Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Fügés csokoládétorta

2016. szeptember 13. - praclee

Kiskoromban még csak aszalva találkoztam olyan gyümölcsökkel, mint a datolya, vagy a füge. Egyiket se szerettem igazán. Legalább is ilyen formájában. Manapság már minden kapható itthon is. Szezon idején pedig nem ritka, hogy nevetséges áron lehet hozzájutni finomabbnál finomabb gyümölcsökhöz.

p8292388.jpg

Így esett, hogy pár éve, miután már annyira belevetettem magam a gasztronómiába, gondoltam csak megkóstolom már friss formájában is. És láss csodát a füge az egyik kedvencem lett.

Nem volt kérdés, hogy egy csokitorta tetején végezze. Ízre és látványra is csodás.

 

Tészta hozzávalók:

175g vaj

75g cukor

2 tojássárgája

250g liszt

20g kakaópor

35ml víz

 

Krém hozzávalók:

200g étcsokoládé (lehetőleg magas minőségű, én Valrhona-t használok)

200ml tejszín

100g cukor

Egy csipet maldon só (vagy jó minőségű aprószemű tengeri só)
p8292377.jpg

A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot krémes állagúra keverjük, majd a tojás sárgáját hozzáadjuk, ismét elkeverjük végül a vizet hozzáöntjük sűrű keverés mellett, hogy homogén állagú legyen a krém.  Ezután a lisztet folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, végezetül pedig a kakaóport is beleöntjük a tésztába. Kicsit összegyúrjuk és hűtőben 1 óráig pihentetjük. Ez akár 2 napig is eláll, vagy lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.

Ennek a receptnek annyi hátránya van, hogy csak lépésenként haladhatunk előre. A recept egyszerű, de az elkészítési ideje picit hosszú. Ezért is érdemes előre begyúrni a tésztát.

Az egy óra elteltével melegítsük a sütőt 180°-ra, vegyünk ki a hűtőből a masszánkat, majd lisztes nyújtódeszkán nyújtsuk ki. Körülbelül egy 24-26 cm átmérőjű piteforma szükséges a megfelelő vastagságú tortának.

A széleit egyengessük a tortaformánk oldalához, majd fóliával fedjük le és szórjunk rá rizset, vagy sütőbabot és süssük elő 10 percig, majd levéve további 8-10 percig.

Ezután hagyjuk kihűlni a tésztánkat. Miután kihűlt, hozzáfoghatunk a krémhez. A csokoládét és a cukrot egy lábasban vízgőz felett melegítsük fel, majd levéve a tűzről, vagy kis lángon adjuk hozzá adagonként a tejszínt, és kevergessük, míg homogén nem lesz. A végén mehet bele egy csipet só. Aki szeret kísérletezni, egy kis őrölt chilivel, vagy levendulával is fel lehet dobni.
p8282362.jpg

A krémet ráöntöm a tésztára, hagyom, hogy kihűljön, rákarikázom a fügét, majd ismét be a hűtőbe kb. 2 órára, míg megdermed.

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr3711701181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása