Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Csokoládéba mártott banán

2017. január 21. - praclee

p4202377_resize.jpg

Benke Laci bácsi feltámadt sírjából. Vele kapcsolatban pont olyan érzésem van, mint Korda Gyuri bácsiékkal. Valami rémlik, hogy kiskoromban láttam őket a tv-ben. Laci bácsival is így volt. De utána eltűnt, vagy csak nekem fordult másfelé az érdeklődésem. Tv-t se néztünk kamaszkorunktól.

Felnőtt fejjel pedig a neten tanultam külföldi gasztro adásokból. Most pedig itt a nagy visszatérő, akiről kiderül, hogy nem is visszatérő, hanem töretlen, aktív tagja a gasztro világnak. De vajon melyiknek? Mert magamról azt gondoltam, hogy benne vagyok, ismerem a hazai palettát, és lám. Kihalt, őskori leletek bukkannak fel.

p4202395_resize.jpg

A sírva fetrengés, az undor és a tragikus megítélés egyszerre kavarog bennem. Poénnak jó. Nagyon is. Undornak is elég erős, mikor látom, miket művel. És tragikus, mert a youtube-on is több tízezres a nézettsége, és nem hiszem, hogy csak most az utóbbi idő felkapottsága miatt ugrottak meg a számok. Vajon tényleg vannak olyan háziasszonyok (?), vagy bárki a Földön, aki elkészíti bármelyik receptjét is?

Ahogy szemezgettem a videók között és megláttam a gépsonkába tekert, panírozott banánt, megfogalmazódott bennem, hogy most már itt az ideje elkezdenem a gasztro videókat.

A csokoládéba mártott banánt még egy gyerek is elkészíthető. Sőt! Gyerekekkel délutáni, vagy hétvégi programnak sem utolsó. Csak aztán győzzünk takarítani. Kiskoromban én is azt a részét szerettem a legjobba, mikor a tortabevonó maradványait nyalogathattam ki az ujjammal a kis tálkából.

p4202387_resize.jpg

A recepthez pedig banánra, csokira és egy kis vajra lesz szükségünk. És pár tetszőleges dologra, amivel meghintjük a végén. Pisztácia, goji bogyó, de lehet kókuszreszelék, reszelt narancs héj, szárított virágszirom is. Garantáltan finom, tényleg szépen néz ki és nincs szürpríz!

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr1012143281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.21. 17:51:11

Ti olyanok vagytok, mint a sakálok. Az Index kiadta a napi ellenség nevét és most csoportban estek a torkának. Ezért kaptál 5 órányi Index főoldalt, gratulálok!

Légy résen! 2017.01.21. 18:26:30

"Megalázhattok, meggyötörhettek, elvehetitek az életemet, de akkor is rotyogni fog az a tokány."

www.pszichometria.hu/2017/01/budapest-tokany-is-not-malfunction_16.html

eßemfaßom meg áll 2017.01.21. 18:30:46

Szánalmas.

... és nem a Lacibá

István Magyari 2017.01.21. 19:40:21

Amúgy megbasztam a csokibamártott banános kurva anyádat.

Ser Vazul 2017.01.21. 19:43:05

Könyveslány megelőzött,egyszerűen szánalmas amit az index művel. Most épp ez a vén maki van napi rendszerességgel basztatva. Gondolom az atv miatt...mert hogy az jobbra csúszik. Röhej épp Havasék anyázzák a kormányt... Visszatérve Laci bácsira, tényleg gáz de nem kell nézni,nézzétek a sok túlmozgásos idiótát meg az önjelelölt bloggerséfeket és járjatok az onyxba 35 ezerért degusztációs sort enni nagy fehér tányérokon közben sirjatok egy sort a 4millió éhezőröl. Faszok

BelaVak 2017.01.21. 19:49:13

Most ez mennyivel jobb mint egy rantott banan?

sunabajnok 2017.01.21. 19:49:36

Szoktam nézni ezeket a gasztotaknyokat a blogokon. "Végy egy csomag mirelit leveles tésztát"..."végy egy csomag mirelit rétestésztát..."
Na meg amikor 3 méter magasról teniszkönyökkel darálják az ételbe a borsot...
ezek a 40 éves szinglikre vannak kitalálva, akik 10 perc alatt összedobnak egy szombati kaját, mert unalmas a heti norbi után.
Neki lehet futni egy 20 fős ünnepi menünek levessel, legalább két főétellel és desszerttel karácsonyra . EGYEDÜL!!!!!!!!!! Az a baj veletek bloggerekkel, hogy leszóljátok az Laci Bácsi féle öreg rókákat, meg Horváth Ilonákat, pedig azt zabáltátok gyerekkorotokba, ezek a magyar konyha alapjai, nem a fésűkagyló meg a canelloni.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 19:57:12

Azé' csokoládéba mártás előtt kiránthattad volna, lehetőleg desznyazsírban... ;-)
Mink úgy szeressük, ez illik a néplélekhez... ;-)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 20:00:02

@sunabajnok: Bocsesz, de pl. a streetkitchen tök jól "főzhető"... Amellett a videókat nézni is jó, és azt sugallják, hogy főzni "trendi" dolog...

sunabajnok 2017.01.21. 20:02:41

@jacint70: Minimál magyar konyhával... Nem leszólom, szoktam nézni, ötleteket lesni, de ez még mindig nem közelít a magyar konyhához... Két világ...

user friendly 2017.01.21. 20:07:54

@sunabajnok: a kecsöp meg a nátriumglutamát mióta a magyar konyha alapja?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 20:08:25

@sunabajnok: De miért kéne ragaszkodni a magyar konyhához? Én a magam részéről pozitívumnak tartom, hogy mindenféle kajákat bemutatnak...

sunabajnok 2017.01.21. 20:09:09

@user friendly: Lehet rágni a szart, ugyan ezeket a bakikat meg lehet találni a másik oldalon is. Csak az egyik fél máltó módon viseli a változásokat, míg a másik leszólja. Ez a különbség.

sunabajnok 2017.01.21. 20:09:57

@jacint70: Én is. És? Attól még nem kell leugatni a 40 évvel öregebbeket...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 20:26:37

@sunabajnok: Azt hiszem két különböző dologról beszélünk... Nyilván a magyar konyha is olyan, mint a többi, vannak benne érdekes és izgalmas ételek... Pl. bejglit az SK alapján csináltam...
Nem a negyven évvel öregebbekkel van a baj, hanem azzal, hogy "lacibácsi" leragadt a negyven évvel ezelőtti szinten... Ez általában is baj, de a magyar gasztronómiában pláne, mivel az a szocializmusban "más szempontok mentén" lett definiálva.
Pl. anno a konzervből főzés, vegetázás azért terjedt el, mert a nők is elkezdtek dolgozni, és az már nem fért bele, hogy "otthon kopasszák a csirkét"... Azóta viszont változott a szempontrendszer, a "napi etetés" mellett, akár hobbiszinten is, de megjelent a friss alapanyagok, stb. "kultusza"...
Igen, a "napi etetésre" teljesen jó a "kecsöp" meg a "vegeta", de azért ezt már ne nevezzük csúcsgasztronómiának, ne ez menjen a tévében, mint követendő minta. Vagy tegyük hozzá, hogy ez olyan, aminél a gyorsan, egyszerűen elkészíthetőség a szempont, nem pedig "szupi" meg "szürpríz"...

sunabajnok 2017.01.21. 20:32:12

@jacint70: Ma meg a teszkó az alap. Mert anno a vegeta volt a szponzor, meg a komfort st tűzhely... a világ változik. ez jó. De a múltat leugatni ezért????

eßemfaßom meg áll 2017.01.21. 20:37:55

@jacint70: "ne ez menjen a tévében, mint követendő minta. "

Miért ne lehetne a lacibá a minta azoknak akik őt nézik? Szerinted manapság nem etetnek millióan családokat napőonta, hanem két szelet rozéban pácolt szuvidált lazacrózsával lakatják jól a suliból meg melóból hazatért v1.0 családot? Attól hogy a ti kis beszűkült világotokban párezren erre veritek, még a jónép enni akar.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 20:41:39

@sunabajnok: Erre szoktam mondani, hogy a "nagy öregeknek" időben vissza kell tudni vonulni "legendulni"... Mindennek megvan a maga korszaka, és a korszak meghatározó alakjai... Aztán jön az új korszak, másokkal...
Nem a múlt van leugatva, hanem amikor a múlt beleerőlteti magát a jelenbe...
Pl. negyven éve még mindenütt a "csoki-vanília-puncs-málna" vonalon mozgott a fagyizók kínálata... Ha kifogyott a fagyi, akkor meg fél órát kellett várni, amíg elkészült az újabb adag...
Ma meg már sokkal modernebb anyagok és gépek vannak, már alap, hogy 10-15 féle fagyi legyen, mindenféle ízekben...

sunabajnok 2017.01.21. 20:46:42

@jacint70: És ezek a fagyik még mindig ott vannak a palettán ugye? Mert a fagyik megférnek a korszakok között, de az emberek nem? Nem lehetne egy halászcsárda mellé egy pizzériát tenni, mert garantált a botrány. HE?

jet set 2017.01.21. 20:51:36

Baszd meg a csokis banánodat! Ennyi erővel a vajas kenyeret is bemutathattad volna.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 20:55:10

@eßemfaßom meg áll: Azért a következő mondatot is idézhetted volna:
"Vagy tegyük hozzá, hogy ez olyan, aminél a gyorsan, egyszerűen elkészíthetőség a szempont, nem pedig "szupi" meg "szürpríz"..."

Mondok egy egyszerű példát: Veszel 1 dl alkoholt a patikában, összekevered egy dl vízzel. Beledugsz öt rúd vaníliát félbevágva. Vársz két hetet. És máris van kiváló vaníliakivonatod, ami sokáig kitart...
Állatira nem bonyolult, és sokkal jobb, mint az" ötker"...

Vagy hasonlítsd össze ezt: www.youtube.com/watch?v=qeV4bD4ZDvo
ezzel www.youtube.com/watch?list=UUgKp9hdRSeH6QozAO8sjs9w&v=wOwo-KYE1Gw

Utóbbiban sincsen semmi "két szelet rozéban pácolt szuvidált lazacrózsa", viszont megtanulható belőle, hogyan kell egyszerűen, "háziasszony szinten" normális piskótát készíteni, vaj meg alkoholba áztatás nélkül...

Gondolom "a suliból meg melóból hazatért v1.0 családot" a tévéműsor nélkül elkészíthető "rutinkajákkal" látják el... Viszont, ha "v1.0 szakács" ezen túl akar lépni, akkor nem ezt kéne eladni neki - full séfszerkóban - comme "szürpríz"...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 20:58:05

@sunabajnok: Ott vannak, de ezek is mai alapanyagokból, mai eljárásokkal készítve... Ja, és ezekbe se lóg bele a cukrász mellszőre...

sunabajnok 2017.01.21. 21:30:09

@jacint70: www.youtube.com/watch?list=UUgKp9hdRSeH6QozAO8sjs9w&v=wOwo-KYE1Gw
Ne keverd össze az alap piskótát a variálható piskótával.
Az új, légkeveréses hightech sütőmben isteni piskótákat, kenyereket és kelt tésztákat sülök, de a régi gázsütőnél, annál, aminél 25 bazdmeg kellett, hogy elengedjem a gombot, na ott volt közelharc. És még harcedzett nagyanyámnak se sikerült kétszer egyforma tésztát sütni.
Egy zöldborsótorta vad, de legalább annyira, mint szerecsendiót rakni a krumplipürébe.

sunabajnok 2017.01.21. 21:32:21

@sunabajnok: Ami lemaradt. Az alap piskóta igen 6 tojás, 6 kanál liszt, 6 kanál cukor. Majd ha már megsüti az ember a 30. piskótáját, nem kell recepteket nézni, hogy mit mivel lehet keverni, és milyen arányban. Mert megismeri a tésztát....

ogli dzsí 2017.01.21. 21:57:47

lacibácsik se tökéletesek

nudzsenerésön se az, utóbbiban azt nem szeretem hogy mindig madagaszkári flamingóragut meg egyéb frissen olcsón beszerezhető pásztorételeket főznek...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.21. 22:10:23

@sunabajnok: Azt még mindig nem sikerült megfejtenem, hogy egy torta(!) piskótájába minek kell vaj, meg minek kell alkoholba áztatni... Ez utóbbi azért is vicces, mert manapság azért a családbarát kivitelezés is eléggé előtérben van, amivel nem igazán kompatibilis az alkohol...
Azt meg nem értem - ez most nem kötekedés -, hogy ehhez hogy jön a régi gázsütő meg, hogy a 30. piskótánál nem kell a recept. Tényleg kíváncsi vagyok az összefüggésre...
Én úgy gondolom, hogy az alappiskóta videó bemutat egy eljárást, ami alapján v1.0 szakács is, step-by-step el tud készíteni egy alap piskótát.
Ha ehhez elolvassa pl. ezt is mielefozoiskola.hu/recept/9518/csoki-hab
akkor máris összepakolhat egy normális, de egyszerű tortát...
Akkor ezt most tessék összevetni a vajas, alkoholos, zöldborsós "szürprízzel"...

Beer Monster 2017.01.21. 22:26:36

@sunabajnok:

Nono ne viccelődjünk, Horvát Ilona alapján még egy krumplifőzeléket sem lehet elkészíteni, mert a leírt arányokkal leves lesz belőle. A tapasztalatlan háziasszony meg ott áll szombaton délben a család előtt, hogy a paradicsomleves után krumplileves a második fogás.

Horváth Ilona...

:)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.01.21. 22:59:46

@jacint70: egyet értek. Viszont azt cáfolnám, hogy csak "szegény mi" létezünk. Másutt is volt szegénység, elnyomás, és egyéb politikai események. Mégis sokkal jobban meg tudták őrizni a kultúra ezen részét, sok ország tud erre építeni. Mi meg/még csak lábadozunk.

A többeiknek csak annyit, mielőtt mélyen szántó vitatkozásokba, és bántásokba mennénk, hogy nem az öregeket szólom le. Se nem a trendiség a lényeg. De igényes keretek között az se 40 évvel ezelőtt se most nem elfogadható, hogy valaki ilyen sületlenségeket főzzön össze.
Tisztelem azokat az öregeket, akik vidéken, vagy otthon olyan paprikást főznek, hogy sírva borulok le. Ott van Borbás Marcsi, aki szerintem nagyon sokat tesz azért, hogy valamit megismerjünk, visszatanuljunk abból, amit rég elfeledtünk. Akiket ő keres fel, és mutat meg a tv nézőinek, szerintem még hírből se hallottak arról, hogy fagyitömböt kirántani, vagy C-vitamint aprítani.
És lehet szidni az Onyx-ot, csak nem érdemes. Nyilván az átlagember csak azt látja, hogy mini adag irtó sok pénzért. De valójában ezek az éttermek nagyon sokat tesznek azért, hogy a hazai mezőgazdaság erősödjön. Megvan az erejük, hogy lobbizzanak politikusoknál, hogy nekünk jobb legyen. Hogy ne a külföldi árut vegyük meg, hanem a hazait támogassuk, pláne, ha jobb is.
Elég sokat tudnék mesélni.
Higgyétek el, a szakmában nagyon sokan jóra törekszenek. Az hogy idehaza sokan nem tudják megfizetni a csillagos éttermet, ne jelentse azt, hogy egyből nekik esünk!
Ráadásul ott van Széll Tamás, aki napokon belül még magasabbra emelheti a hírnevünket, és ő nagy részben kapcsolódott az Onyx-hoz.
Vannak jó emberek is, akik tenni akarnak értetek! Nem kell mindent szemellenzővel látni.
Ha valakinek a kecsápos krinolin az álmai étele, egye. Mi azért sokan hiszünk benne, hogy ezen lehet változtatni és igényre nevelni.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.01.21. 23:02:11

@sunabajnok: nem ugattam le senkit. De az igénytelenség az igénytelenség. Az nem köthető korhoz.

A TESCO pedig hiper. Nyilván ott is meglehet találni a szemétre valót, de az ízleteset is. Döntés kérdése. Én utóbbit emelem le a polcról.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.01.21. 23:07:41

@eßemfaßom meg áll: soha nem értettem az ilyen gondolkodást. Mint ahogy azt sem, hogy elvileg a Mekiben olcsóbban kijössz, mert ott csak 1050 a menü.
Senki nem beszélt se suvidról, se kaviárról.
Én tegnap káposztás kockát készítettem. 100ft-ból megvan 2 adag. Só, bors, szír. Isteni finom, nem gusztustalan és igénytelen.
Pontosan ti vagytok, akik beszűkülve láttok, mikor véditek, hogy a magyarok 80% mélyszegénység, és nincs pénze, és neki ez jut. Ez jut, ha ezt akarja. Van választás!
Az utóbbi időben számos gasztro könyv jelent meg abban a szektorban, ami az olcsó alapanyagokat célozza meg. Nézd meg a Romani Gastro-t! Nem újstílusú fenszi ételek vannak benne. Hanem nagyszülői receptek, fillérekből. Igényes tálalással, fotókkal.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.01.21. 23:14:18

@jacint70: nagyon frappánsok a válaszok! :)) Díjazom!

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.01.21. 23:23:17

@ogli dzsí: pedig a flamingóragú isteni! Én a 10 kilós vasedényemben csinálom, egy éjszakára bemegy a sütőbe, másnap reggelre omlósz lesz. :)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.01.21. 23:29:10

@jacint70: úgy jön össze, hogy ezeknek hiába magyarázol. Ha valamit szeretnék "modernebben", ami amúgy tökre nem modern, régen is így csinálták, csak egy szép fotóval, videóval tálaljuk, vagy egy Miele robotgéppel, akkor nekik az már szuvid kategória degusztációs menüvel. És nem fogják felfogni, hogy nem a régi gázsütővel van a baj (bárcsak az lenne még, mert annak volt egy karakteres íze, és amúgy senki se mondta azt se, hogy baj, ha nem sikerül kétszer ugyanúgy a piskóta), hanem a hogyannal.

Attól még, hogy modern technológiát (is) használunk, nem feltétlen modern a recept. Én Ramsay-től tanultam szinte mindent. Pedig azok is lassan 10 éves videók, de kizárt, hogy 30 év múlva azt mondjam, hogy gáz volt az öreg Gordon!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.22. 06:24:16

@praclee: Legközelebb pácold be ételízesítőbe, jobb lesz, mint az eredeti floridai recept, amit még a glutamát indiánok találtak ki... ;-)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2017.01.22. 06:47:14

@praclee: Ez is "Viszont azt cáfolnám, hogy csak "szegény mi" létezünk. Másutt is volt szegénység, elnyomás, és egyéb politikai események. Mégis sokkal jobban meg tudták őrizni a kultúra ezen részét, sok ország tud erre építeni. Mi meg/még csak lábadozunk."

Igazából nincs mit cáfolni... ;-) Amire utaltam, az egy társadalmi folyamat eredménye volt, miszerint a háborúban sok férfi meghalt, uh. a nőknek is el kellett menni dolgozni...
Ahogyan - bár szerencsére nem ilyen durva - "társadalmi folyamat", hogy az utóbbi időben elterjedt a "puccosfőzés"...
Aminek az oka nagyjából az "információrobbanás".
Anno a nők(!) az anyukájuktól vagy az anyósuktól tanultak meg főzni, és ezeket - kb. a classic "magyaros" konyhát - reprodukálták évtizedeken keresztül. Ehhez jött a "horváthilona" meg a Magyar konyha... Aztán először a receptújságok lettek sokan, később a tévéadók (és a sok között jól megfértek a mindenféle gasztróműsorok), aztán jött az internet meg a gasztrobloggerek. Ja, és ahogy egyre nőtt a kereslet, lettek olyan boltok is, ahol flamingót meg tajvani mongúzürülékszószt is lehet kapni... ;-)

Vagyis kb. a világ összes konyhájáról és azok "fokozatiról" lehet információt szerezni, mindenféle egyéni ízlést, stílust meg lehet ismerni, illetve százmillió recepthez könnyen hozzá lehet férni...

Mivel Te Mr. Szakáll vagy, vagyis férfi, ezért nem kell kirészleteznem, hogy ennek folyamodványaként egyre több pasi fedezi fel a főzést, mint hobbit... Elvégre egy sör mellett nem csak a mocival, hanem a saját hamburgerünkkel is tök jól lehet "menőzni"... ;-)

Ezek után "drága Laci bácsi" gyorsan lebukik, amikor azt a virslis babfőzeléket (www.youtube.com/watch?v=vHa4wDw0YBo), amibe beleszór némi curry-t meg chilit - és rottyant közben egy cukkiniset ;-) - megpróbálja "nemzetek konyhájának" eladni... Amit olyan hangsúllyal mond, hogy "háát, most muszáj ezt csinálni, mert trendi, de azért a magyaros rántottzsír a igazi"...

eßemfaßom meg áll 2017.01.22. 15:28:33

@praclee: "Pontosan ti vagytok, akik beszűkülve láttok, mikor véditek, hogy a magyarok 80% mélyszegénység, és nincs pénze, és neki ez ju"

irtam én ilyet?
süti beállítások módosítása