Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

húsvéti kalács

2017. április 16. - praclee

A húsvét egyik elengedhetetlen része a kalács. A kenyérhez hasonlóan szintén nem egy bonyolult dolog. Aki attól fél, hogy csavargatás (fonás) rosszul sikerül és azért nem kezd bele, ne tegye! Ez nem egy vizsga feladat. A lényeg, hogy mi magunk készítjük.

p4157180_resize.jpg

Nálunk hagyományosan főtt sonka, hímes tojás, retek, saláta, újhagyma és orosz zöldségsaláta volt az asztalon, ami egy kocsonyás majonézes tejfölös keverék. No, igen. Ez nem a gasztronómia csúcspontja, de gyerekkoromról maradt.

Tegye fel a kezét, aki szintén édes kaláccsal eszi húsvétkor a sonkát! Számomra ez a természetes, mégis vannak emberek, akik nagyon furán néznek rám, ha erről beszélek. Szerintem pedig nagyon jó párosítás.
p4157037_resize.jpg

Limara neve kikerülhetetlen, sőt mondhatni a legelső, ha a bolti kenyér és péksüteményeket elhagyva házilag szeretnénk elkészíteni ezeket. A recept tőle van és semmit se kellett variálni, mert működik. Sokszor van, hogy kipróbálok recepteket, amit aztán jó párszor korrigálni kell, hogy tényleg fogyasztható legyen. Limarának több receptjét próbáltam a hamburger zsemlén át, az aranygaluskáig és mindegyik úgy jó, ahogy van.

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 3 ek cukor
  • Csipet só
  • Opcionálisan mazsola
  • + 1 tojás a kenéshez

p4157059_resize.jpg

Elkészítés:

Langyosítsunk fel 1 dl tejet, adjunk hozzá egy kiskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Vigyázzunk, hogy ne legyen meleg a tej, mert megöli az élesztőgombákat, ami nélkül nem fog megkelni a kalácsunk. 10 perc alatt szépen felfut az élesztő. Ami annyit tesz, hogy egy habos képződmény alakul ki.
p4157062_resize.jpg

Addig mérjük ki és szitáljuk át a lisztet. Persze szitálás nélkül is lehet, de ezektől az apró trükköktől lesz igazán finom a végeredmény. Úgyhogy sose legyünk lusták!

A kezünkkel formázzunk mélyedést a liszt közepébe, és szórjuk bele a csipet sót, 3 kanál cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojás és egy tojás sárgáját. Ezután a 2 deci habtejszín, végül a felfuttatott élesztő. Én nagyon szeretem a mazsolás kalácsot, ezért mindig szoktam bele tenni. Ehhez egy fél pohár mazsolát beáztatok vízbe 10-20 percre, majd hozzáadom az összetevőkhöz.

Ezután dolgozzuk össze a kezünkkel, majd lisztezett deszkára borítsuk és kezdjük el gyúrni. 10-15 perc szükséges, míg a tésztánk selymes, ruganyos, puha állagú lesz. Formázzunk belőle gombócot és takarjuk le kendővel 30-40 percre.
p4157095_resize.jpg

Miután megkelt 6 egyenlő részre vágjuk fel. Egyenként gyúrjuk át lágyan, és megint formázzunk kis labdákat. Hagyjuk megint pihenni őket, de elég 10-15 perc.

Fogjunk meg egy tésztát, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd finoman kezdjük el sodorni, mint ahogy gyerekkorunkban a gyurmát. Mindegyiket nyújtsuk egyforma hosszúra, és már csak a fonás van hátra.

p4157114_resize.jpg

Én a hármas fonást szeretem, egyrészt egyszerűbb, másrészt két kalács is kijön így.

Egyszerűen csak megfogunk három kinyújtott tésztát, a végüket összecsippentjük, és elkezdjünk keresztbe rakosgatni. Mikor a végére érünk, azt is összecsippentjük.

Ezután rakjuk a tepsire a kalácsunk, verjük fel a tojást és kenjük le, majd hagyjuk pihenni 30-40 percig.

p4157153_resize.jpg

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, kenjük le újból tojással, majd süssük körülbelül 40 percig.

Ha tehetjük, akkor vegyünk vagy házi sonkát, vagy füstölt sonkát vegyünk, de semmi esetre se előre pácolt, meg kötözöttet. A kalács készítése alatt főzzük meg, és garantáltan finomabb lesz, mint a különböző tuningolt, gyorspácolt, füstaromás társai. Én egy ideje már a tormát is magam készítem. Pár perc alatt megvan, és nem kell bele tartósító, ilyen olyan szabályozó, se semmi. Egyszerűen csak megpuculom a tormát, lereszelem kistálkába, majd egy kanál ecetet, sót, és cukrot keverek hozzá. Hagyom állni, és kész is a házi torma.

p4157178_resize.jpg

 

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr8412429393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.04.17. 10:50:14

Mi a sonkát sós kaláccsal esszük és ilyen fontott alakúból se ettem még édeset, viszont nálunk is előfordul, hogy a húsvéti édesség egy nutellás kalács :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.04.17. 11:05:42

Sütünk mazsolás fonottkalácsot a reggeli kakaóhoz, de a sonkát kenyérrel esszük.

motoroskonyhaja 2017.04.17. 11:47:43

Én semmilyen kaláccsal nem eszem a sonkát Húsvétkor :) A környezetmben és családomban szeretik sós kaláccsal falni, de én mindig aszalt paradicsomos -saját sütésű- kenyeret készítek hozzá.
Viszont gondolkodtam az általad említett "orosz zöldségsalátán". Ez nem az ott ismert -és szeretett- krumplisaláta? (majonéz, tejföl, főtt krumpli, hagyma, répa stb, persze ez is házanként változik). Amúgy az orosz konyha -minimum- megér egy misét, mert én nagyon jónak tartom :)
Ami viszont nálam elmaradhatatlan, az az orosz torma: normális tejföllel dúsítva felforralni, majd kihűlés után az asztalra adni a sonka mellé; sokkal selymesebb, lágyabb és gazdagabb, mint a sima ecetes torma.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.04.18. 20:55:39

@nagypapi: hmmm... akkor lehet csak nálunk az Alföldön volt szokás? De mondjuk most itt Pesten is voltam olyan háznál locsolni, akik édessel kínáltak.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.04.18. 20:57:38

@motoroskonyhaja: a saláta úgy néz ki, hogy tejfölt-majonézt vegyíted, fűszerezed, és bele raksz mexikói zöldség keveréket+ főtt krumpli+ főtt tojás (egyben) opcionálisan. majd zselatint adsz hozzá és gerinc formában hűtőbe. Idén nem készítettem, de gyerekkoromban imádtam.

hmm tejföllel felforralni? Még nem hallottam, de izgin hangzik!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.04.18. 23:03:55

@praclee: Nekem ez a fonott forma a sós kalács. Az édes általában nem fonott, olyat ettem sokszor, írtam, hogy húsvétkor is szoktunk enni, de nem sonkával. Persze lehet édes kalácsot is fonottan készíteni, de nekem akkor is a sós jut eszembe a külsejéről :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.04.19. 17:59:13

@praclee: Nem tudom, földrajzilag behatárolható-e, hogy Mo-on hol esznek sós kalácsot húsvétkor, sztem elsősorban a családi hagyományok determinálják.
Hogy ez a hagyomány honnan ered, ez lehetne akár kutatás tárgya is.
Magam részéről gyerekkoromban, de azóta is delux kaja volt a fonott kalács vajjal, téli szalámival - már ha hozzá lehetett jutni. (tejfogúaknak: a kalács 3.30 Ft, teavaj 5.60.-, téliszalámi 10 Ft)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.04.20. 15:22:11

@Étteremkritikus: értettem, de én meg csak édeset láttam fonottban. És a sima ilyen vekni szerű, nálam az ami sósnak mondható. Vagyis olyat ettem már sósba, de a fonottan kizárólag csa édesben.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.04.20. 15:22:52

@nagypapi: most már engem is egyre jobban érdekel. :D

A szalámis kombót nem ismertem eddig.
süti beállítások módosítása