Ki tudja mi a különbség a darázsfészek és az aranygaluska között?
Lényegében ugyanazok a hozzávalóik, csak az egyiket feltekerjük a másikat kiszaggatjuk.
Én a feltekerés miatt szeretem a darázsfészket, mert ’csigásabb, így több cuccot lehet belepakolni.
Hozzávalók 2 tepsire. ( ebből 19 jó nagy darab tekercs lesz, szóval fele mennyiség is elég, ha 2-4 főre mértéktartóan tudtok falatozni. Én mondjuk sütét után egyből bevágtam kettőt, mert annyira finom puha és meleg volt)
- 1 kg liszt
- 4 tojás sárgája
- 2.5 dkg élesztő
- 4 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
Öntéshez külön:
- 1 dl tej
- 4 tasak vaníliás cukor
Az élesztőt egy kis langyos, cukros tejen futtassuk fel. Elég fél deci a 5 dl-ből. Ennek kell kb. 10 perc. Ha felfutott, öntsük a liszthez.
Addig keverjük el a tojás sárgáját és a cukrot és egy csipet sót.
Ezután a maradék tejet langyosítsuk meg kicsit, és öntsük a cukros tojáshoz. Legyünk óvatosan, mert ha túl meleg a tej, rántottát kapunk.
Adagonként öntsük a liszthez és közbe kezdjük el dagasztani. Majd jó 10 percig gyúrjuk a tésztát, hogy kellemes állaga legyen. Ha érezzük, hogy jól érzi magát a tésztánk, rakjuk félre és hagyjuk kelni fél órát.
Amíg a tészta kel, kavarjuk ki a vajat és a porcukrot. Érdemes villával, én habverővel próbáltam, de hiába volt puha a vaj, teljesen beleragadt.
Ha megkelt a tészta egy nyújtódeszkát lisztezzünk be és nyújtsuk fél cm vastagra a tésztát. Én 2 adagban nyújtottam ki.
Kenjük meg cukros vajjal és sodorjuk fel, majd vágjuk 8-10 cm vastagra és rakjuk a tepsibe. Szellősen rakjuk, mert nagyon megfognak kelni.
Ezután hagyjuk 1 órát kelni.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd 30-40 perc alatt süssük aranybarnára.
Amikor elkezd sárgulni az egy deci tejet keverjük el a vaníliás cukrokkal és öntsük a tészta tetejére, majd toljuk vissza a sütőbe még pár percre.
Ha szeretnétek diósan csinálni, mint ahogy én is, a vajhoz lehet adni. Bőven mehet bele egy bőgrével, de akár kettővel is. Én a diót megdaráltam az aprítóban, szinte tele volt, de a tészta annyira megkelt, hogy végül majdnem elveszett benne. Diós volt, de én szeretem jó diósan, úgyhogy bátran lehet még hozzá.
Dani
Kövess facebook-on vagy instagramon még több fotóért!