Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

5+1 recept karantén idejére

2020. március 23. - praclee

Aki tudja, küldje már meg nekem ezt az olajos, lisztes, tartós tejes WC papír receptet! Mert mindenki vásárol be ezekből, mint az őrült. Talán rántott WC papír készül?

 Mielőtt a végére járnánk ennek, had osszak meg veletek pár receptet, ami így karantén idejére jól jöhet. Sokkal jobb, finomabb, táplálóbb, mint a mindennel telenyomott tartós élelmiszert enni.

yt_cover-6.jpg

Ezek a receptek azért is jók, mert nem pepecselősek. Nagy mennyiségben készíthetők, így több napra is bőven elég, akár egy családnak is.

Pontos mennyiségeket nem írok, egyrészt egyik recept se olyan, amihez nagyon méricskélni kéne, vagy el lehetne rontani, ha kicsit több lenne az egyik összetevőből, másrészt lehet ezt 1 személyre, de nagy családnak is.

Bátran kísérletezzetek ezekkel a receptekkel, nem lehet őket elrontani. Semmi gond nincs, ha kicsit hígabb lesz a szósz, vagy több a hús, netán a sajt. Nem befolyásolja a végeredményt.

A fűszerezést külön nem írom oda, de értelem szerűen só, bors és tetszőleges főszerek mellé mehetnek. 

    1. recept

     RAKOTT KRUMPLI

img_3844.jpg

Hozzávalók:

  • - krumpli
  • - kolbász
  • - hagyma
  • - bacon
  • - tejföl
  • - sajt
  • - tojás
  • - fűszerek

A krumplit héjastól, egészben megfőzzük. A tojásokat is rakjuk vízbe és főzzük meg. (Jelen esetben tök mindegy, hogy 8,10, v. 20 percig főzöd)

Eközben a kolbászt, hagymát felkarikázzuk. A tejfölt és a tojást összekavarjuk, fűszerezzük, lereszeljük a sajtot és hozzáöntjük. Kicsit rakjunk félre a tetejére.

Ha a krumpli megfőtt, vízben gyorsan lehűthetjük, vagy várjunk míg kihűl. Karikázzuk fel a tojással együtt. 

A jénai alját vajjal kenjük ki, majd a krumplival kezdjük rétegesen kirakni az alját. Utána jöhet a kolbász, hagyma, bacon és végül a tejfölös-tojásos szósz. Ezt ismételjük, míg teli nem lesz a jénai. Végére is hagyjunk a szószból, majd gazdagon szórjuk rá a maradék félretett sajtot. Fedjük le alufóliával és 180 fokon 30 perc alatt süssük meg. Végül vegyük le a fóliát és 10 percig 200 fokon pirítsunk rá, hogy a teteje kérges legyen.

    2. recept

     LASAGNE

img_3986.jpg

Hozzávalók:

  • száraz vagy félkész lasagne tésztalap
  • darált hús
  • hagyma
  • paradicsomszósz
  • liszt
  • tej
  • parmezán vagy egyéb sajt
  • vaj (ha nincs olaj is megteszi) 

A hagymát apróra kockázzuk, kicsit megfonnyasztjuk. Hozzárakjuk a darált húst és lepirítjuk, majd felöntjük paradicsom szósszal. Amíg alacsony lángon hagyjuk rotyogni, addig elkészítjük a besamel mártást.

Vajat melegítsünk és hagyjuk épp hogy barnulni. Adjunk hozzá pár kanál lisztet és keverjük el. Mikor a liszt elkezd kifehéredni, szakaszosan adjunk hozzá tejet és gyorsan keverjük össze csomómentesre. Ha van kézi habverő, azzal a legkönnyebb.

A tejet fokozatosan adjuk hozzá addig, míg az állaga kicsit hígabb lesz, mint egy puding.

Ha minden elkészült a jénait vajazzuk ki, és kezdjük el rétegezni. Egy sor lasagne lap, ragú majd besamel. Ismételjük addig amíg el nem fogy, vagy nem lesz tele a tál. (minő praktika :D )

Zárásnak ragú kerüljön és reszeljünk rá jó nagy adag sajtot. A legjobb a parmezán, de bármi megteszi, ami otthon van.

180 fokos sütőben ez is elkészül kb. 30 perc alatt. Ennek is rá lehet pirítani a tetejére, ha felkapcsoljuk még 10 percre 200 fokra.

    3. recept

     BOLOGNAI SPAGETTI

Erről már van egy nagyon jól bevált receptem, amit ITT találtok. Ennek a könnyített verzióját fogom most leírni. A kettő között a lényeges különbség az elkészítési idő.

pc294670.jpg Hozzávalók:

  • darált hús
  • hagyma
  • fokhagyma
  • paradicsompüré (paradicsomszósz, konzerv paradicsom, rendes paradicsom, ami akad)
  • makaróni vagy bármilyen egyéb tészta
  • csipet cukor
  • parmezán vagy egyéb sajt

A hagymát és a fokhagymát felvágni, üvegesre pirítani, majd mehet rá a darált hús nagy lángon megpirítani. Fűszerezni, só, bors. Mehet bele bazsalikom, oregano, majoranna is, vagy ízlés szerint hasonló fűszer. Felöntöm paradicsomszósszal, kicsi víz, egy csipet cukor és minimum fél órát rotyogtassuk. Az igazán jó bolognaink akkor lesz, ha min. 5-6 órát lassú tűzön készítjük. Közben folyamatosan adagolni kell hozzá vizet, mikor már nagyon elfő. Ekkor lesz igazán jó, puha, kicsit duzzadt húsunk, de ha fél óra alatt dobjuk össze, akkor sincs gond.

Főzzünk hozzá tésztát, a tetejére meg sajtot reszelnünk és kész is mindenki kedvence. Ez is nagy lábassal készíthető, sokáig eláll a hűtőben, mindenki imádja. 

     4. recept

     CSIRKEPAPRIKÁS 

Ezt a receptet azért szeretem, mert sok szaftja marad, amiből szószt csinálok (nem bonyolult, csak a turmixgépet veszem elő) és ez felhasználható még két másik recepthez, amit szintén leírok.

p5051130-1.jpg

 Hozzávalók:

  • csirkecomb (alsó felső vegyesen)
  • hagyma
  • paradicsom
  • paprika
  • pirospaprika

Ha nagyon flancolni akarsz, akkor előbb a csirkét bőrén megpirítod, majd félreteszed és úgy kezded az apróra vágott hagymát üvegesre pirítani, ha nem akarsz ezzel vacakolni, akkor kezd nyugodtan a hagymával. Kicsit megfonnyasztottad, majd mehet a pirospaprika 1-2 kanállal, de semmi gond, ha kicsit több lesz. Ezután mehet rá a csirke. Ezt már kapcsold magasabb hőfokra, hogy ne csak melegedjen, hanem picit piruljon oda a húsa és a bőre. Só, bors, esetleg köménymag. Közben vágd fel a paradicsomot és a paprikát közepes nagyságúra. Nem kell méretre vágni, úgyis szétfő.

Rakd hozzá a zöldségeket, kicsit hagyd összeesni, majd öntsd fel vízzel addig, amíg el nem lepi a csirkét. Kb. egy óra alatt elkészül, ez mennyiség függvénye. Közben meg lehet kóstolni, hogy milyen a lé, ha ízetlennek érzed, nyugodtan adj még hozzá tetszőlegesen fűszereket. Ha a hús finom puha és könnyen leválik a csontról, akkor kész is vagy.

Én a levéből ki szoktam venni a csirkét, és átturmixolom. Van hogy tejfölt is adok hozzá, majd szűrőn átengedem, de az már a Michelin csillagos kategória, a selymes szafthoz. Úgyhogy kedvedtől függ, hogy csak úgy hagyod, simán átturmixolod, adsz-e hozzá tejfölt, esetleg még átszűröd-e. Mindenhogy jó.

Ehhez köretnek nokedli ajánlott (ha már úgyis van otthon annyi liszt) de rizs, tészta, bármi jó hozzá.

A maradék léből (szaftból) el lehet tenni fagyasztóba, fagyis dobozba és később felhasználni leveshez, vagy rizottóhoz.

    5. recept

     KOLBÁSZOS KRUMPLILEVES

img_5167.jpg

 Hozzávalók:

  • krumpli
  • kolbász
  • babérlevél
  • paprikáscsirke leve

Ezt a receptet a kényszer szülte, mivel a csirkepaprikásból nekem nagyon sok lé maradt. Nem tudtam már vele mit csinálni, így levest főztem belőle. Isteni finom, borzalmasan egyszerű és gyors.

A krumplit kockára vágom, majd egy lábasba félig vizet teszek és főzni kezdem. Só és babérlevél megy hozzá.  Amíg ez fő, a kolbászt felkarikázom és serpenyőben pár perc alatt megpirítom.

Ha a krumpli megfőtt, hozzáadom a csirkepaprikás (átszűrt) levét és a kolbászt. A kolbász zsírját is nyugodtan adjuk hozzá, igazán zamatos lesz tőle. Keverünk rajta kettőt és kész is.

    + 1. recept

     RIZOTTÓ

img_5616.jpg

Végezetül pedig a risotto, ami szintén egyszerű és végtelen variációban elkészíthető.

Lehet friss zöld fűszernövényekkel, gombásan, céklásan, húsosan. Tényleg szinte bármit hozzá lehet dobni.

Én a csirkepaprikás szósszal csinálom így elég erőteljes íze lesz. Vágok hozzá kis kolbászt és tökéletes.

Hozzávalók:

  • rizs
  • hagyma
  • vaj
  • bármilyen alaplé (csirkelevesből szűrt lé, zöldséglé, vagy ahogy én csinálom, csirkepaprikás leve)
  • parmezán sajt
  • fehérbor (de lehet vörös is, csak akkor megváltozik a színe)

A nagyon apróra vágott hagymát üvegesre pirítom vajon, majd hozzáadom a rizst. Ezt is pirítjuk kicsit majd 1-2 merőkanálnyi alaplevet öntünk hozzá. Ezt folyamatosan kavarni kell, amíg el nem készül. Egyedül ez a ’nehézsége’. És fontos, hogy ne öntsünk hozzá egyszerre sok levet, mindig csak épp annyit, ami ellepi.

A felénél lehet hozzáönteni borból. Fehérbor javasolt, de ha mondjuk céklásan készítjük akkor amúgy is piros lesz, tehát a vörösbor se árt neki, de azért ezt ne hangoztassátok egy olasz előtt.

Nekem mivel sűrű a paprikáslé szósz, így szoktam hozzáadni külön vizet is. Mikor al dente a rizs (nem túl puha, de már nem is kemény) akkor tökéletes. A végére még adjunk hozzá vajat, és nagyon sok reszelt parmezánt. Ettől lesz picit ragacsos állaga. Ehhez is jól passzol a pirított kolbász, de tényleg, ami van otthon bele lehet rakni.

 

Amint láthatjátok, nagyon egyszerű receptek, könnyen elkészíthető, nagy mennyiségben és sokkal finomabb táplálóbb, mint a mindennel telenyomott tartós élelmiszerek, vagy félkész konzervek. Így biztosan nem fogtok éhezni.

 

Osszátok meg, hátha másnak is jól jön a recept! Vigyázzatok egymásra és segítsetek egymáson, amivel tudtok.

U.I.: Aki pedig tonnaszám vásárolt be lisztből, de nincs jó kenyér receptje, annak ajánlom ezt a kenyér receptem

 

Dani

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért, vagy iratkozz fel a YOUTUBEcsatornámra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr3015546246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2020.03.24. 14:38:45

Bolognai úgy lesz az igazi, ha némi reszelt zellert+sárgarépát+fehérrépát lepirítunk a dinsztelt hagymán a hús előtt, és a pirított húsra még a paradicsom előtt öntünk egy kis vörösbort, amit elforralunk, na utána mehet a paradicsom és a lassú rotyogtatás.

Végén meg egy pici tej.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.03.24. 23:41:10

@Emmett Brown: és akkor az első sorod után fel is adta a hétköznapi ember. :)
süti beállítások módosítása