Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Együnk úgy, mint az olaszok - Harmadik Olasz Gasztronómiai Világhét

2018. november 20. - praclee

Harmadik alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet november 19-25 között.

olasz_gasztro_01.jpg

Az idei téma a mediterrán diéta népszerűsítése. Viszont nem kell fogyókúrás ételekre gondolni, mert itt a diéta az ételhez való hozzáállásunkat és az egészséget jelenti.

Aki ellátogat a Nagykövetség honlapjára, helyi alapanyagokból készült recepteket is talál, de számos olasz étterem is csatlakozott az eseményhez, különleges menüsort kínálva.

2010-ben a világörökség része lett az olasz mediterrán konyha.

A világhét keretein belül szakmai szemináriumok, borkóstolók, színházi előadások és sok érdekes program lesz.  

2018 az Olasz étel évéhez is kapcsolódik. Ezen kívül megrendezik a ’ Pasta Pesto Day’-t, ami a genovai Morandi híd tragikus összeomlásának szeretne emléket állítani és az éttermek, akik felveszik kínálatukba a pestos tésztát, bevételük egy részével a genovai önkormányzatot támogatják.

A világhét azon kívül, hogy népszerűsíti az olasz ételeket, szeretné felhívni a figyelmet a helyi alapanyagok fontosságára és megőrzésére. Valamint olyan problémákra világít rá, hogy a fogyasztókat milyen szinten károsítják meg az olaszosan hangzó nevekkel. Pont pár hónapja néztem a VICE videóját, amiben egy londonban élő zambiai úr csinált csinált hatalmas üzletet a Georgio Peviani farmerral.

Hasonló a helyzet a gasztronómia terén, hogy olaszosan csengő, de egyébként nem olasz termékeket árusítanak világszerte. Ennek az értéke 90 milliárd euró, ami háromszor annyi, mint a teljes olasz export.

Magyarország egyébként a 8. helyen áll az olasz export piacon 4.7 milliárd eurót termelve, fordítva, mi 5.2 milliárd euró értékben exportálunk az olaszoknak és ők a második legnagyobb export partnerei hazánknak.

pc294613_1.jpg

Számomra nagyon meglepő volt, hogy mind a kávé és mind a tészta csak az 5. és a 7. helyet szerezte meg. A legtöbb importált árú Olaszországból hazánkba a zöldség, gyümölcs. Ezután jön az édespiari termék, a tejtermék a bor, majd ezután jön a kávé, rizs végül a tészta és a hús. Szintén meglepő, hogy a rizs is előrébb végzett.

Kutatások kimutatták, hogy a dél-olasz parasztok sokkal egészségesebbek, mint az északiak. Mivel szegényebbek voltak, így kevesebb hús félét fogyasztottak, ellenben sokkal több hidegen sajttolt olíva olajat, zöldséget és teljes kiörlésű gabonát ettek. pc294673_1.jpg

Az egészséges életmodhoz elengedhetetlen a felsorolt ételek, valamint az olíva, gyümölcs és sovány tejtermékek. Ahogy haladunk fentebb az egészségtelenebb táplálkozás felé, jönnek a fehér húsok, rákfélék, halak, és a piramis tetején a vörös húsok állnak. Persze nem azt mondják, hogy mindez káros, csak azt, hogy a jólétben egyre kevesebb rostot és fontos táplálékot visz be az ember, cserébe több károsat.

Az olaszok hitvallása, hogy terített asztalnál nem öregszünk. Számukra fontosabb az idő, amit eltöltenek az asztalnál, mint maga az ételek fogyasztása.

A rendezvény teljes programja itt elérhető.

Olvasd el a legjobb olasz receptjeim ITT, vagy ha egy gyors pizzára vágysz, ajánlom ezt a RECEPTET

 Dani

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr2214378577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása