Mr Szakáll divat, gasztró, lifestyle, utazás.

Gasztronóta

Milyen fényképezőgépet vegyek?

2020. július 01. - praclee

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Ha fényképezőgépet szeretnél vásárolni, de nem tudod, hogy milyet vegyél segítek neked.

daniel_horvath-2-page-001.jpg

 Én is voltam hasonló helyzetben és nagyon sokat segített volna, ha feltették volna nekem azokat a kérdéseket, amiket én most felfogok neked tenni.

Tényleg van-e időd és energiád, hogy képeket komponálj, hogy megtanuld szerkeszteni a képeidet? Ha igen, akkor szükséged van fényképezőre. Ha nem, akkor bőven elegendő egy telefon. Ma már a telefonok is hihetetlen jó fotókat tudnak csinálni. A mesterséges intelligenciájuk nagyon fejlett, a legújabb telefonokban pedig a HDR és a háttérmosás funkció és simán odaverhet bizonyos szituációkban komolyabb fényképezőgépeknek is.

Nekem egy ’régi’ iPhone 7-esem van, de mivel tudom használni, tudom, mik a képességei és szerkeszteni szoktam a telefonos képeim is, így még néha az is elég szokott lenni.

img_8561.jpg

 A fényképező akkor jön képbe, ha mondjuk szépen elmosott képeket szeretnék, vagy tényleg valami magasabb minőséget, esetleg kevés fénybe fotóznánk, ahol már a telefonok sokszor elvéreznek.

Pontos típusokat nem fogok mondani, mert annyira gyorsan változik a piac, hogy pár év múlva nem lenne aktuális ez a videó. Így inkább azokon a pontokon fogok végigmenni, ami alapján le tudod szűkíteni, hogy milyen gépre van szükséged.

Amikor én gépet választottam, nekem nagyon fontos volt a kinézet és a kezelhetőség. Azért lettem Olympusos mert nagyon tetszett a dizájn és a menürendszer. Anno MILC gépeket teszteltem és az 5-6 próbagép közül ez volt az, amit tök amatőrként, mindenféle előtapasztalat nélkül tudtam kezelni és megérteni. És az első fotóim úgy sikerültek, mintha profi fotós lennék. (Akkor a MILC egyenlő volt a m4/3-os rendszerrel.)

Ott van a Fuji, ami szerintem nagyon jól néz ki, és nagyon jó fotókat készít, de a menürendszere, valahogy nekem nem tetszik.

Ha teheted ne specifikációk alapján válaszd ki a jövőbeli gépedet, hanem érzet alapján. Mert remélhetőleg össze fogtok nőni. Én pár hónapja próbáltam a legújabb Sony gépet, de egyszerűen nem tetszett. Nekem nem tetszett. Nem tudnám megszokni és nem is érzem hogy hozzám illik. De ettől függetlenül nagyon jó gép és fantasztikus képeket lehet vele készíteni. Úgyhogy bárki bármit mondhat, neked kell megérezni a kezedben. Mert ha nem lesz jó érzés, akkor nem fogod annyira szeretni a fotózást, és egy kicsit harcolni fogtok, ahelyett, hogy alkotnál.

p1225667.jpg

2020 van. Nincs rossz gép a piacon.

De mondok jobbat. 10 évvel ezelőtt is tök jók voltak a fényképezőgépek. Gondolj csak bele! Akkor is voltak profi fotósok, akkor is voltak nagy plakátok, magazinok fantasztikus képekkel.

Úgyhogy ha valaki azt mondja neked, hogy a 16 vagy 20 MP kevés, és mindenképp olyan gépet vegyél, ami 30, vagy 50 megapixeles, ne higgy neki! Ha régen jó volt a 12 MP akkor most is jó. A legtöbb tartalmat ma már az emberek a mobilon fogyasztják. Tökre nem lehet észrevenni, hogy az hány megapixeles kép.

Elsősorban nem a kamera a lényeg, hanem aki fotózik vele. 

 Full Frame, APSC vagy m4/3? Nyilván fontos a MP és a szenzor. De valószínű ha már itt tartasz, akkor ezt a videót meg se kell nézd. Mindegyik gép marha jó. Mindegyik másra jó. Nincs tökéletes gép, vagy olyan, ami mindent tud és mindenre jó.

 Csak példának említsem, ott van Borsi Flóra, aki olyan területen dolgozik, hogy nem hogy a m4/3-os rendszer nem elég, de még a FullFrame se, ő már középformátumú gépeket használ. A Hasselblad-ot, ami már több milliós kamera, de van 10 millió fölötti is kamera. Ami csak a váz. Úgyhogy az ára relatív. Tehát sose mond azt, hogy jó áron keresel gépet, vagy olcsón, mert ez teljesen szubjektív. Van akinek az 50e Ft a határ, van akinek 300e még olcsó, van akinek pedig az 1 milla is az.

 Próbáld meg a KIT szetteket kerülni, inkább vegyél használtan, vagy gyűjtögess még egy kicsit, mert bármennyire is jól hangzik, hogy egy vázat meg egy gépet kapsz egybe, esetleg grátisz másik obit is kapsz hozzá, ezek általában nem fényerős obik, hanem ilyen f4 értéknél kezdődnek, magyarul sötétbe se mész velük sokra, és nem lesznek nagyon szépen mosott háttereid se.

Inkább legyen egy gyengébb géped és jobb obid, mint jobb géped és gyengébb obid.

Ha egy rossz obit teszel bármennyire drága gépre, nem lesz jobb a fotód, mert akkor se fogja jobban mosni a hátteret. Míg ha van egy nagyon szép rajzolatú obid, ami nagyon szépen mossa a hátteret, az egy rossz gépen is ugyanazt fogja produkálni!

És most jön be az első kérdés, hogy:

  1. Mennyi pénzed van?

Rengetegszer látom fórumokon, hogy kezdő, amatőr fotósok életük első gépét vásárolnák meg, és beírják a csoportba, hogy milyen gépet vegyenek. Majd jönnek az okoskodások, hogy CSAK A FULLFRAME, meg minimum fél millió, meg így meg úgy.

És senki nem veszi figyelembe, hogy te azt mondtad, hogy csak 200e Ft-od van rá. Akkor meg tök fölösleges ajánlgatni hót drága gépeket, ha úgyse tudod megvenni. Ha még most kezdesz ismerkedni a fényképezéssel, egy jó darabig elleszel, amíg egyáltalán rájössz hogyan működik, mit akarsz fotózni. Nem fogod és nem is tudnád kihasználni azokat a technikai dolgokat, amit a profibb gépek tudnak.

Őszintén szólva én is csak a felét használom szerintem annak, amit a gépem tud.

 Ha max. 200e Ft-od van rá, akkor érdemes lehet a használt piacon is nézelődni. Biztos akad egy fotós ismerősöd, aki segít a vásárlásban. Hívd el magaddal, tapogassátok meg együtt a gépet. Így lehet hogy belefér egy jobb gép is egy jobb obival.

Amire figyelj, hogy az 'f' érték minél kisebb legyen.

Én fix obikkal dolgozom. A fix obik fényerősebbek, jobban össze vannak rakva, ami viszont sajnos azt is jelenti, hogy jóval drágábbak a zoom obiknál. Ezeknek az f értéke alacsony. Minél alacsonyabb az f érték, annál jobban mossa a hátteret. Tehát f1.2, f1.8, f2, f2.8 obik tök jók. Felette az f3.5, f4, f5.6 már nem mosnak annyira. Sokszor ilyenek a KIT obik. Ezek se rosszak. Utazós, családi fotókhoz tökéletes. De ha pl. ételt szeretnél fotózni, vagy portrét szépen mosott háttérrel, akkor ezekkel nem fogsz tudni elérni ilyen hatást.

Elsőre mindig a bőség zavara van. Hogy mindent szeretnél fotózni. Közel és távol. De olyan jó nem lesz, mint a fix-ek. Ha megnézed a profikat, általában fix obikkal dolgoznak. Bár van pár olyan terület, ahová elengedhetetlen a zoom obi, de pl. portrézáshoz, tárgyfotó, de még esküvőhöz is, meg lehet oldani fix obival, max. hátrébb lépsz 2 lépést. Úgyhogy én inkább fix obit javasolnék, mert jobb képminőséget kapsz és szebben mosott hátteret. De ha ez nem fér bele a büdzsébe, kezd egy KIT obival. A lényeg, hogy élvezd a fotózást!

 És itt már látod, hogy 100-200e Ft-ért eléggé kompromisszumokat kell kötni. Mert ennyiből nem fogsz tudni kihozni egy jó gépet és egy jó obit. Úgyhogy döntened kell, hogy mi a fontosabb.

  1. Mit szeretnél fotózni?

 Nyilván mindent, de azért elég fontos, mivel minden gyártónak megvan a maga erőssége.

Esküvőt, rendezvényt, portrét, tárgyfotót, sportot, természetet, családot?

Ha rendezvényt, vagy esküvőt, akkor valószínű olyan gépre van szükséged, ami magas ISO tartományban is jól működik. Ilyenek pl. a Sony gépek. Nagyon sok esküvőfotós fotózik ma már Sonyval.

De ott a Canon és a Nikon, amit a legtöbben használnak még mai napig.

Viszont aki azt mondja, hogy egy m4/3-os géppel nem lehet esküvőt fotózni, az nem ért a fotózáshoz.

Engem sokan támadnak, hogy az én gépemmel nem lehet felmenni ISO6400-ig, vagy 12800-ig. Igazuk van. De én nem is akarok felmenni. Mert ahogy én fotózom, amilyen stílusban én fotózom, abban nem kell és bőven elég Iso640, vagy 1250. Max 3200. De fentebb soha se kellett mennem. Addig pedig jó vagyok. De ez az én stílusom, mert én szeretem a Dark Mood-ot. Plusz a gép stabilizátora fantasztikus, még 1-2mp-ig kitartott képek is használhatóak. 

 p1225681.jpg

  1. Mennyire tetszik a gép?

Nekem fontosabb az, hogy milyen a kijelzője, milyen a keresője. Kihajtható-e a kijelzője? Én sokat vlogolok és videózok, nagyon jól jön, hogy látom magamat. Sokat fotózom az utcán, amikor csak a lábam mellett lóg a gép és csak lefele kell nézzek, mert a kihajtott kijelző felfelé néz és így nem kell leguggolnom, hanem állva is tudok ugyanúgy fotózni.

 Fontos kérdés, hogy akarsz-e majd videózni? Ha nem, akkor nincs szükséged 4k-ra, se jack bemenetre, se LOG-profile-ra.

 

  1. Hol fogod használni? Studióban vagy szabadban? Ha studióban akkor nem zavaró egy nagyobb DSLR gép, mert állványon lesz sokat, vagy lerakhatod az asztalra, viszont ha szabadban túrázol sokat, akkor nagyon nem mindegy se a méret, se a súly. Ha egész nap a hátadon cipelsz 10-20 kilót, akkor lehet nálad a világ legjobb gépe, csak izzadni fogsz és azon gondolkodni, hogy másnap melyik obit hagyd otthon. Vagy mennyit jársz az őserdőben, vagy olyan helyen, ahol fontos az időjárás állóság? Hogy eső és porálló legyen. Ez egyébként gyártóként változik. Az én PEN-F-em papíron nem időjárásálló, de sivatagban és több órás esőben is fotóztam gond nélkül. Míg van olyan gép, ami csak pár esőcseppet kap és máris beázik, kikapcsol.

 

Egy FullFrame-nek nagyobb a felbontása, adhat szebb képet, jobb a fogása és akksiban is tovább bírja. Ha számodra ezek a fontosak, akkor ilyen vonalon keresgélj.

De ha kis kompromisszumokkal képes vagy kihozni a géped legjavát, olyan felhasználói területen fogsz mozogni, ahol elhanyagolható a nagyobb szenzor előnye és inkább az a fontos, hogy kisebb helyet foglaljon, könnyebb legyen, akár stabilizátor is legyen benne, akkor jöhetnek a kisebb MILC-ek és a m4/3-os rendszer.

 

Ha mindezeken átrágod magad, akkor rájössz, hogy muszáj kompromisszumokat kötnöd és egyszerre úgyse lehet mindent. Nekem sincs még meg minden obim. Nagyon szeretnék egy 75mm-es obit, egy fix 12-eset, ami nagyobb fényerős, egy 7-14mm-et, amivel enteriőröket tudnék jobban fotózni és még mellé egy makro is elférne, ha éppen valami olyan terméket fotóznék, amihez szükségem lenne egy ilyen obira.

 

Én anno zenész voltam és ott tanultam meg egy fontos dolgot, ami a fotózásban ugyanúgy igaz.

Egyszer egy jam session-ön ott volt a helyi dob. Beültem mögé játszani. És csak bosszankodtam. Fekete rock bőrök voltak rajta, amik nagyon rosszul reagáltak. Rosszak voltak a beállítások. Egyszerűen nagyon nem éreztem az egész dobot és mondtam magamban, hogy micsoda pocsék dob ez, bezzeg ha itt lenne a saját dobom, akkor mennyivel jobban tudnék játszani. Majd utánam nemsokkal beült Borlai Gergő, aki nem csak hazai, de nemzetközi szinten is etalonnak számít. Egy zseni. És érdekes módon neki nem volt semmi baja a dobbal, nem állítgatott semmit, csak beült, elkezdett játszani és lerepült a hajunk.

Akkor értettem meg, hogy nem a technikai paraméterek a lényegesek, hanem az ember, aki használja. Ha tudod, mit akarsz, akkor bármivel fogsz tudni fotózni.

 

Remélem tudtam segíteni ezekkel a gondolatokkal, hogy kiválaszd a megfelelő gépet. 

Ha mélyebben érdekel a fotózás, legyen szó kreatív ötletekről, komponálásról, szemléletről vagy szerkesztésről és tanulni szeretnél tőlem, keress bátran!

Dani

Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért, vagy iratkozz fel a YOUTUBEcsatornámra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztronota.blog.hu/api/trackback/id/tr2915975004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2020.07.01. 21:48:08

Ma már sokan el sem tudják képzelni, hogy 30 évvel ezelőtt a menők 50 ISO érzékenységű FUJI Velvia diára fényképeztek :-))

Ma mindenki (a gyárak és a felhasználók is) a magas ISO felé mennek, a gépek automata módban felengedik az érzékenységet akár 25 000 ISO értékig is, aztán szegény felhasználó meg csak pislog, hogy a 250 ezer forintos gépével készült kép miért vacak.

Azért vacak, tisztelt felhasználó, mert ha már beállítottad a gépen, hogy a gép autoISO módban működjön, akkor állítsd be azt is, hogy maximum 1600-3200 ISO-ig engedje emelni az érzékenységet.

Ph0en1x 2020.07.01. 22:27:51

"...simán odaverhet bizonyos szituációkban komolyabb fényképezőgépeknek is." -- Nem ver oda.
"...MILC egyenlő volt az m4/3-al" -- Amikor indult a mirrorless, szerintem te nem vettél ilyen gépet. Amikor meg vettél, akkor már volt Samsung és Sony MILC is.
"...Viszont aki azt mondja, hogy egy m4/3-os géppel nem lehet esküvőt fotózni, az nem ért a fotózáshoz." -- De lehet. De annyiból, amiből az a szett megáll, már FF gépet lehet venni. Ráadásul esküvőzni jó AF kell, az meg pont nem az, amiről a Pana meg az Oly m4/3 gépei híresek...
"...Mert ahogy én fotózom, amilyen stílusban én fotózom, abban nem kell és bőven elég Iso640, vagy 1250. Max 3200. De fentebb soha se kellett mennem" -- Mert még nem fotóztál esküvőt. A templomban nem engednek vakuzni, akkor pedig bizony csak az ISO marad. Különösen, ha rekeszelni is kell, hogy az ifjú pár mindkét tagja éles legyen.

Egyébként nyugodtan ajánlgasd az Olympust, pont most húzták le a rolót...

Ph0en1x 2020.07.01. 22:29:24

Ja és még valami:
Neked a világ miért csak FF és MFT gépekből áll? Sony APSC-ből, Fujiból, Canon APSC-ből is vannak nagyon jó gépek.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2020.07.01. 23:39:13

Attól nem leszel okosabb, hogy az objektívet "obi"-nak nevezed, a fényrekeszt pedig "f" értéknek, az objektív fényerejéről meg azt sem tudod, hogy micsoda! Ettől a nyálaskodástól hányingerem van!
Nincs univerzális fényképezőgép és nincs univerzális objektív! A pénztárca vastagsága határt szab a technikai lehetőségeknek, s az, hogy mi jön ki egy adott fényképezőgép - objektív párosból az bizony a fotóstól függ. Milliós kamerával éppúgy lehet értéktelen képeket fotózni, mint olcsó kamerával, vagy telefonnal műalkotást készíteni!

domel 2020.07.02. 00:01:32

Én mint totál amatőr egy totál amatőrnek: legyen a fényképező videókamera része stúdiókamera minőségű, és ha ez így van, akkor a fényképek is jó minőségűek lesznek. Legyen a fényképezőben GPS, és legyen a fényképezőgépben vezeték nélküli adatátvitel. Aki meg profi, az úgysem tőlem fog tanácsot kérni

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 01:21:01

@Pierr Kardán: na igen! Bár én mindenkivel igyekszem hamar elfelejtetni az 'automata' szót. :)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 01:23:00

@Ph0en1x: azért majd vess egy pillantást a portfóliómra, mielőtt kijelentéseket teszel, hogy mit csinálok és mit nem. :D

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 01:23:38

@Ph0en1x: mondtam én ilyet? :D Szerintem nagyon nem jött át a lényege, annak, amit mondani akartam. Sajnálom. :/

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 01:24:13

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Ha pár sort is beleolvasol a cikkbe, akkor láthattad volna, hogy ezt is írtam opciónak. :D

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 01:24:59

@Dörmögő_Dömötör: olvastad a cikkemet is, vagy csak kommentelni jöttél? :DDDD

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 01:26:38

@domel: bár tök jó dolog a wifi, és én sokat is használom, de se a GPS részét nem értem, se a többit igazából... Miért ezek lennének a fő szempontok fényképező vásárlásnál?

Dan da Man 2020.07.02. 08:26:25

@Ph0en1x: És akkor betoppant a troll...

Nem az a baj barátom, hogy nem értesz egyet. Az se baj, hogy többet tudsz a témáról.

A baj az a bicskanyitogató stílus, amivel elővezeted.

Ha tanítani szeretnél, akkor azt tedd türelemmel, és az alany tanulni fog. (Ez a srác pont olyannak tűnik, mint aki nyitott arra, hogy nála okosabb emberek új dolgokat mondjanak neki.)
De idejönni, és félizomból kiosztani valakit, aki másoknak is segíteni próbál, és ezt ráadásul nem is magas lóról teszi, mint egyes rendkívül "kompetens" bloggerek...

Szóval Te meg azon gondolkozz el, hogy otthon minden rendben van-e, és miért nem tudsz segítőkészen megszólalni (ha már muszájnak érzed), miért kell leoltani valakit, akinél okosabb vagy.

(Ez a hozzászólás gondolatébresztő, és nem vitaindító. A válaszra szánt időt inkább arra fordítsd, hogy átgondolod, hogy tényleg nem lehetett-e volna másképp...)

igazi hős 2020.07.02. 08:55:39

Esküvőfotózásra nem veszünk gépet. Előtte a parkban, szép, félárnyékos helyen egy MILC-cel (de akár egy kompakttal vagy -horribile dictu- egy telefonnal) tökéletes képeket lehet lőni, a benti szopást meg rá kell bízni egy profira, aki beletette azt a 2-5 millió forintot a felszerelésbe, amit én sose fogok. Igazából mióta elérhető árú MILC-ek vannak, rettenetesen leegyszerűsődött a képlet (az amatőrök számára): ha csak otthon fotózol, vegyél egy nagy dögöt és pár használt objektívet (amikkel párszor lyukra futsz, de majd eladod kisebb buktával). Minden más esetben vegyél egy MILC-et maximum 2 objektívvel, mert a méret (és súly) különbség megfizethetetlen előny. Mindegy, hogy hegyi túrára mész vagy egész napos városnézésre, bringatúra vagy repülőút: a kompaktoknál alig nagyobb mérete és sokkal jobb a képminősége (kivéve 1-2 kompaktot, de azok árban és méretben is MILC közeliek), míg a DSLR-eknél lényegesebb kisebbek és könnyebbek, de a képminőségben nem jelentkezik. Nekem is van (még mindig, mert eladni nem érdemes, az obikat már elajándékoztam) egy Canon DLSR-em, 2 kompakt gép (mert a Canon sokszor túl nagy volt), de ma már csak a MILC-et viszem mindenhova. Előfordul néha-néha az "erre a témára jobb gép kéne" érzés, de gyorsan elhessegetem, hogy az +1 kiló és kétszer akkora csomagot jelent.

Metálvörös 2020.07.02. 09:03:33

Nem az a lényeg, hogy mit veszel, hanem hogy ismerd meg, és ha már érzed, hogy a gép korlátoz a továbbfejlődésben (és ez nem csak a te véleményed :) ) akkor válts. Akár objektívet, akár vázat. És bár igaz, hogy a tehetség a legfontosabb, de nem reménytelen sok gyakorlással tudatosan fejleszteni magadat. Hál' istennek nem kell milliókat elköltened nyersanyagra, mint az analóg korszakban.

Világít a torony 2020.07.02. 13:12:00

A fotózáshoz láthatóan mindenki ért. Mindenki is!

Günther von Kastenfrosch 2020.07.02. 13:14:43

Ez a "szépen mossa a hátteret" kifejezés nekem teljesen új, azt hiszem elértem egy generációs szakadékot, pedig közel 30 éve olvasgatok fotós témákat (ma már ritkásan). Eleinte nem is értettem, hogy mit jelent, de amikor vagy ötödször olvastam a cikkben, akkor kezdtem rájönni, hogy a nagyobb rekesznyílású lencséhez tartozó kisebb mélységélesség miatti HOMÁLYOS háttérről van szó, ugye?

Huh, hogy leírtam ezt a kérdést f érték, obi, meg "mosás" nélkül, ugye. Igaz, hogy oldschool-ra sikeredett... :)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 17:31:41

@Eugene Horse: pontosan! :D

Viccet félretéve, akkor nem jött át a lényeg, vagy átsiklottál felette.
Ma már minden gép jó. Úgyhogy kb. tök mind1, hogy a polcról a 100e-est, v az 500e-est veszed le. Először meg kell tanulni fotózni. Ma már a telók is tök jó képeket készítenek, és az alap gépek is nagyon jók. Ha már fél millás-1 millás gépeknél vagyunk, akkor ott már profibb a felhasználás egy kezdőnek pedig tök fölösleges dual focus, vagy LOG profile, vagy hasonlók, mert családi fotókat, kiskutyát, vagy egy ebédet akar lefotózni első körbe, nem a Hungaroringen versenyautókat fotózni. :)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 17:36:14

@Günther von Kastenfrosch: ezt úgy hívják konyhanyelv. hamarabb megérti bárki, ezt a két szót, és fogja tudni miről beszélek, mint ahogy te próbálod megmagyarázni. Ez a baj az oktatással, hogy nagyon elavult és régimódi.
A múltkor az egyik videóm alá odakommentelt valaki, hogy a selfie-t ne úgy hívjam, hanem koncepciós önportrénak...
A válaszom ez volt: "igazából ha azt írom, hogy koncepciós önportré, lehet te leszel az egyetlen, aki rákeres. A selfie-re meg sokan."

Remélem érted, amit mondani akarok...

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 17:37:52

@Metálvörös: teljesen egyetértek! Azért jó, hogy valaki gondolkodik itt a kommentelők között. :)

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 17:39:22

@igazi hős: nézd. Az én gépem kb. fél millió és hozzá a kedvenc 45mm portré obim 100e. Tehát 600-ből megvagyok. (oké több obim van, amivel már elérem az 1-2 milliós értéket) de jóval alatta vagyok a 2-5 milliónak és semmi bajom ha bezársz a násznéppel a templomba. :) (vaku nélkül)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.07.02. 17:43:40

Alapvetően jó tanácsokat ad a cikk, de az is nyilvánvaló, hogy egy amatőr írta. Amatőrnek a mobilokba épített "képrögzítő eszközök" tényleg hihetetlenek lehetnek néha, profinak sosem. A mobilokban egy ngyon egyszerű gép van, aminek a képét szoftveresen tuningolják, így lesz elfogadható. Egy fényképezőgép nagyságrenddel szebb, minoségibb képet készít, csak sokan minden fotót mobilon, azaz nagyon kis képernyőn néznek, ahol meg mindegy, mert a részleteket, a színárnyalatokat úgysem látják.
Ráadásuk a mobilla nem lehet kreatívan fotózni, mert egyszerűen fizikailag alkalmatlan rá. Nincs egy valamirevaló objektívje, nincs rekesze, nincs cserélhető objektívje stb.

Ha gépet akarsz venni, a MILC ma már egyérteléműen az egyetlen értelmes választás, kezdőknek, profiknak egyaránt. A tükörreflexes nagy, nehéz és sokszor használhatatlanabb. A MILC-cel sokkal egyszerűbb jó képeket készíteni. A márka meg tényleg attól függ, melyik gép tetszik neked: melyiknek jó a fogása, érthető a menüje stb. Ez változó személyenként.
Mi a Sony (konrétan az A6000-est kezdő, és az A7-est profi célokra), a Fujifilm, és az Olympus gépeit szoktuk ajánlani (a Panasonic is kiváló, de azt nem ismerjük annyira). Tényleg profiknak meg kiváló választás lehet a Fujifilm GFX sorozata (a Hasselblad, PhaseOne túl drága és nem is jobb, sőt!).

@Pierr Kardán: Azért fotóztak (és fotóznak még ma is) alacsony érzékenységű filmre a profik amikor csak lehet, mert azoknak jobb a felbontásuk. Az érzékenység csökkenésével egyenes arányban csökken a szemcseméret, azaz javul a felbontás. A szenzoroknál ez nem így működik, ott fix a képpont méret.

@Ph0en1x: Az Olympus találta fel a MILC kategóriát és dolgozta ki a Panasonickal karöltve. Az első Olympus MILC 2008-ban jelent meg (Olympus PEN).
Az Olympus nem zárt be, csak kiszervezi a fényképezőgép üzletágát egy külön cégbe. Mivel a cég egyébként egy hatalmas, főleg orvosi műszereket gyártó vállalkozás, aminek a fényképezés egy pár százaléknyi része csak.

@igazi hős: Azon túl, hogy a MILC-cel kapcsolatos véleményeddel maximálisan egyetértek, azért javasolnám, hogy esküvő essetén ne csak a "szívás" részre béreljünk profi fotóst, hanem a szabadtéri, kreatívra is. Egyrészt mert ahhoz is jobban ért és alklamsabb a felszerelése. Másrészt mert így sokkal egyenletesebb lesz a fotózás stílusa, és neki biztos ezerrel több ötlete van minden beállításra (is). Ja, és főleg a gyakorlata is megvan. Attól, hogy ma bárki vehet fényképezőgépet, a fényképészet még egy önálló szakma és hozzáértés, tapasztalat kell hozzá.

@Eugene Horse: Tudnád, hányan vesznek így szettet! ;) Doktor úr a több milliós géppel-objektívekkel, aztán be sem tudja kapcsolni...

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 18:35:20

Köszönöm az amatőr jelzőt. :D Igazi megtiszteltetésnek érzem miután megtekintettem a honlapotokat! :DDDD

Nem bántásból, de érdemes lenne felmennetek a youtube-ra, esetleg angolul beírni valami olyasmit, hogy creative mobil photograpy. Csodákat találnátok! :)
Röviden. Mindennel lehet kreatív fotót készíteni. Nem a technika és az eszköz a meghatározó a KREATIV szóban. :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.07.02. 19:28:52

@praclee: Gondolom, ezt nekem szántad. A kreatív szó tényleg nem csak a technikát jelenti, millióféleképpen lehet értelmezni, tökéletesen igazad van. Most éppen technikai értelemben írtam, hogy nem lehet úgy és annyira széleskörűen használni a mobilt, mint egy fényképezőgépet: "egyszerűen fizikailag alkalmatlan rá. Nincs egy valamirevaló objektívje, nincs rekesze, nincs cserélhető objektívje stb. " Persze, lehet kreatívan pl. egy vödörrel is fotót készíteni, de most nem erről beszélek. És arról sem, ha pl. a mobil elé beteszünk egy tükröt, színes fóliát stb. és húú, milyen kreatív a fotó(s)...

Amatőr meg készíthet nagyon jó fotókat is, szóval ez nem degradáló, csak a mondatokból kiolvasható szemléletmód miatt írtam. + mobillal is lehet jó fotókat készíteni. Volt már nálunk olyan 12 éves kissrác is, aki mobillal fotózott csak és elállt a szám...

A honlapunk tényleg nem tökéletes, a fotók sem rajta, de ezt kb. 2 hét alatt hoztuk össze és folyamatosan javítjuk. Lesz még szebb és profibb is, de most éppen gyerektáborokat tartunk, nincs nagyon erre időnk...

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.02. 23:26:33

@Fotósképző: Szóval az valahol elő van írva, hogy egy profi hogy beszél és milyen a szemléletmódja?
Talán más generáció vagyunk, de számomra az a profi, ha át tudja adni a tudást érdekesen. Nem pedig könyvszagúan, ahogy még a cukrászoknak is margarinnal tanítanak mai napig.
Az, hogy közérthető nyelven magyarázok, hogy azt mindenki egy pillanat alatt megértse, és élvezze, megszeresse nem pedig, mint egy atomfizikus ne legyen már az amatőr jelzője...
Az hogy mi a munka, oktató és egyéb módszerem szintén nem PROFI vs AMATŐR kérdéskör.
Hágy tudós, professzor, híres ember van, aki tehetséges, zseni, akár film, színművész, zenész, orvos, tényleg bárkit mondhatnék. Lehet nem tudja elmondani általad mérten profin, de 2 perc vele töltött idő többet ér, mint beülni a padba és hallgatni, ahogy kissé megfáradt tanárok 100 éves könyvekből tanítanak...

Marketing tanácsokat nem akarok adni, de az kicsit gyenge érv, hogy 2 hét alatt dobtátok össze...
Egyrészt a megjelenés, pont egy ilyen szakmában, szerintem igen fontos, én személy szerint elvből nem raknék ki mástól fotót, se nem indítanék úgy, ha azt érzem, hogy 'csak össze van dobva'.
Másrészt a cégadataitok szerint 2011 óta üzemeltek, az 9 év... Szóval nem most kezdtétek, annyi idő azért elég kéne legyen. Se mobil optimalizáltak nem vagytok, de nem akarom folytatni, se személyeskedni, se bántani. Csak na... azért ez egy elég gyenge érv volt részedről.

És hogy ne csak egyoldalú legyen a dolog... te az alapján ítéltél amatőrnek, ahogy beszélek, akkor engedd meg, hogy én is az alapján ítéljek, ahogy látom a honlapotokat és a munkáitokat...
Számomra az elkészült kép a döntő, nem az út, ahogy eljutsz oda.

eßemfaßom meg áll 2020.07.03. 08:07:31

@praclee: Amennyiben nem a fotózásból élsz, amatör vagy. Az amatör/profi nem minőségjelzők.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2020.07.03. 20:15:58

@eßemfaßom meg áll: kezdek teljesen összezavarodni. :) Ki mondta, hogy nem abból élek?

Amúgy az amatőr/profi igencsak minőségjelző. Had ne legyen már profi az, aki papírral, 20 fotós tanfolyammal, 100 év terepmunkával a háta mögött ugyan olyan rossz képet készít, mint amikor kezdte.
Mikor egy átlag tini telóval szebb, jobb képet lő, mint akinek van pár lakossági ügyfele és egy OKJ-s papírja a zsebébe...

Jahno 2020.07.06. 09:44:55

@Ph0en1x: " Ráadásul esküvőzni jó AF kell, az meg pont nem az, amiről a Pana meg az Oly m4/3 gépei híresek..." Hát pont de.
süti beállítások módosítása