Pár hónapja még horror áron volt, most már egész jó árban lehet kapni ezeket a nagyon cuki gömbcukkinikat. Sokkal zamatosabb, mint a nagyobb társa, és formára is olyan csinos. A Lehel piacon pedig egy néni árulja. Csak pár darabot lehet kapni, mivel nem nagytermelő. Az, hogy vegyszermentes, külön piros pont.
Nagyon menetelős lesz a nyár, sokszor nem tudok rendesen étkezni majd, úgyhogy igyekszem feltankolni minden zöldet és pirosat, amíg lehet. Ilyen melegben még a húsfogyasztásom is visszaesett.
Az ilyen töltött dolgok jól működnek az aszalvány gyümölcsökkel. Nekem nagy kedvenc a szilva, így a köles mellé az került. Durvára aprított mandulával, és Algériából vásárolt fűszerrel bolondítottam meg. A kikapart beléből is hozzáaprítottam még picit, reszeltem bele parmezán sajtot, majd a végén kis olívaolajjal nyakon öntöttem.
40 perc alatt 200°-on fóliába csomagolva, kész is.
Hozzávalók:
Mini gömbcukkini
10 dkg köles
aszalt szilva (vagy más aszalt gyümölcs tetszés szerint)
egy marék mandula durvára vágva
só, bors, tetszőleges fűszerek
2 kanál olívaolaj
zöldfűszerek
Elkészítés:
A kölest vízben megfőzöm. A gömbcukkini kalapját 1/3-nál levágom, félreteszem. Kanállal kivájom a cukkini belét. Én 3 cukkinit csináltam, és 1 cukkini belét vágtam apróra a töltelékhez.
A szilvát, magvakat felvágom, hozzáadom a köleshez és a vágott cukkinihez. Reszelek rá parmezán sajtot, majd friss zöldfűszert aprítok. Nálam menta és citromfű van, de tehetünk hozzá bazsalikomot is. A végén fűszereztem, ez is az ízlésünkre van bízva. Én az algír piacon vásárolt fűszerkeverékeim közül választottam, de lehet oregánó, kicsi fahéj, kurkuma. Ezt meglocsolom kicsi olajjal, és kész is. Megtöltöm a kivájt cukkiniket.
Visszahelyezem a kalapkákat, majd alufóliába csomagolva, egy tepsin a sütőbe rakom, és 200°-on 40 percig sütöm.
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!