Ez a nyár igazán olaszosan telik nekem. Havonta megyek hol egy divat eseményre, hol pedig koncertre.
Ilyenkor mindig feltankolok pastából, pestóból, és fűszerekből. Fillérekért árulják a jobbnál jobb tésztákat, és mindent, ami egy jó étkezéshez kell.
Most kivételesen úgy gondoltam, veszem a fáradtságot, és megcsinálom a tésztát saját kezűleg. Mindenhol azt írják, hogy pillanatok alatt megvan, és sokkal finomabb, mint a bolti, pláne, hogy az állagát is jobban tartja még másnap is. Igazából csak azért vártam eddig, mert nem volt tésztagépem. Kézzel nekiállni nyújtani pedig gyilkosság. Tésztagépem most sincs, úgyhogy gyilkosságot követtem el. Kicsit megizzadtam, de ezt leszámítva magát a tésztát összerakni tényleg 5 perc.
A töltelék a fantáziánkra van bízva. Darált hússal, gombásan, sajtosan, vagy ahogy én csináltam ricottásan, belerakva a maradékokat a hűtőből.
Ravioli recept:
400g liszt
4 tojás
4 kanál víz
2 kanál extra szűz olívaolaj
csipet só
Elkészítés:
A lisztet öntsük a deszkára, keverjük el a sóval, a közepét mélyítsük ki az öklünkkel, mintha egy kráter lenne. Ide törjük a tojásokat. Számomra már ez egy olyan vizuális élmény, hogy percekig elnézegetem az úszkáló tojásokat. Bárcsak lenne egy olasz mamma a közelbe, akitől elleshetem az apró trükköket!
Óvatosan kezdjük el összedolgozni a tésztánkat, ami így még elég száraz lesz, de ha hozzáadjuk az olajat és a vizet, már egy kemény állagú tésztát kapunk. A folyadékkal lehet játszani. Ki kell tapasztalni, mert amit receptet néztem, az 1-2 kanál vizet írt, de úgy nekem még nagyon szétesős volt.
Ezután jó 10 percig gyúrjuk folyamatosan. Nehéz meló, de fogjuk fel egy jó edzésnek. Ha kész vagyunk, fóliázzuk le, és hagyjuk pihenni 1 órát. Hűtőbe nem kell tenni, mert nem tartalmaz vajat, se zsiradékot, hogy folyós legyen.
Addig elkészíthetjük a tölteléket.
Hozzávalók:
2 doboz ricotta (2x250g)
friss zöldborsó
paraszt sonka, vagy bacon szalonna
parmezán sajt
oregánó, rozmaring
só, bors
+ 1 tojás a kenéshez
A ricottát egy lábasba teszem, friss zöldborsót pucolok hozzá. Lehet fagyasztottat is, de most még szezonja van. A hűtőben még volt egy kis házi sonkám, így apró kockákra vágtam és hozzáadtam. Reszelt parmezán mehet bele bőven. Ez segíti, hogy összeálljon a töltelék, és ad egy karakteres, mély ízt is. Fűszerekből őrölt oregánót és rozmaringot használtam, de tetszés szerint lehet vele kísérletezni. A végén sóztam, borsoztam.
Az 1 óra elteltével a tésztát 2 részre szedtem, és elkezdtem nyújtani. Ez a legnehezebb része a dolognak, ha nincs tésztanyújtó gépünk, de nem lehetetlen!
Nagyon rugalmatlan, nehezen engedelmeskedik, de egy idő után megadja magát. Kis praktikára közben rá is jöttem. Engedtem, hogy a fele lelógjon a deszkáról, így saját súlyától is nyúlt kicsit, és gyorsabban haladtam.
Ezután megfelelő hosszúságúra vágtam a tésztát, hogy meg tudjam tölteni.
Kiskanállal kupacokat halmoztam egymás mellé szorosan, úgy hogy kb. 1.5 ujjnyi helyet hagytam a szélétől. Erre azért van szükség, hogy fel tudjam hajtani a tésztát. Felette megkentem felvert tojással, és ráforgattam a tésztát.
Ha van ravioli szaggatónk, azzal szépen elvághatjuk. Ha nincs, egy kés is megteszi, és villával kicsipkézhetjük a szélét.
A végéhez közeledve elkezdhetjük forralni a vizet, majd 2 perc alatt lobogó vízben megfőzzük.
Sok recept írja, hogy utána még serpenyőben vajon süssük meg. Kipróbáltam úgy is. Mindkettő bejött, de valahogy a sütés nélküli sokkal természetesebb ízt adott.
Friss bazsalikommal, kis parmezánnal, vagy akár paradicsomszósszal tálalva laktató fogás, ami 5 személyre is bőven elegendő.
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.
Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!