Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Filmsztárok a High Note SkyBarban

2018. november 28. - praclee

Az Aria Hotelt és a hozzá tartozó SkyBar-t előszeretettel látogatják nagy filmsztárok, mint pl. Will Smith vagy Jenifer Laurence. Utóbbit egyszer a teltház miatt nem akarták beengedni (valószínű nem ismerték fel), majd másnap a Four Seasonsből szóltak, hogy a művésznő szeretne estére egy asztalt, ha megoldható. Ilyen történetek között csapongunk, mikor a legújabb menüt, vagy ha úgy tetszik barfood-ot teszteljük. 

hemingway_szu_linap-2.jpg

Nos ilyen az élet, ha egyszer valakinek van egy menő tetőterasza, amit igényesen megcsinál és híre megy nem csak a városban, de a világban is. Igaz itt talán fordítva történt, mert a hotel előbb lett világszinten ismert, ugyanis jópár rangos díjat bezsebelt már. Ezután kezdte a hazai közönség „birtokba venni”. Egyenlőre külföldi vendég több van, de azon vannak, hogy minél több magyar szót is lehessen hallani a bárban. 

p1010803.jpg

Nem egyszer írtam már arról a prekoncepcióról, ami bevallom engem is érint, hogy a hotelekhez tartozó éttermekre, bárokra, vagy akár spak-ra is úgy tekintünk, mint amit csak a szállóvendégek „fogyaszthatnak”, pedig ez nincs így. p1010610.jpg

A High Note SkyBarnak ez már a második ilyen koncepciózus menüsora. Most a filmeket elevenítik meg, mind az ételekben, mind az italokban. Az alkotási folyamat 3-4 hónapot vett igénybe, úgyhogy ne gondolja senki, hogy gyorsan letudták az egészet egy marketinges fejéből kipattant Szex és New York-os koktéllal. 

p1010419.jpg

Vették a fáradtságot és pl. a Casablanca ikonikus italát a French 75-öt, ami az első világháborúból híressé vált ágyú töltete, megalkották egy pohárra redukálva. 7.5 mm-re keresztelték és külön gyártattak olyan poharat, amibe a töltény belefér. Rengeteg olyan kis geg és ötlet található a menüsorban, aminek az elkészítése nem annyiban merült ki, hogy elrohantak az IKEAba, vagy a TESCOba és lekapták a polcról az olcsó és mutatós dolgokat, hanem foglalkoztak vele.

p1010837.jpgHa már belekezdtünk a koktélokba, meg kell jegyezzem, hogy én, aki inkább nem iszom alkoholt, mint igen is ízlettek az iatalok. Ehhez egyrészt kell a magas minőség, másrészt a hozzáértés, amivel úgy keverik az italokat, hogy az ember sokszor nem is érzi ki belőle az alkoholt. Ettől még lehet erős. A lényeg, hogy nem üt meg kellemetlenül, mint egy feles, amit eltorzult pofavágásokkal sikerül csak abszolválni. Majd utána egész estére kivagy. De azért iszod... Na én ezt sose értettem. De mielőtt elkanyarodnánk a társadalmi alkoholfogyasztásról alkotott gondolataim világába, térjünk vissza a koktélokhoz.  

p1010397.jpg

Schmidt története Jack Nickolsonnal Oscar esélyes volt. Így az élet napos oldala sem maradhatott ki, kisüsti vodkával, bergamon likőr és juice keverékével.

p1010510.jpg

Marilyn Monroe itala is az egyik kedvencem lett, igaz ez már erősebb, de a tetején lévő  csokoládé hab olyan isteni, hogy nagy lapáttal kérném. Egyébként ez egy rozs whisky, Rosso Vermouthal, kis cseresznyelikőrrel és házi bitterrel. Slumber Party névre hallgat. p1010824.jpg

Térjünk rá az ételekre, mert azok is mind tálalásban, mind ízben igazán különlegesek.

p1010471.jpg

Kövér Gergely séf a Lazacfogás Yemenben c. filmet tökéletesen megidézi. Minden jelen van a tányéron. A cédruslapban sült lazac, szimbolizálva a tengert, köretnek kuszkusz különböző ropogós maggal jelképezve a sivatagi fennsíkot, hozzá szezámmaggél, aminek a neve így lehet nem hangzik túl hangzatosan, mert a gélről inkább a mosógél jut eszünkbe, de biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon finom. Mármint nem a mosógél, hanem a szezámmag.

p1010533.jpg

A számkivetett panna cottájára azt mondták a legmegosztóbb ételük. Én viszont bátorítok mindenkit, hogy feltétlen kóstolja meg! Egy sós édes keverék. Nem desszert, inkább egy ázsiai leveshez hasonlítanám. A zöld currys lé a kókuszos panna cotta közepében, rajta a marinált rák ötletnek és íznek egyaránt zseniális. Hozzá FedEX-es szállítólevél, ami szintén utalás a filmre, és jó marketing fogás, hogy a vendég magával vigye és emlékezzen a Bárra.

p1010570.jpg

A lávakövön érkező Dzsungel könyve ismét mesteri kompozíció. Átgondolt minden eleme. Egyrészt a kő alatt só ágy van, ami díszítő elem, de ha leesne az étel, akkor nem kell félnünk, hogy törmelék kavicsot eszünk. Tehát a tányér minden eleme ehető. Jó a lávakő nem, de aki egybe lenyeli, az magára vessen. Viszont a kő forró, így melegen tartja az ételt jó hosszú ideig. Olyan hosszan, hogy addigra se hűlt ki, míg lefotóztam és rohangáltam vele a teraszon.

Csicsóka pürét kapunk hozzá, mely még mindig nem egy elterjedt zöldség itthon. Sajnos. Pedig igénytelensége ellenére finom és különleges. Ugyanúgy földben terem, mint a krumpli, nem igényel sok törődést. Pár éve már használják éttermekben, de még mindig nem elég helyen. A püré egyébként kifejezetten selymes állagra és ízre is. Pirított törökmogyoró a roppanósság végett. Tökéletes.
p1010726.jpg

És a nagyágyút a végére hagytam. Nem vagyok Harry Potter rajongó, olyannyira nem, hogy egy filmet se láttam. Viszont a desszertet már az összetevők alapján meg akartam kóstolni. Amikor pedig kihozták elakadt a szám. Szabó Zsuzsanna cukrászséf, jó ideje az Aria Hotelben dolgozik én pedig jó ideje figyelem milyen magas színvonalon űzi a mesterséget.

Egy újabb remek példája ez a desszert.

p1010655.jpg

Egy kémia labor érkezik elénk, kis füsttel és varázslattal, hogy utána mi készítsük el a desszertünket a varázsedénybe. Minden összetevőt beleöntünk, megkavarjuk és mámorban úszunk. Az alap piemonti mogyorós tejcsoki ganache, melyhez passiógyümölcs, kakaóbabtöretes szarvasgomba crumble, guava gyöngy és arannyal lefújt robbanóscukorka jár. Tetején madársóska és karamell háló.

p1010783.jpg Jó hír, hogy a SkyBar egész évben nyitva van, a terasz is. Most még jó idő van, de ha rosszabbra fordul az idő nem kell félnünk.  A hőgombák és takarók segítenek, hogy gyönyörködjünk a városban és a csodálatos Bazilikában.

Az ötlet, kivitelezés, ízek, élmény és minden terén nagyon magasra tette a mércét a High Note SkyBar!

TIPP: Ingyen filmvetítések is vannak, ami fogyasztáshoz kötött, de ki ne akarna megnézni egy klasszikus mozifilmet egy jó koktél kíséretében? 

 

Dani

A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek. 

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért!

Gasztrofotóim ITT

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr3914400038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása