egy lekváros, kocsonyás állagot fogunk kapni, ami mennyei.
Meghinthetjük a tetejét cukorral, majd süssük 35 percig. A végeredmény magáért beszél.
Jó étvágyat!
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!