A gasztro forradalom egyre erősebb, és idén nyáron azon kapom magam, hogy a fagyi az új hamburger. Vagy Street Food. Ahogy tetszik. Sorra nyitnak a különböző fagyizók. Az Andrássyn a Hisztéria, aminek a designja elég jó, de a motorháztető alatt már repedezik a máz. Ott van a Moritz-Eis, akik Szerbiából hozzák a zseniális fagylaltokat, és olyan különleges kombók kaphatók, mint pl. az ananász-rukkola.
Most pedig megnyitott az Anjuna, ami igaz, nem fagylalt, hanem jégkrémes, pontosabban Ice Pop. Ezt régen Popsicle-nek hívták, de mivel az USA-ban előszeretettel védenek le mindent, és perelnek, így történt a Popsicle esetében is. Az Unilever ugyanis levédette, és a szó hiába egy szóösszetétel, nem használhatja senki, mert a jogi csűrés csavarás értelmében ez egy termék. Hogy érthető legyen, olyan mintha valaki a jégkrém szót levédette volna, és senki nem használhatná, mert a Jégkrém az egy márka.
No, de térjünk vissza a forró, nyári hangulathoz és az Anjunához. A név az indiai Goa tartomány egyik városának nevéből származik. Nem véletlen, hogy a logóban visszaköszön az elefánt, ami az indiaiak szent állata.
És hogy kerül ide az indiai szent elefánt Anjunából?
Két ex-pókeres egy éve úgy döntött, hogy elég a pénzhajszolásából, és nem luxus kocsikra és nőkre verik el a megkeresett pénzt, hanem szeretnének alkotni valami maradandót.
A srácok nem szálltak el, közösen elkezdtek agyalni, és azon kapták magukat, hogy már a moszkvai Food Show-n vannak, ahol a lélegzetük is elállt a gasztronómiai sokszínűségtől. Ott találkoztak az ice poppal, vagyis a pálcikára felszúrt jégkrémmel. De itt most ne a csokimázzal bevont Magnumra gondoljunk, hanem valami különlegesre, amit a boltok polcain nem kaphatunk meg.
Miután hazajöttek, otthon elkezdtek kísérletezni, majd Brazíliából berendelték a szükséges gyártógépeket. Minden bizonnyal a riói olimpia miatt, csak több hónap csúszással érkezett meg a fagyasztó gép, így kissé későn kezdtek neki a gyártási folyamatnak. Addigra már sikerült találni élelmiszer mérnököket, akik azért felelnek, hogy minden az előírás szerint történjen.
Miért fontos ez?
Mert az Anjuna bár nem vegán, de minden természetes alapanyagból készül. Itt nincsenek hozzá adott dolgok. Nem használnak stabilizátort, ízfokozót és színezéket sem.
A jégkrémek többsége cukormentes, de mindegyik glutén, laktóz illetve tejmentes. Kókusz és rizstejjel dolgoznak, ami szerencsés, mert az alapból ad egy édeskés ízt.
Amit lehet, idény gyümölccsel és a beszállítókkal oldják meg. Így a bogyós gyümölcsök, valamint a meggy, ananász, citrom, lime tényleg láda szám érkezik hozzájuk és az üzemben hámozzák, facsarják ki.
Apropó facsarás! Két üzletük is van. A nagyobb, Lövőház utcai, ahol van friss gyümölcslé és smoothie is. A kisebb, Sas utcai pedig pont a tüneményes Chez Dodo mellett található. Itt még apróbb finomhangolás szükséges, de ide is érkezik hamarosan a kis asztal és pad, ahová leülhetünk. A Lövőház utcában ez már lehetséges, és a fák árnyékában egy limonádé és több jégkrém elfogyasztásával igazán élvezetes a nyár.
A többes jelző nem véletlen, mert olyan nincs, hogy valaki egynél megálljon.
Az ízek zseniálisak. Én többször is jártam kóstolni, végigettem az egész kínálatot, de nem tudnék kedvencet választani.
A krémesek közül a kókusz, valódi kókuszarabjaival úgy eteti magát, hogy gurulni tudnánk, de a chiamagos meggyes is annyira addiktív, hogy szinte sírhatnékunk van. A kávés, valamint a pisztáciás is bármikor, bármekkora mennyiségben jöhet.
Gyümölcsösek közül pedig a málnás-licsis-rózsavizes, vagy épp a mango-maracujás is olyan kellemesen fanyar, mintha most szüretelték volna a fáról. Ehhez pedig az kell, hogy ne ilyen-olyan koncentrátumokat használjanak, hanem a legjobb minőségű alapanyagokhoz nyúljanak.
Még arra is figyeltek, hogy a pultban kedves, mosolygós lányok legyenek. Reméljük a mosoly a szezon végére is megmarad!
Hogy mi lesz azután, még kérdés, de már most tervezgetik a különböző egészséges pudingokat, italokat és mindent, ami itthon még az újdonság erejével hat.
Kell idő, hogy az emberek felfigyeljenek erre a vonalra, de hiszem, hogy meglesz az áttörés. Hiszen gasztro forradalom van!
Dani
A fotók Olympus Pen-F fényképezővel készültek.