Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Ingyenes programok a Ritz-Carlton Budapest Hotelben

2017. április 20. - praclee

Tudtátok, hogy ingyenes cukrász kurzusokat tartanak a Ritz-Carlton Hotelben?

Pár hete teszteltem az éttermet és ott szereztem tudomást az ingyenes workshopokról. Igen, ingyenes! Nem akartam hinni a fülemnek. Elmentem, kipróbáltam és tényleg!

p3316819_resize.jpg

Csak azt nem értem miért nem hemzsegnek százával a fiatal lányok, kezdő háziasszonyok, vagy gyakorlottabb szakácsok?

Valahogy sikerül annyira titokban tartaniuk az eseményeket, hogy eddig még én se hallottam róluk.

A kurzusok egy órásak, ami nyílván kevés arra, hogy minden trükköt elsajátítsunk, de bőven elég, hogy kedvet kapjunk és betekinthessünk a világ egyik legnagyobb szállodaláncának tradícióiba.

p3316939_resize.jpg

Azért nem egy rossz érzés a Ritz-Carlton előtt szobrozó londinerrel közölni, hogy a cukrász kurzusra jöttünk, besétálni az előtérbe, majd helyet foglalni a Kupola teremben és várni a cukrászt.

Kéthetente macaron workshopot tartanak, ahol nem csak elméleti, de gyakorlati tudást is szerezhetünk.

p3316823_resize.jpg

Számomra újdonság volt, hogy macaronból két félét különböztetünk meg. Az egyik a francia vonal, amit pl. Chez Dodonál kóstolhatunk a másik az olasz szélhabos, amit itt a Ritzben is készítenek. Utóbbinak az az előnye, hogy strapabíróbb. A hotel vendégei ugyanis sokszor külföldi útjukról hazatérve a szállodából visznek ajándékot, pl. macaront. A szélhabos jobban ellenáll a hőmérséklet és a páratartalom ingadozásának, valamint több napig megtartja textúráját. Ez akár egy sampon reklám is lehetne, de nem az.

p3316831_resize.jpg

A cukrász nagyon kedves, közvetlen. Teljesen kötetlen az egész, akár otthon is lehetnénk, csak ott kicsi az esélye, hogy csillárok lógnak a fejünk fölött és a méregdrága porcelán csörömpölését halljuk a háttérben, miközben a teát szolgálják fel.  Kedélyesen elbeszélgetünk, hogy mennyi tapasztalatunk van a cukrászkodás terén (nem sok), szeretjük-e a macaront (úgy ahogy), stb.

p3316779_resize.jpg

Jobb helyeken a színes macaront természetes alapanyagokkal színezik, ahogy a Ritzben is. Megtudhatunk olyan titkokat, hogy jóval erősebb színre kell keverni az alapot, mivel sütés során kifakul. Úgyhogy ha nem szeretnék egy színtelen, kissé szürkés macaront gyártani otthoni, bátran szórjunk bele a mandula, porcukor, tojásfehérje keverékünkbe a színezéket.

p3316849_resize.jpg

Kipróbálhatjuk a szilikon lapra való kinyomást, ami nekem kisebb nagyobb sikerrel ment. Bár megdicsértek, hogy voltak nálam rosszabbak is. A töltést viszont rutinosabban abszolváltam.

p3316856_resize.jpg

Az olasz macaront egyébként könnyebb elkészíteni, nem annyira macerás, mint a francia. Így otthon inkább ez ajánlott. Sőt, mondhatni, hogy ez fog sikerülni. A másikhoz tényleg nagyon ellenőrzött környezet kell. És ezt nem a szakbarbár mondatja velem, hanem tényleg így van. A macaron talán az egyetlen sütemény, amit nem lehet csak úgy otthoni körülmények között előállítani, bármennyire is szeretnénk.
p3316906_resize.jpg

Aki fajsúlyosabb desszertre vágyna, van élet a macaronon túl is. Például tortadíszítő kurzus, ami szintén ingyenes, de pár ezer forintért már Tokaji borkóstolón is részt vehetünk, ahol hozzá jár a sütemény is. Ez még szinte mindig ingyen van, ha azt nézzük, hogy  milyen elegáns helyen kóstolhatunk végig egy borsort süteményekkel.
p3316875_resize.jpg

Ha pedig nyugodt kikapcsolódásra vágyunk, választhatjuk a tea szeánszt. Nem győzöm magamnak sem hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kikapcsolódás. Pesten életben maradni kemény feladat. Az ember folyamatosan dolgozik és hajt. Észre se vesszük és eltelt az életünk, egy perc nyugalom nélkül. Elcsépelten hangzik, de így 30 felett rádöbben az ember, hogy lassan nem csak az egzisztencia lenne fontos, hanem hogy ténylegesen élményt gyűjtsünk és próbáljunk lelassulni. Szabadúszóként szerintem ez még nehezebb, mert nincs egy kényelmes fix állásunk, hanem éjjel-nappal azon vagyunk, hogy hajkurásszuk a lehetőségeket. Én nem vagyok az a jógás fazon, inkább leülök egy hotel bárjában, ahol különleges teákat szürcsölve lenyugodhatok.

Otthon főként herbál teákat fogyasztok. Kamilla, izsópfű, hársfa, bodza, vagy éppen hibiszkusz. Utóbbi jó vérnyomáscsökkentő, valamint májtisztító hatással rendelkezik.
p3316941_resize.jpg

A kedvenc teám mégis a Japánban kóstolt rizstea marad. 15 év távlatából még mindig emlékszem az ízre és az illatra, mikor egy hegyi faluban a tatamin ücsörögve szürcsölgettük az éjszaka közepén. Akkor, nem hogy közösségi oldal, de világháló is alig létezett. Telefont se tudtunk használni, így sokkal erősebben éltünk meg pillanatokat. Nagyon hiányzik az az időszak. Sokszor belegondolok, mi lenne, ha valaki megszüntetné a világhálót, és minden kódot megsemmisítenének, hogy ne lehessen csak úgy visszakapcsolni egyik pillanatról a másikra.

Ha ez nem is megvalósítható a Ritzben teázva próbáljunk meg mindent ki és lekapcsolni és figyeljünk arra, amit iszunk.

p3316866_resize.jpg

A Zhao Zhou teák igazi kulináris társaságot biztosítanak a relaxációhoz. A kellemes nyugalom eléréséhez kérjünk fehér teát. A Bai Mu Dan kellemes, visszafogott illat és enyhe gyümölcsös alma íze nyugtató hatású. Ezt a teát 7 évig érlelik, mielőtt becsomagolnák.

Ha a nyugalom helyett „pörögni” szeretnénk, mondjuk egy tárgyalás előtt növelve az agyi aktivitásunkat, akkor egy Wulong tea javasolt. A süti itt sem maradhat el, amit külön a teákhoz párosítottak, hogy még nagyobb legyen a harmónia.

Egyszóval számos ingyenes és párezer forintos program közül válogathatunk a Ritz-Carlton jóvoltából. Érdemes kipróbálni!

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

 Iratkozz fel a youtube csatornámra, hogy elsőként értesülj az új receptvideókról!

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért és receptért!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr9612440383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása