Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

epres galette

2016. június 10. - praclee

Epres galette
p5270703.jpg

Itt az eperszezon, úgyhogy igyekszem minél több dologba beletenni. Erre remek lehetőség a galette, ami a franciák pitéje. Azért jó, mert bármivel megtölthetjük, legyen sós vagy édes. Egyszerű, és a tészta a hűtőben több napig is eláll.

Az epret pedig ízlés szerint variálhatjuk. Rakhatunk hozzá rebarbarát, vagy egyéb piros gyümölcsöt, és kereshetünk hozzá kedvünk szerint friss zöldfűszert. Mikor minap kiraktam az első fotót, mindenki bazsalikomra gondolt. Az is jó, de nekem sajnos az kipusztult, így mentát adtam hozzá, ami ad neki egy leheletnyi frissességet.

p5270666.jpg

Galette recept:

220 g liszt

10 g kukoricadara

110 g hideg vaj felkockázva

1 kanál fehérborecet

40 ml hideg víz

csipet só
p5270651.jpg

Töltelék:

400 g eper

2 kanál cukor

½  citrom leve

ízlés szerint menta, vagy bazsalikom. Én 6 nagy levelet raktam bele.

 

1 tojás a kenéshez.

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, de ha valaki lusta, vagy időhiányban szenved, vagy csak nem akar fáradni, egy mixerben is összekeverheti. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, mert így könnyebb vele dolgozni.

Ha kész a massza, egy nejlon fóliába csomagoljuk be, és rakjuk a hűtőbe 30 percre.

Addig mossuk meg az epret, csumázzuk ki, vágjuk fel közepesen vékony szeletre, majd forgassuk hozzá a cukrot, és keverjük hozzá a citrom levét és az durvára vágott mentát.
p5270662.jpg

Ha letelt a fél óra, és már elég kemény a tésztánk, vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki. Rakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire, öntsük bele az epret. Rakjuk a hűtőbe 15 percre, a levét pedig tartsuk meg későbbre. A 15 perces pihentetés elősegíti, hogy a tésztánk még roppanósabb legyen.

p5270681.jpg

A sütőt melegítsük fel 200°C-ra, a tésztát kenjük le felvert tojással, és a végén öntsük hozzá a kimaradt eper levét. Azért ne előbb, mert akkor megszívná magát a tészta. Így viszont sütés közben egy lekváros, kocsonyás állagot fogunk kapni, ami mennyei.

p5270701.jpg

Meghinthetjük a tetejét cukorral, majd süssük 35 percig. A végeredmény magáért beszél.

Jó étvágyat!

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr928796248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása