Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Csokis hibrid pekán tart

2016. december 29. - praclee

Pár hete egy pitesütő versenyen zsűriztem, ami nagyon izgalmas és több szempontból tanulságos volt.

Az első, amin magam is meglepődtem, hogy bármennyire próbáltak ötletesek lenni, a végtermék felemás eredménnyel zárult, és inkább a harmónia rovására ment. Így lett, hogy két hagyományos pite emelkedett ki magasan a többi közül és lett győztes.

A második, hogy sokan nincsenek tisztában a pite és a tart fogalmával. Igaz nagyon hasonlóak és hazánkban ugyancsak mást jelent, mint pl. Amerikában. Itthon a hagyományos pite inkább a két gyúrt, omlós tészta közé kevert gyümölcsös, többnyire alma tölteléket jelenti. Míg Amerikában vagy fedetlenül hagyják a gyümölcsös részt, vagy szép díszített mintás rácsozatot kap.

pie.jpg

fotó: http://www.hintofvanillablog.com/ )

Ennek tésztája az angolban, flaky, vagyis omlós, már már leveles tésztához hasonló, réteges.

A tart ezzel szemben a crumbly, azaz morzsálódós jelzőt kapja. A tészta alapja ugyanaz (liszt, só, hideg víz/almaborecet/vodka és zsiradék, ami többnyire vaj) ám itt a töltelék csokoládé és különböző krémek, mondjuk gesztenye, stb.

tart.jpg

( fotó: http://www.atablefortwo.com.au/ )

Ez egy sokkal vékonyabb és „egyszerűbb” kivitelezés. Egyfajta krém, vékony tésztán. Ellenben a pitével, ami szaftosabb, rusztikusabb, magasabb a tészta oldalfala, és több játékosságot enged meg ízekben.

Bár ritka esetekben lehet sós, én azt inkább quiche-nek mondanám. A ’Flaky’-s pite alapja van, erre kerül a tojásos rész, amit sonkával, zöldségekkel, és mindenfélével turbózhatunk.

Végezetül a verseny harmadik konklúziója az volt, hogy a 24 nevezett közül, egy kezemen meg tudom számolni, hogy melyiknek sikerült jól a tészta része.

Nem nehéz, mégis van pár apró trükk, amit be kell tartsunk ahhoz, hogy megkapjuk a tökéletes alapot.

Az egyik elengedhetetlen dolog, hogy hideg összetevőkkel kell dolgozzunk. Pihentetnünk kell hűtőben a tésztát, majd nyújtás után ismét visszarakni. Hideg víz helyett almaborecet, vagy vodka kerüljön bele, amivel az állagán és az ízén is javíthatunk, végezetül pedig fontos, hogy elősüssük a tésztánkat!
pc135805_resize.jpg

Az enyém egy hibrid csokis tart, mert az alapja inkább egy pite alap. Akit viszont érdekel, itt egy másik csokis tart receptem, aminek az alja tart-os.

Hozzávalók:

Csokoládé ganache:

- 400g étcsoki

- 300ml tejszín

Tészta:

  • 125g hideg vaj
  • 30g cukor
  • 200g liszt
  • Csipet sót
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 2 evőkanál almaborecet

A tésztához a száraz összetevőket kézzel, vagy robotgéppel összekeverem, majd kanalanként hozzáadagolom a folyékony hozzávalókat. Nagyon fontos, hogy a vagy hideg legyen. Kockázzuk fel, és úgy adjuk a liszthez. Miután összegyűrtük, fóliázzuk be, és tegyük hűtőbe minimum egy órára.

Ha letelt az idő, vegyük ki, és nyújtsuk ki. Nem kell megijedni, kicsit nehéz ezzel a tésztával dolgozni. Enyhén lisztezni kell a deszkát, de óvakodjunk, hogy a tészta felülete a nyújtás után lisztesen kerüljön a formába! Fontos, hogy milyen vastagságúra nyújtsuk a tésztát. Ha túl vékony, megég, ha túl vastag nem sül át. 3-4mm vastagságúra nyújtsuk ki, rakjuk a formába, és vágjuk le a túllógó tészta részt. Ha kész vannak a formák, rakjuk be a hűtőbe minimum 20 percre, de lehet akár egy órára is.

pc135809_resize.jpg

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vegyünk elő egy alufóliát, takarjuk le a tésztát, és szórjunk rá babot, rizst, sütőkavicsot, vagy pénzérmét (ez esetben fertőtlenített érméket használjunk), majd süssük elő 15-20 percig. Ezután vegyük le a fóliát, és süssük 10-13 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Miközben a tészta hül, készítsük el a csokikrémet. Melegítsük 40 fok felé az étcsokoládénkat, majd a szintén éppen hogy felforralt tejszínt kis részletekben adjuk hozzá. Fontos, hogy ne egyszerre, hanem mindig keverjük össze a krémet. Miután homogén lesz, öntsünk hozzá újabb adag tejszínt, és ezt ismételjük míg el nem fogy. A végeredmény egy sokkal konzisztensebb és selymesebb krém lesz.

pc135771_resize.jpg

Öntsük bele a kihűlt tésztába, díszítsük pekándióval, majd fóliával takarjuk le, és mehet a hűtőbe. Fogyasztás előtt 5-10 perccel vegyük elő.

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr412054949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása